Ο Βασίλης Τσιρώνης δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος. Γιατρός των εξόριστων στον Άη Στράτη. Αεροπειρατής. Ιδρυτής αυτόνομου κράτους σε… διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο. Ήταν ένας ιδιόρρυθμος επαναστάτης. Κάποιοι τον είπαν τρελό. Μια ημέρα σαν σήμερα, έπεσε νεκρός, μετά από επέμβαση της αστυνομίας.
Ο Βασίλης Τσιρώνης γεννήθηκε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο του 1929 στην Αθήνα. Παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Το 1947 πέρασε στην ιατρική σχολή της Αθήνας. Το 1958, διορίζεται γιατρός για τους εξόριστους στον Άη Στράτη. Πέρα από την ιατρική βοήθεια, ωστόσο, κάνει και πολιτική δουλειά. Καταφέρνει να πάρει στην κατοχή του και στη συνέχεια, διοχετεύει στον ξένο Τύπο εμπιστευτικά έγγραφα και απόρρητες οδηγίες που αποδείκνυαν την πολιτική και φυσική εξόντωση των εξόριστων καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της δεξιάς για «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης» και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για «συνθηκολόγηση και υποταγή».
Από εκείνο το σημείο και έπειτα η δράση του Τσιρώνη κατά του κράτους (όποιο κόμμα κι αν ήταν στην εξουσία) είναι ασταμάτητη και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε πολλά. Το 1960 φυλακίζεται για εξύβριση κατά των αρχών και πρωτοστατεί σε απεργία πείνας για όσους ήταν φυλακισμένοι για χρέη. Το 1962 ιδρύει το κόμμα του, το Ε.Α.Κ. (Εθνικό Αστικό Κόμμα). Το 1964 ξεκινά τη δεύτερη απεργία πείνας (διάρκειας πενήντα ημερών) επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου με αίτημα τον άμεσο επαναπατρισμό των αριστερών πολιτικών προσφύγων από τις χώρες του «ανατολικού μπλοκ».
Η αεροπειρατεία, το «αυτόνομο κράτος» και το τέλος
Επί χούντας, στις 16 Αυγούστου του 1969 (μια ημέρα μετά τα 40α του γενέθλια), ο Τσιρώνης προχωράει σε μία από τις πιο γνωστές του δράσεις. Την αεροπειρατεία του αεροπλάνου της Ολυμπιακής που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Αγρίνιο – Ιωάννινα. Υπό τις οδηγίες του το αεροπλάνο φτάνει στην Αλβανία. Εκεί, ο Τσιρώνης ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση έκδοσής του στην Ελλάδα, αλλά θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Αλβανία άμεσα προς οποιαδήποτε χώρα επιλέξει. Εκείνος διάλεξε τη Σουηδία. Μετά την πτώση της χούντας ο 45χρονος, πλέον, γιατρός επιστρέφει στην Ελλάδα.
Εδώ, μετονομάζει το κόμμα σε «Ουδετερόφιλο Ελλαδικό Μέτωπο» (Ο.Ε.Μ.) και ξεκινάει έναν αγώνα κατά πάντων. Επιτίθεται στους πάντες. Από μέλη της νεολαίας Λαμπράκη μέχρι και… γιγαντοαφίσα του Καραμανλή την οποία πυροβολεί με καραμπίνα.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως ο Τσιρώνης, πλέον, ενοχλούσε πολύ. Η αστυνομία «θυμήθηκε» μια παλιά του καταδίκη, επί χούντας, και πάει να τον συλλάβει. Εκείνος αντιδρά και τραυματίζει τον επικεφαλής αξιωματικό που προσπάθησε να του περάσει χειροπέδες. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει. Στις 30 Νοεμβρίου 1977 ειδικές μονάδες της αστυνομίας (για πρώτη φορά και η τότε νεοϊδρυθείσα αντιτρομοκρατική) και ελεύθεροι σκοπευτές περικυκλώνουν το διαμέρισμα του Τσιρώνη και του ζητούν να βγει προκειμένου να τον συλλάβουν. Εκείνος ταμπουρώνεται μέσα σε αυτό και οπλισμένος βγαίνει κάθε τόσο και εκφωνεί με μεγάφωνα και τηλεβόες, πύρινους λόγους. Στις 5 Φεβρουαρίου 1978 κήρυξε το διαμέρισμά του στην οδό Άρεως 35 στο Παλαιό Φάληρο «ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος». Κάποιες φορές πυροβολούσε στον αέρα από το μπαλκόνι του, ενώ οι ελεύθεροι σκοπευτές είχαν καταστρέψει τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούσε.
Στις 11 Ιουλίου 1978 περίπου 30 πάνοπλοι κομάντος της «Διμοιρίας Ειδικών Αποστολών» της Ελληνικής Αστυνομίας εισέβαλαν, μετά από δικαστική απόφαση και παρουσία εισαγγελέα, στο διαμέρισμα εκτοξεύοντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Είχε δοθεί εντολή να μη πλησιάσει δημοσιογράφος σε μεγάλη ακτίνα από την επιχείρηση, ενώ είχαν απομακρυνθεί και οι κάτοικοι της περιοχής. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο Τσιρώνης έπεσε νεκρός, ενώ η σύζυγός του – που μετά την παράδοση των τριών παιδιών τους είχε μείνει μέχρι τέλους δίπλα του στο τελευταίο οχυρωμένο δωμάτιο – φώναζε δυνατά πως «οι φασίστες σκότωσαν τον Τσιρώνη μέσα στο σπίτι του». Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας ο Τσιρώνης αυτοκτόνησε.
reader.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις