Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. το περιστατικό με τον 17χρονο Ρομά που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στη Βοιωτία, όσον αφορά στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου εμπλοκής στις περιπτώσεις των καταδιώξεων.

Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό με νεκρούς νεαρούς Ρομά από πυρά αστυνομικών μέσα σε διάστημα δύο ετών. Και στις τρεις περιπτώσεις τα θύματα ήταν άοπλα, καθώς δεν έφεραν πάνω τους όπλο ή μαχαίρι.

Τον Οκτώβριο του 2021 είχε πέσει νεκρός 20χρονος μετά από καταδίωξη που κατέληξε στους στενούς δρόμους του Περάματος.

Περίπου ένα χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2022 16χρονος έπεσε νεκρός μετά από καταδίωξη από την οδό Μοναστηρίου έως τη Συμμαχική Οδό, στη Θεσσαλονίκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 16χρονος πήγε σε βενζινάδικο για να βάλει 20 ευρώ βενζίνη στο αυτοκίνητό του. Όταν ο υπάλληλος του πρατηρίου του ζήτησε τα χρήματα, εκείνος πάτησε γκάζι και εξαφανίστηκε. Η καταδίωξη ξεκίνησε αφού ο υπάλληλος ειδοποίησε την Αστυνομία.

Το προχθεσινό περιστατικό στη Βοιωτία ήταν το τρίτο κατά σειρά, με θύμα έναν 17χρονο που δεν σταμάτησε σε σήμα αστυνομικών. Ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η υπόθεση σε δικαστικό και πειθαρχικό επίπεδο για τον αστυνομικό, επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το ερώτημα είναι εάν και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκε το πρωτόκολλο με τους κανόνες εμπλοκής στις καταδιώξεις υψηλού ρίσκου.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωση του, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους οικείους του 17χρονου, σημείωσε ότι η Αστυνομία «οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι κανόνες εμπλοκής, ακόμη και σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει ομολογουμένως αυξημένος κίνδυνος δυστυχούς κατάληξης».

Οι κάμερες

Μετά την καταδίωξη του 2021 στο Πέραμα, που κατέληξε σε τραγωδία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ανακοινώσει επίσημα σειρά αλλαγών σε σχέση με το πως η Αστυνομία θα χειρίζεται τέτοιου είδους περιστατικά. Μεταξύ άλλων είχε ανακοινωθεί η αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας της Άμεσης Δράσης, η επανεκπαίδευση των αστυνομικών, οι αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων αλλά και ο εφοδιασμός με κάμερες στους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ., των ΜΑΤ, των περιπολικών και της ΟΠΚΕ.

Ο εφοδιασμός με κάμερες έχει ανακοινωθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια από τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, ακόμα δεν έχει λάβει χώρα η υλοποίηση του σχεδιασμού. Ο νυν υπουργός δήλωσε προχθές ότι «τη Δευτέρα θα βγουν σε δημόσια διαβούλευση οι προδιαγραφές για τις κάμερες σώματος και οχημάτων της Αστυνομίας (…) Κάμερες θα φέρουν πάνω από 2500-3000 αστυνομικοί που θα είναι στο πεδίο καις τα περιπολικά».

Κατά την προχθεσινή καταδίωξη στη Βοιωτία τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά, σε σχέση με τη διαλεύκανση της υπόθεσης, εάν οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ έφεραν στη στολή τους κάμερες.

Για κάμερες στους αστυνομικούς και επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της Αστυνομίας εντός του 2023 (για το πρωτόκολλο εμπλοκής) είχε κάνει λόγο τον περασμένο Ιούλιο και ο Νότης Μηταράκης, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις