Βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, όπως είχε προαναγγείλει στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σέβεται τη διαφορετική θέση της Εκκλησίαςενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαλάσει η συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θέμα ισότητας τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που θα καθιερώνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική μεταρρύθμιση», που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια.

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στο υπουργικό: Μπαίνει τέλος στις διακρίσεις
Υπενθυμίζεται πως έμφαση στην εξάλειψη των διακρίσεων, τόσο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όσο και για τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ο νόμος δεν αναγνωρίζει τον δεύτερο γονέα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ακόμα και bulling.

Ο υπουργός επανέλαβε τα γνωστά στοιχεία σχετικά με τις χώρες που αναγνωρίζουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών – είναι 39 σε ολόκληρο τον πλανήτη και από αυτές, οι 20 είναι στην δυτική Ευρώπη.  Κατέληξε δε με αναφορά στην απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 2015, σχετικά με τα ζευγάρια ομοφύλων: «Θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν σέβονται την ιδέα του γάμου. Η αλήθεια είναι ότι τον σέβονται και τον σέβονται τόσο βαθιά που αποζητούν την προσωπική τους ολοκλήρωση μέσα από αυτόν. Προσδοκούν ότι δεν θα είναι καταδικασμένοι να ζουν στη μοναξιά, αποκλεισμένοι από έναν από τους αρχαιότερους θεσμούς του πολιτισμού μας.Το Σύνταγμα τους αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα».

Δείτε όλη την παρουσίαση: 

01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_01
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_02
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_03
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_04
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_05
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_06
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_07
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_08
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_09
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_10
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_11
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_12
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_13
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_14
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_15
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_16
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_17
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_18
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_19
01_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ__1__Page_20

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Συνεδρίασε σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2024, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Χρήστος – Γεώργιος Σκέρτσος παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Το νομοσχέδιο εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της έννομης τάξης, των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων. Η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο είναι συστατικό στοιχείο κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο και στις 5 ηπείρους, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπου επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών και σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες: Γονέας 1/ Γονέας 2 και δεν τροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις