Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση στις σοβαρές καταγγελίες του τέως αρχηγού Κωνσταντίνου Σκούμα.

Δύο 24ωρα μετά την αιφνιδιαστική «καρατόμηση» του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Σκούμα, και ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν στο «ξήλωμα» τον στρατηγού, ο οποίος είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση μόλις ένα χρόνο νωρίτερα.

Και αυτό παρά τις βαριές σκιές που άφησε πίσω της η ανακοίνωση του κ. Σκούμα, ο οποίος κάνει λόγο για αντισυνταγματικές και αδιαφανείς ενέργειες αλλά και για κέντρα εξουσίας που τον οδήγησαν στη «βίαιη απομάκρυνση» από το Σώμα. Το βασικό ερώτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές με γνώση των τεκταινομένων, είναι τι άλλαξε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ο «εκλεκτός» αξιωματικός για τη θέση του αρχηγού μετατράπηκε σε «μαύρο πρόβατο» που -σύμφωνα με διαρροές- υπονόμευε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση.

Άνθρωποι από το περιβάλλον του τέως αρχηγού σημειώνουν ότι κυβερνητικά στελέχη που προτάσσουν ως νούμερο ένα επιτυχία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. (επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης) την επιτυχή αντίδραση των ελληνικών Αρχών απέναντι στην τουρκική «υβριδική» απειλή το Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, «λησμονούν» ότι ο κ. Σκούμας ήταν τότε αντιστράτηγος Βορείου Ελλάδος και επικεφαλής των επιχειρήσεων. Μάλιστα, τότε εκθειαζόταν από κυβερνητικούς κύκλους που τον πρότειναν ως τον επόμενο αρχηγό.

Το ερώτημα είναι τι άλλαξε και ο «αποτελεσματικός στρατηγός» έγινε «επικίνδυνος». Δύο 24ωρα μετά το «ξήλωμα» του και η σιωπή από πλευράς υπουργείου χαρακτηρίζεται «εκκωφαντική».

Οι σοβαρές καταγγελίες του τέως αρχηγού προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την άμεση κλήση του τέως αρχηγού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να βγουν «σκελετοί από τη ντουλάπα» και να υπάρξουν αποκαλύψεις σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής αξιωματικών κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις του περασμένου Ιανουαρίου.

Υπήρξαν παρεμβάσεις προκειμένου να τοποθετηθούν συγκεκριμένοι αξιωματικοί σε θέσεις-«κλειδιά»; Ο ίδιος ο κ. Σκούμας υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι «απενεργοποιήθηκε» στις κρίσεις, προκειμένου να μην έχει λόγο στις επιλογές προσώπων. Ποια ήταν τα κέντρα εξουσίας που τον «ξήλωσαν»; Ποιοι ήταν τα πρόσωπα για τα οποία διαφώνησαν στις τελευταίες κρίσεις ο κ. Σκούμας και ο υπουργός; Υπήρξαν τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις που έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη αμιγώς επιχειρησιακά κριτήρια;

Άνθρωποι του περιβάλλοντος του τέως αρχηγού αναφέρουν ότι ο κ. Σκούμας είχε διαφωνήσει το τελευταίο διάστημα με τον υπουργό για μία σειρά από θέματα. Σημειώνουν ότι ο τέως αρχηγός διαφωνούσε με τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού αστυνομικών από Αστυνομικά Τμήματα. Ο κ. Σκούμας θεωρούσε ότι δεν πρέπει να γίνουν οι μετακινήσεις αυτές διότι θα απογυμνώνονταν τα Αστυνομικά Τμήματα. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν επίσης ότι ο κ. Σκούμας είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την κατανομή αστυνομικών στην Αττική για την καλύτερη λειτουργία μάχιμων υπηρεσιών, χωρίς να εισακουστεί.

Στο μεταξύ, ένα άλλο σοβαρό θέμα αφορά στις διαρροές ότι οι αξιωματικοί που καρατομήθηκαν τον Ιανουάριο (οι οποίοι ανήκαν στο περιβάλλον του κ. Σκούμα) ξηλώθηκαν στο πλαίσιο μίας «επιχείρησης κάθαρσης». Ουσιαστικά κύκλοι του υπουργείου άφηναν ευθέως να εννοηθεί ότι υπήρχαν υποψίες για διαφθορά. Εάν όμως υπήρχαν τέτοιες ενδείξεις ή στοιχεία, δεν έπρεπε να διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη; Αιχμές για θέματα διαφθοράς περιέχει και η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. «έγιναν με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που αποδεδειγμένα δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά». Πηγές της Κατεχάκη διερωτώνται: «Εάν υπήρχαν τέτοια κατεστημένα που «συντηρούσαν» τη διαφθορά στους κόλπους της Αστυνομίας, ποια είναι η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας;».

Ο «πόλεμος» της 16ης Μαρτίου

Οι εντολές που δόθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση των διαδηλώσεων, που έλαβαν χώρα 16η Μαρτίου στην Αθήνα, πυροδότησαν εσωτερικές συγκρούσεις στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Όπως έγραψε σε προηγούμενα ρεπορτάζ του το ieidiseis, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αποπέμψει τον κ. Σκούμα από τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που δεν έγινε γιατί συνυπολογίστηκε το πολιτικό κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Ο κ. Σκούμας θεωρείτο ότι ανήκει στην ίδια «δεξαμενή» αξιωματικών για τους οποίους υπήρχε «ειλημμένη απόφαση» για αποστρατεία από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τον Ιανουάριο αποστρατεύτηκαν οι εν λόγω αξιωματικοί όχι όμως και ο κ. Σκούμας. Ωστόσο, ο υπόγειος «πόλεμος» και οι εσωτερικές συγκρούσεις που ακολούθησαν, έφεραν το ΚΥΣΕΑ που «ξήλωσε» τον αρχηγό.

Καλά πληροφορημένες πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι την 16η Μαρτίου το κλίμα στο επιχειρησιακό κέντρο ήταν «τοξικό». Άλλες ήταν οι εντολές που έδινε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Σκούμας, και άλλες αυτές που έδινε ο Γαδάρχης, ο οποίος ταυτιζόταν στον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η εσωτερική σύγκρουση έφτασε μέχρι το Μέγαρο. Το αποτέλεσμα ήταν να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και να αποστρατεύσει τον κ. Σκούμα. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι ήταν η πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου που ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε τέτοια «διάσταση», όσον αφορά στις εντολές προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με τον Γαδάρχη, ο οποίος ανέκαθεν είναι ο αξιωματικός που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την περιφρούρηση των διαδηλώσεων. Η «εικόνα» που δόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο κ. Σκούμας υπονομεύει με τις κινήσεις του τον υπουργό και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα, εντούτοις, είναι τι άλλαξε από πέρυσι το Μάρτιο όταν η ίδια κυβέρνηση έκρινε τον κ. Σκούμα ως τον καταλληλότερο για να αναλάβει τα ηνία της Αστυνομίας.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις