Νέα σύννεφα απλώθηκαν πάνω από τις γαλλογερμανικές σχέσεις, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι το Βερολίνο κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ευρώπη, εν μέσω προσπαθειών να περιορίσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ο υπουργός Οικονομικών του ζήτησε «επαναφορά», για να οικοδομηθεί μια ισχυρότερη συμμαχία, υπογραμμίζει το Bloomberg.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, συνήθως επιδιώκουν να δείξουν ενότητα και να συντονίσουν τις κοινές τους θέσεις πριν από συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ένωση. Αλλά καθώς οι ηγέτες βρέθηκαν ξανά στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής την Πέμπτη (20/10), οι διχασμοί σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε στην εκδήλωση ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών και κάλεσε κατά της γερμανικής απομόνωσης.
Ο υπουργός Οικονομικών του, Μπρούνο Λε Μερ, είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου εργασίες σε διάφορους τομείς για να δημιουργήσουν μια ακόμη ισχυρότερη συμμαχία, την ώρα που ο πόλεμος βρίσκεται στο «κατώφλι» της Ευρώπης.
Οι χώρες διαφώνησαν για ζητήματα όπως η ενεργειακή υποδομή, η πυρηνική ενέργεια, η αποστολή όπλων στην Ουκρανία και κοινά αμυντικά έργα. Η Γερμανία… τρόμαξε επίσης τους εταίρους της στην ΕΕ όταν τους εξέπληξε με τη δέσμευσή της να δαπανήσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ (196 δισεκατομμύρια δολάρια) για να προστατεύσει την οικονομία της, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των γειτόνων με λιγότερη δημοσιονομική ισχύ.
Εντωμεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται «πυρά» από τους ηγέτες του μπλοκ για την απροθυμία του να επιτρέψει στην ΕΕ να προσπαθήσει να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου που απειλούν να φέρουν βαθιά ύφεση στη γηραιά ήπειρο.
Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής και τα 26 κράτη – μέλη εργάζονται προς μία συμβιβαστική λύση για ένα είδους πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ η Γερμανία επιμένει στην άρνησή της.
Ο Μακρόν είπε ότι θα συζητήσει με τον Σολτς και άλλους ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη για περισσότερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με δάνεια και μηχανισμούς εγγυήσεων. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας διχάζεται στο θέμα, με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να λέει την Τετάρτη (19/10) ότι δεν χρειάζονται νέα μέσα, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πόροι σε άλλα ταμεία και ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή.
Δεν κάνει πίσω ο Σολτς
Στην προ δύο εβδομάδων συνάντησή τους στην Πράγα, αρκετοί ηγέτες της ΕΕ έστειλαν κοινό μήνυμα στον Σολτς με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέσκιτο, να λέει το εξής: «είμαστε σίγουρα αντίθετοι σε οποιεσδήποτε προσπάθειες που μπορούν να βλάψουν την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και η ζημιά θα συμβεί εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορέσει να προχωρήσει μόνη της, με την αποκλειστική επιδότηση των εταιρειών της».
Σήμερα, ο Σολτς υπερασπίστηκε το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας ως κατάλληλο και όχι πολύ μεγαλύτερο αναλογικά με προγράμματα άλλων κρατών μελών. «Στήσαμε σκόπιμα την προστατευτική μας ασπίδα για δυόμισι χρόνια προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για τον ερχόμενο χειμώνα.
Υπολογισμένα για αυτήν την περίοδο, τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στο 2% περίπου του ΑΕΠ μας. Αυτό αντιστοιχεί στο μέγεθος των πακέτων που συγκεντρώθηκαν και συντάσσονται αλλού στην Ευρώπη φέτος, στη Γαλλία, στην Ιταλία ή στην Ισπανία, για παράδειγμα», τόνισε από το Βερολίνο.
ieidiseis.gr
OLIVIER HOSLET/EPA
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις