«Δεν πρόκειται για διαμαρτυρία αλλά για βανδαλισμό και απόπειρα δολοφονίας», είπε η πρωθυπουργός

Χάος επικράτησε το βράδυ της Τετάρτης στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όταν νεαροί Προτεστάντες επιτέθηκαν στην αστυνομία, με τους δρόμους να θυμίζουν πεδίο μάχης.

Υποστηρικτές της ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας είναι αγανακτισμένοι λόγω των εμποδίων που προκύπτουν στις εμπορικές συναλλαγές της περιοχής με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι διχασμένοι, με πολλούς καθολικούς εθνικιστές να ζητούν την ενοποίηση με την Ιρλανδία, τη στιγμή που οι προτεστάντες θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε κόσμος. Ευτυχώς κανείς τους δεν τραυματίστηκε. Η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς αποκλείστηκε στην περιοχή.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για διαμαρτυρία αλλά για βανδαλισμό και απόπειρα δολοφονίας».

Ανησυχεί ο Μπόρις Τζόνσον

Τη «βαθιά του ανησυχία» εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στέλνοντας μήνυμα ενότητας μέσω Twitter.

«Ο τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και όχι η βία ή εγκληματικότητα» έγραψε.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις ταραχές που σημειώνονται στη Βόρεια Ιρλανδία τις τελευταίες ημέρες και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

«Μας ανησυχεί η βία στη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενώνει τη φωνή της με τις εκκλήσεις για «ηρεμία» που απηύθυναν συγκεκριμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μιχόλ Μάρτιν.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που προστατεύει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να γίνει «θύμα» του Brexit, έπειτα από μια εβδομάδα νυχτερινής βίας που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την απογοήτευση μεταξύ φιλοβρετανών Ενωτικών σε σχέση με τους εμπορικούς περιορισμούς μετά το Brexit.

Η φωτιά σιγοκαίει στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, του οποίου οι συνέπειες προκαλούν ένα αίσθημα προδοσίας στους Ενωτικούς που είναι προσηλωμένοι στο βρετανικό στέμμα.

Η βία ξέσπασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα μεσούσης της αυξανόμενης έντασης λόγω του Brexit και του θυμού για την απόφαση της αστυνομίας να μην διώξει ηγετικά στελέχη του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, τα οποία φέρεται να παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός πρώην ηγετικού στελέχους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Οι εντάσεις αυτές κατέληξαν σε μια εβδομάδα ταραχών, κατά τις οποίες βλήματα εκτοξεύθηκαν και αυτοκίνητα κάηκαν, κυρίως σε περιοχές όπου κατοικούν οι πιστοί στο βρετανικό στέμμα, προτεστάντες στην πλειοψηφία τους, προκαλώντας περισσότερους από 50 τραυματίες στις τάξεις της αστυνομίας.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ιρλανδικές ρίζες, είχε κρίνει «απολύτως απαραίτητη» την τήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έθεσε τέλος το 1998 στη σύγκρουση μεταξύ προτεσταντών Ενωτικών και καθολικών Ρεπουμπλικανών, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Πατρικίου, προστάτη άγιου της Ιρλανδίας, στις 17 Μαρτίου, έχοντας ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του για τις συνέπειες στην επαρχία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Star

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις