Σε βαριά ατμόσφαιρα έγινε στο υπουργείο Άμυνας η παράδοση – παραλαβή του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, για τον οποίον τους προηγούμενους μήνες κυβερνητικοί «κύκλοι», μέσω «φίλιων» ΜΜΕ, διέρρεαν πληροφορίες περί ενδεχόμενης «καρατόμησής» του, παρέδωσε την θέση στον «αναδομηθέντα» υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Μεταξύ των άλλων καθηκόντων που καλείται να αναλάβει ο Ν. Χαρδαλιάς είναι και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, στα οποία, σύμφωνα με έντονη φημολογία που προέρχεται από υψηλόβαθμους κύκλους του υπουργείου Άμυνας, παρατηρείται υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε σε φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας της απομάκρυνσης του Α. Στεφανή από τη θέση του, παρουσία των υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κώστα Φλώρου, του γενικού γραμματέα, Αντώνη Οικονόμου, καθώς και των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Πολιτική σταδιοδρομία

Κατά τις ομιλίες, αφέθησαν αιχμές ως προς τις «κόντρες», οι οποίες είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας, αλλά και «ευχολόγια» προς τον απερχόμενο υφυπουργό για να ακολουθήσει … πολιτική σταδιοδρομία.

Να σημειωθεί πως η τελευταία «κόντρα» που έγινε γνωστή στο υπουργείο Άμυνας ήταν κατα τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, οπότε, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσίαστηκαν στη διαθεσιμότητα ελικοπτέρων για την δασοπυρόσβση, ετέθη ζήτημα «παραίτησης» του διοικητή της Αεροπορίας Στρατού, η οποία, πάντως, στη συνέχεια διαψεύσθηκε ότι έγινε.

Αιχμές

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αποχαιρετώντας το υπουργείο, ο Α. Στεφανής, αναφερόμενος «στην στρατιωτική ηγεσία, τον κ. αρχηγό ΓΕΕΘΑ», είπε, σημειώνοντας ότι «επειδή όλοι γνωριζόμαστε, είχαμε σκληρές αντιπαραθέσεις».

Εσπευσε, ωστόσο, να χαρακτηρίσει αυτές τις αντιπαραθέσεις ως «λογικό», καθώς και «έτσι πρέπει να είναι. (…) Είχαμε άποψη, είχαμε αντιπαράθεση, αλλά πάντα με βάση το καλό της πατρίδας βρίσκαμε την κοινή λύση», είπε χαρακτηριστικά. Πέραν αυτής της αναφοράς, βέβαια, ουδεμία ουσιαστική διευκρίνιση έδωσε.

Ασυμφωνία για τα εξοπλιστικά

Από τη μεριά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποχαιρετώντας τον Α.Στεφανή, αναφερόμενος ειδικότερα στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και τη διαδικασία των αποφάσεων στο υπουργείο, είπε χαρακτηριστικά ότι «στην πορεία αυτή δεν συμφωνούσαμε σε όλα», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι, τελικώς, «πάντα συμφωνούσαμε τελικά σε αυτό που έπρεπε να γίνει». Ωστόσο, ο ίδιος δεν προέβη σε περαιτέρω διευκρινίσεις της συγκεκριμένης δήλωσής του.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα πάνω από δύο χρόνια «συγκατοίκησης» στο υπουργείο με τον υφυπουργό, είπε ότι «έπρεπε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διοίκηση ενός μεγάλου υπουργείου με καθολική συμμετοχή σχεδόν ακόμα και στην κοινωνική ζωή και επίσης να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε την επόμενη μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα από ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κυρίως και παρεμβάσεων κυρίως στο εξοπλιστικό κομμάτι. Σε αυτό είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της στρατιωτικής ηγεσίας δια του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου, και των αρχηγών των Επιτελείων. Στην πορεία αυτή δεν συμφωνούσαμε σε όλα αλλά πάντα συμφωνούσαμε τελικά σε αυτό που έπρεπε να γίνει».

Βαριά ατμόσφαιρα

Ενδεικτικές τις βαριάς ατμόσφαιρας στην παράδοση – παραλαβή ήταν οι αναφορές Παναγιωτόπουλου, όπως «δυσκολεύομαι πραγματικά να βάλω στη σειρά τις σκέψεις και τα λόγια», «οι εξελίξεις τα φέρανε έτσι ώστε σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς να αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Άμυνας στη θέση του κ. Αλκιβιάδη Στεφανή», κ.ο.κ.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, πάντως, εξέφρασε την «ευχή» να συνεχίσει την πολιτική πορεία του ο Α. Στεφανής. «Εδώ και δύο χρόνια αποτελεί μέλος του πολιτικού συστήματος και ο κύκλος αυτός συνεχίζεται», είπε, χαρακτηρίζοντας ως «μια στάση» (!) την απομάκρυνση Στεφανή από το υπουργείο Άμυνας.

Κατά την άποψη του υπουργού Άμυνας, «κάθε άλλο παρά ο κύκλος έχει κλείσει» και «η πορεία του Αλκιβιάδη Στεφανή δεν έχει τελειώσει, αντιθέτως εξελίσσεται».

Ως γνωστόν, χτες, αμέσως όταν έγινε γνωστό ότι «αναδομείται» ο Α. Στεφανής, κυκλοφόρησαν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία για τη θέση του επικεφαλής στο σχεδιαζόμενο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προοριζόταν ο Α. Στεφανής.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού, μετά την άρνηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Αποστολάκη, να αναλάβει τη θέση, η κυβέρνηση δεν προέβη σε αυτή τη φάση στη σύσταση του συγκεκριμένου υπουργείου. Κάτι, μάλιστα, που έκανε πολλούς να κάνουν λόγο χαριτολογώντας για «υπουργείο Συγκυβέρνησης» και όχι υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ευχαριστίες

Από τη μεριά του, ο Α. Στεφανής, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό διότι, όπως είπε, «έκανε τρεις ανασχηματισμούς και εγώ ήμουνα εδώ (σ.σ. στη θέση του υφυπουργού)», τον πρόεδρο της Βουλής, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, και άλλους.

Ωστόσο, ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και για το χαρακτηριζόμενο ως «δεξί χέρι» του υπουργού, τον σύμβουλό του, Θ. Βάλαρη. Ειδικότερα για τον τελευταίο, μάλιστα, ο οποίος, όπως είπε, προέρχεται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι η «παρουσία του στα δρώμενα του υπουργείου είναι καταλυτική».

Θανάσης Αργυράκης

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις