Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε στον RealFm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, «η δέσμη των μέτρων που επιλέγει η κυβέρνηση να υλοποιήσει, είναι σε λάθος κατεύθυνση. Το ζήτημα δεν είναι να δούμε τα μέτρα ξεχωριστά το καθένα αλλά να δούμε ποια στρατηγική υπάρχει, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα της ακρίβειας. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν χτυπά τον πυρήνα του κύματος της ακρίβειας».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «είναι δεδομένο ότι οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους και λειτουργούν με όρους καρτέλ. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα έρχεται και παρεμβαίνει εκ των υστέρων με κάποια ανεπαρκή επιδόματα, ενώ η αιτία της ακρίβειας παραμένει απολύτως ενεργή. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να ανακοινώσει την αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών που είναι δεδομένα και να διαμορφωθεί δημοσιονομικός χώρος για διανομή τους ως ενίσχυση στους πολίτες. Αυτό θα χτυπούσε την αιτία της ακρίβειας. Δεν το κάνει όμως η κυβέρνηση γιατί έχει προνομιακές σχέσεις με τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν εκτιναχθεί σε σχέση με πέρυσι. Χρειάζεται μια αλλαγή, πολιτική στροφή για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας».

Σε ερώτησαν για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «και ένα ευρώ να έδινε η κυβέρνηση θα το ψηφίζαμε. Το θέμα είναι όμως ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν».

Σχετικά με την επισήμανση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή περί δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «βεβαίως και απαιτείται δημοσιονομική σύνεση γι’ αυτό και μιλάμε για αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών που δημιουργεί και δημοσιονομικό χώρο. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξετάσουμε και μέτρα όπως μειώσεις φόρων, του ΕΦΚ όπως έχουν κάνει και πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπάρχει το 2022 και πιθανόν ούτε το 2023. Δεν υπάρχουν για φέτος δημοσιονομικές δεσμεύσεις, μόνη της τις αποφάσισε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ασκεί μια πολιτική με συγκεκριμένη ιεράρχηση για να βοηθήσει όσους θέλει να βοηθήσει. Για παράδειγμα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ για πολύ μεγάλες περιουσίες και χρησιμοποιεί δημοσιονομικό χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, πράγμα που θα ευνοούσε το σύνολο των πολιτών. Οι φόροι που είναι οριζόντιοι στην πραγματικότητα είναι άδικοι φόροι που επιβαρύνουν κυρίως αυτούς που έχουν λιγότερα.

Ο ΕΦΚ αν μειωθεί στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα της Ευρώπης θα κόστιζε 1,7 δισ. ευρώ που δεν είναι ούτε 1% του ΑΕΠ. Αυτό θα είχε θετική επίπτωση στα έσοδα καθώς θα αυξηθεί η κατανάλωση στα καύσιμα».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «είναι  εφικτή η αναδρομική φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας και δεν είναι αντισυνταγματικό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί χώρους από φορολογία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο της ενέργειας. Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αυτό για το οποίο υπάρχει κόστος είναι η μείωση του ΕΦΚ που είναι 1,7 δισ. ευρώ. Ο στασιμοπληθωρισμός στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης είναι τραγική συνέπεια για τη χώρα και είναι αυτός που διακινδυνεύει να ενταχθούμε σε μνημονιακή συνθήκη και νέα μέτρα λιτότητας».

Τι είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τα ελληνοτουρκικά

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την ανάγκη ουσιαστικού και όχι προσχηματικού διαλόγου με την Τουρκία, ο Δημήτρης Τζανεκόπουλος απάντησε ότι μπορεί να γίνει με «σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες και ειλικρίνεια στις διεθνείς σχέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης διεξάγει έναν διάλογο προσχηματικό. Στρατηγική του είναι η μετάθεση του προβλήματος. Δεν έχει τη δυνατότητα να βρει μια συγκεκριμένη λύση, που είναι συνυποσχετικό και Χάγη λόγω των πιέσεων που δέχεται από την  ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει γι’ αυτά αλλά δεν μπορεί να τα υλοποιήσει. Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε συνεχώς το πρόβλημα. Είναι μια πολιτική που δοκιμάστηκε στο παρελθόν και απέτυχε. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε μια αποτυχημένη πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης προσχηματικά προχωρά σε διάλογο ενώ την ίδια στιγμή θεωρεί ότι θα ενισχύσει τη θέση της χώρας κάνοντας την πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου, των ΗΠΑ πράγμα που αποδεικνύεται ότι τον μόνο που ενισχύει στην ουσία είναι η Τουρκία, η οποία αναδεικνύεται σε κεντρικό περιφερειακό παίκτη στην περιοχή. Και αυτό την ώρα που η Ελλάδα χάνει διαρκώς αξιοπιστία και δυνατότητα να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή, ρυθμιστή και εγγυητή σταθερότητας όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο».

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις