Εντονες υποψίες ότι το Βερολίνο έκανε -και κάνει- τα στραβά μάτια στην εξαγωγή εξοπλισμών προς την Τουρκία, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις, ή ακόμα και ότι υπήρξε deal για να παράσχει σύστημα που προορίζεται για την ενίσχυση της θωράκισης των τουρκικών αρμάτων μάχης, με αντάλλαγμα να πάρει «όμηρο», Γερμανο-Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στην Τουρκία, προκύπτουν από δημοσίευμα σε γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.
Από έρευνα του περιοδικού, Stern, και του μαγκαζίνο του τηλεοπτικού δικτύου, ARD – Report München, προέκυψαν νέα στοιχεία τα οποία ενισχύουν την εκτίμηση ότι το σύστημα «αυτοπροστασίας» των -γερμανικής κατασκευής- τουρκικών τανκς, τύπου Leopard, προέρχεται από την Γερμανία.
Προωθήθηκε, δε, στην Τουρκία από την πίσω πόρτα, σύμφωνα με το περιοδικό, από θυγατρική της γερμανικής εταιρείας – κολοσσού στους εξοπλισμούς, Rheinmetall. Βέβαια, τόσο τα αρμόδια υπουργεία της Γερμανίας, όσο, πολύ περισσότερο, η τουρκική πλευρά, είτε αποφεύγουν να δώσουν διευκρινίσεις, είτε δηλώνουν άγνοια (!).
Μεγάλο πρόβλημα στη Συρία
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία μετ’ επιτάσεως ζητούσε να αποκτήσει συστήματα προστασίας για τα γερμανικά, Leopard, που έχει αποκτήσει, καθώς και για άλλους τύπους αρμάτων μάχης που διαθέτει.
Το αίτημα της Αγκυρας για «εξοπλιστικό deal» μετετράπη σε αγωνιώδεις «εκκλήσεις», μετά τον Ιανουάριο του 2018, οπότε, κατά την τουρκική εισβολή στη Συρία, στην επαρχία του Αφρίν, η οποία σε μεγάλο βαθμό ελεγχόταν από κουρδικές δυνάμεις, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις υπέστησαν σοβαρές απώλειες σε άρματα μάχης και προσωπικό από τα αντιαρματικα πυρά των Κούρδων.
Τότε, μάλιστα, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, η γερμανική κυβέρνηση, κατόπιν ισχυρών πιέσεων από σχεδόν όλες τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες, αποφάσισε να διακόψει την πώληση γερμανικών συστημάτων για την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων αρμάτων, Leopard 2.
Το ίδιο έγινε και στο τέλος του 2019, μετά από την τρίτη τουρκική εισβολή, στη βορειοανατολική Συρία αυτή τη φορά.
Οπλα έναντι ομήρου
Τώρα, το Stern και το ARD σημειώνουν ότι η Τουρκία κατάφερε τελικά να αποκτήσει ένα τέτοιο σύστημα αυτοπροστασίας. Και, μάλιστα, από τη Γερμανία, με άκρως «περίεργο» τρόπο.
Ειδικότερα, στο προ ημερών δημοσίευμά του, με τίτλο, «νέες ενδείξεις για εξοπλιστικό deal για την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουσέλ (Deniz Yücel)», το περιοδικό αναφέρει:
«Στην υπόθεση του δημοσιογράφου, Ντενίζ Γιουσέλ, δεν υπήρξε εξοπλιστικό deal επιμένει η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ομως, νέες έρευνες δείχνουν ότι, λίγο μετά την απελευθέρωσή του, μια θυγατρική της Rheinmetall παρέδωσε υλικό σε μια τουρκική εταιρεία».
Η «σκληρή» Γερμανία
Το 2017, εξαιτίας και της σύλληψης του δημοσιογράφου, Ν.Γιουσέλ, ο οποίος είχε γερμανική και τουρκική υπηκοότητα, εκδηλώθηκε μια ακόμα εστία σοβαρής τριβής ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα.
Μάλιστα, τότε, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στο Law&Order, η Γερμανία ζητούσε από την ΕΕ να ακολουθήσει ιδιαίτερα σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας.
Μεταξύ των άλλων, απαιτούσε να παγώσει κάθε συζήτηση για Τελωνειακή Ενωση ΕΕ-Τουρκίας, να κοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, να ακυρωθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, κ.α.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ζητούσε σκληρές «κυρώσεις» σε βάρος της Αγκυρας. Αντίθετα, τώρα, όταν ετέθη το θέμα των τουρκικών παράνομων, επιθετικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο αρνήθηκε να εγκρίνει «σκληρά μέτρα», αλλά εμφανίστηκε ως ο υπέρμαχος του κατευνασμού και της ευρω-τουρκικής προσέγγισης.
Η γερμανική κυβέρνηση, επίσης, αρνείται συστηματικά να εγκρίνει απαγορεύσεις σε εξαγωγές οπλικών συστημάτων, και κυρίως του εξοπλισμού των υποβρυχίων, τύπου 214, για την Τουρκία, όπως ζητάει η Ελλάδα.
Τελικά, ο Γερμανο-Τούρκος δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας, Die Welt, ένα από τα πάμπολλα θύματα των μαζικών διώξεων και της φίμωσης των ΜΜΕ στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016, αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 2018, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της γείτονος, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο Βερολίνο.
Αμέσως αναχώρησε με τη σύζυγό του από την Κωνσταντινούπολη, με αεροπλάνο που του παρείχε η γερμανική κυβέρνηση.
Ο Γιουσέλ δεν ήταν ο μόνος που χρησιμοποίησε η Αγκυρα ως «όμηρο», προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα από άλλες χώρες. Αντίστοιχα έπραξε και με τον Αμερικανό πάστορα, τον οποίο κρατούσε με την κατηγορία της «κατασκοπείας», κ.ο.κ.
Η γερμανική θυγατρική στα Εμιράτα
Από την έρευνα του Stern και του ARD, όπως αναφέρουν, προέκυψαν τώρα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι, για την υπόθεση της απελευθέρωσης του δημοσιογράφου, Ν.Γιουσέλ, δόθηκαν ανταλλάγματα από γερμανικής πλευράς.
Μέχρι τώρα, σημειώνει το περιοδικό, η καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διαβεβαίωναν ότι δεν είχε δοθεί στην Τουρκία κανένα αντάλλαγμα και καμία υπόσχεση, όπως ήλπιζε η Αγκυρα, για τα συστήματα «αυτοπροστασίας» των αρμάτων μάχης, Leopard.
Ωστόσο, προσθέτει, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Stern, η τουρκική εταιρεία, FNSS, η οποία κατασκευάζει τεθωρακισμένα (Rad και Kettenpanzer), παρήγγειλε τον Απρίλιο του 2018 εκατοντάδες προστατευτικές πλάκες σε μια θυγατρική της Rheinmetall στα Αραβικά Εμιράτα.
Τα τουρκικά τάνκς
Επιπλέον, τονίζει, εμπιστευτικά έγγραφα και βίντεο που δημοσίευσαν πρόσφατα οι τουρκικές Αρχές καθιστούν βάσιμη την υποψία ότι η Τουρκία, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τα τεθωρακισμένα της τύπου Leopard-2, στηρίχτηκε σε μια εταιρεία, η οποία συνδέεται με τη γερμανική, Rheimetall.
Ένα εκσυγχρονισμένο Leopard, το οποίο παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2020 από το τουρκικό κράτος και την εταιρεία, Roketsan, φέρει επιπρόσθετα προστατευτικά moduls, που, σε πολλές λεπτομέρειες, μοιάζουν εντυπωσιακά με τα προστατευτικά συστήματα της εταιρείας, IBD Deisenroth.
Αυτή η εταιρεία στο Lohmar, κοντά στη Βόννη, συνεργαζόταν από το 2007 με τη Rheinmetall και εξαγοράστηκε πλήρως από τον όμιλο τον Ιούνιο του 2019, μαζί με μια θυγατρική στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτει το Stern, η IBD Deisenroth προμήθευσε ήδη το 2014 την Τουρκία με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για προστατευτικά συστήματα τεθωρακισμένων. Προφανώς, με άδεια των γερμανικών Αρχών.
Αντιδράσεις
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν τώρα εξηγήσεις. «Αν ο εξοπλισμός του άρματος διαμορφώνεται με βάση γερμανική τεχνολογία, τότε πρόκειται για άμεση παροχή βοήθειας στον πόλεμο του Ερντογάν στη Συρία, ο οποίος είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η πολιτικός επί εξωτερικών θεμάτων, Sevim Dagdelen.
«Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει τάχιστα να διευκρινίσει με ποιον τρόπο η Τουρκία μπόρεσε να εκσυγχρονίσει τα τεθωρακισμένα της τύπου Leopard», ζήτησε επιτακτικά ο ειδικός επί αμυντικών θεμάτων των Πρασίνων ,Tobias Lindner.
Σύμφωνα με το αρμόδιο για εξαγωγές οπλικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία για την ενίσχυση της προστασίας των αρμάτων μάχης μέχρι τώρα «κρατείται μυστική».
Σιωπή
Μετά από ερωτήσεις του Stern, η Rheinmetall διαβεβαίωσε ότι για τις εξαγωγές σε άλλες χώρες, λαμβάνονται πάντα υπόψη οι «διατάξεις για τις εξαγωγές κάθε χώρας». Στην περίπτωση των εκσυγχρονισμένων τεθωρακισμένων τύπου Leopard, που παρουσιάστηκαν στην Τουρκία, μπορεί κανείς να δει «εξωτερικές ομοιότητες με μοντέλα της ΙBD».
Ο όμιλος όμως, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, «δεν έχει ενδείξεις» «ότι υπήρξε ως προς τούτο πρόσβαση σε τεχνολογίες της IBD ή της Rheinmetall». Σύμφωνα με τη Rheinmetall, το 2014 δεν υπήρχε ούτε άδεια για εξαγωγή αυτής της προστατευτικής τεχνολογίας στην Τουρκία.
Η τουρκική κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενες τουρκικές εταιρείες αρνούνται να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα.
Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπριελ, επανέλαβε, μετά από ερώτηση που του υποβλήθηκε, ότι δεν υπήρξε deal για την απελευθέρωση του Deniz Yücel και πρόσθεσε ότι «θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά ψευδών ισχυρισμών περί συμβάντων ή αντίστοιχων υποθέσεων».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις