Γράφει ο Γιώργος Βενέτης

Οι ειδικοί επισημαίνουν τις ομοιότητες στην τακτική που ακολούθησαν οι  μαχητές της Χαμάς κατά την εισβολή τους στο Ισραήλ,  με αυτή του ουκρανικού στρατού. Αναφέρονται στις μικρές κινητές ομάδες, τις οποίες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν ευρύτατα κατά του ρωσικού στρατού στην πρώιμη περίοδο της σύγκρουσης. «Ακολουθώντας μια νέα τακτική που κατά κάποιο τρόπο μας παραπέμπει στις μάχες στην Ουκρανία, η Χαμάς προχώρησε σε μια μαζική πυραυλική επίθεση εξαπολύοντας γρήγορες χερσαίες επιθέσεις, χρησιμοποιώντας τόσες πολλές ομάδες υψηλής κινητικότητας σε μια τόσο μεγάλη περιοχή που μπόρεσε να καταλάβει κατοικημένες περιοχές και στρατιωτικές βάσεις» αναφέρουν αναλυτές. Είναι γνωστό πως οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν μηχανοκίνητα σκάφη, προσπαθώντας να περάσουν στρατεύματα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Οι μαχητές της Χαμάς επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ανάλογα σκάφη για να εισέλθουν στο Ισραήλ μέσω της παραλίας Ζικίμ. Ωστόσο, όπως συμβαίνει στην Ουκρανία, οι ομάδες σαμποτέρ της Χαμάς εξουδετερώθηκαν.

Τα drones

Όπως επισημαίνεται, μία άλλη ομοιότητα είναι τα επιθετικά drones, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η χρήση τους ταιριάζει με τις τεχνικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, που διαθέτει  στρατιωτικές ομάδες  που δεν διαθέτουν σοβαρό εξοπλισμό και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα  και με τον εφοδιασμό. Στην επίθεσή τους οι μαχητές της Χαμάς ενήργησαν με επιτυχία σαν ειδικές δυνάμεις, αν και οι «επιτυχίες» τους μετατράπηκαν σε εγκλήματα πολέμου.

Χωρίς  αμφιβολία η Χαμάς κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ισραηλινούς και να πραγματοποιήσει μια θεαματική εισβολή, την οποία ούτε οι ίδιοι οι εμπνευστές της, όπως υποστηρίζουν, δεν περίμεναν ότι θα είχε τόση επιτυχία. Ο Αλή Μπαρακέ, μέλος της εξόριστης ηγεσίας της Χαμάς αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση της Χαμάς, υποστήριξε ότι «ακόμα και η ίδια η οργάνωση σοκαρίστηκε από την έκταση της επιχείρησης, καθώς όπως είπε, περίμενε ότι το Ισραήλ θα την είχε αποτρέψει ή έστω θα την είχε περιορίσει. «Μας εξέπληξε αυτή η μεγάλη κατάρρευση. Σχεδιάζαμε να έχουμε κάποια κέρδη και να πάρουμε κάποιους ομήρους για να τους ανταλλάξουμε Αυτός ο στρατός είναι μια χάρτινη τίγρης». υποστήριξε ο Μπαρακέ.

Πολλοί ειδικοί παραδέχονται πως οι Παλαιστίνιοι έφεραν εις πέρας μια πολύπλοκη επιχείρηση σε πολλαπλά επίπεδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στη στρατιωτική επιστήμη. Το ρωσικού πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti υποστηρίζει πως η εισβολή στο έδαφος του Ισραήλ, συνοδεύτηκε και από μια μαζική μιντιακή επίθεση. Η Χαμάς δημοσίευσε πολλά βίντεο προπαγάνδας στο Διαδίκτυο, μερικά από τα οποία κινηματογραφήθηκαν με κάμερες δράσης. Χάρη σε αυτό το υλικό, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να βάλουν σε μια σειρά την εξέλιξη των γεγονότων από το πρωί του Σαββάτου της 7ης Οκτωβρίου, και να εντοπίσουν τα σημεία και τις περιοχές των επιθέσεων.

Επίθεση έξι  κατευθύνσεων

Η εισβολή άρχισε σε έξι κατευθύνσεις, σε όλο το μήκος των συνόρων μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ, από την παραλία Ζικίμ στα βόρεια του θύλακα, μέχρι το Κιμπούτς Σούφα κοντά στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα με τις εκτοξεύσεις πυραύλων, αλεξίπτωτα πλαγιάς βγήκαν στον αέρα και προσγειώθηκαν αιφνιδιαστικά σε κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα  ένοπλη διμοιρία επιχείρησε επίθεση από τη θάλασσα.

Άλλες ομάδες κινήθηκαν στην ξηρά, απενεργοποιώντας θέσεις παρατήρησης, ανατινάζοντας φράχτες με εκρηκτικά και επιτέθηκαν σε μαχητές και τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού με drones. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετές στρατιωτικές βάσεις να καταληφθούν, να επικρατήσει χάος στις παραμεθόριες πόλεις, και να υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες Ισραηλινοί τραυματίες, στρατιωτικοί και πολίτες. Σύμφωνα με τους Times of Israel, πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες του εβραϊκού λαού σε μια μέρα από το Ολοκαύτωμα.

Η ιδιαιτερότητα της επίθεσης ήταν η πολυπλοκότητά της και τα πολλά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν. Οι επιτιθέμενοι συνδύασαν διάφορες επιχειρήσεις – διείσδυση από αέρα, έδαφος και θάλασσα. Αλλά το 80% της επιτυχίας εξασφαλίστηκε από το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Το πώς αυτό επιτεύχθηκε, είναι ένα ερώτημα για τη Μοσάντ, που και η ίδια είπε ότι «τώρα πρέπει να δουλέψουμε τα λάθη».

Δημοσίευμα της RIA Novosti, αναφέρει ότι η επίθεση της Χαμάς το πρωί του Σαββάτου επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στη φήμη όχι μόνο του ισραηλινού στρατού και της Μοσάντ, αλλά και  ολόκληρης της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ. Η καταστροφή των τανκ Merkava Mk4 συζητείται ευρέως. Θεωρείται ένα από τα πιο άτρωτα στον κόσμο, είναι εξοπλισμένο με το ισραηλινό σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποκρούει επιθέσεις από ATGM και RPG. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, είναι ευάλωτο, έναντι απειλής από τον αέρα.

Εικόνες  που δημοσίευσαν οι μαχητές της Χαμάς δείχνουν drones να ρίχνουν πυραύλους PG-7VR, προφανώς μια ιρανική εκδοχή σοβιετικών πυρομαχικών, στο μπροστινό μέρος του «άρματος» και κατόπιν να ακολουθεί μια έκρηξη με το τανκ τυλίγεται στις φλόγες. Άλλωστε και στην Ουκρανία, τέτοιου είδους drones και πυρομαχικά έχουν περιορίσει σημαντικά την χρήση τανκ και τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς είναι γεγονός,  πως τα Leopard και τα Challenger δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της Ουκρανίας και της Δύσης. Μελλοντικά, τα φθηνά drones είναι πολύ πιθανό να βάλουν τέλος σε τόσο περίπλοκους και ακριβούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς όπως είναι το Merkava. Εκτός και εάν οι μηχανικοί βρουν τρόπο να καταπολεμούν τις επιθέσεις από αέρος.

Η χρήση μικρών στρατιωτικών ομάδων

Όπως επισημαίνεται, η ευρεία χρήση μικρών κινητών στρατιωτικών ομάδων σε συνδυασμό με τα μη επανδρωμένα συστήματα είναι η τελευταία λέξη της στρατιωτικής επιστήμης. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτό ποντάρει ακόμη και ο ισχυρότερος στρατός στον κόσμο, ο αμερικανικός. Πάντως, οι επικριτές αναφέρουν ότι τέτοιες τακτικές είναι καλές μόνο για ενεργητική άμυνα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη νίκη σε έναν πόλεμο. Η Χαμάς, μετά τη θεαματική εισβολή του Σαββάτου, δεν μπόρεσε να «πατήσει» πάνω σε αυτήν την επιτυχία της και να την αξιοποιήσει περαιτέρω.

Ήδη τη Δευτέρα 9/10 ανακοινώθηκε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις είχαν εκκαθαρίσει τα νότια της χώρας από μαχητές της Hamas. Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη οι δυνατότητες της Χαμάς ασφαλώς δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στο εξαιρετικό σύστημα κινητοποίησης  του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 έφεδροι να επιστρατευτούν μέσα σε μια ημέρα και να είναι ετοιμοπόλεμοι. Πολλοί από αυτούς  συμμετείχαν άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η επόμενη μέρα

Δεν είναι σαφές πώς θα τελειώσει η τρέχουσα σύγκρουση. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία, στο μεταξύ, δήλωσε την πρόθεσή της να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Χαμάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ισραηλινός στρατός έχει όλες τις στρατιωτικές-τεχνικές δυνατότητες για αυτό. Και τα εγκλήματα των μαχητών της Χαμάς κατά των αμάχων φαίνεται ότι έδωσαν στον ισραηλινό στρατό το «δικαίωμα» να λάβει οποιαδήποτε μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, καμία ξένη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα μπορέσει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να το πείσει ή και να το αναγκάσει να απαντήσει με αυτοσυγκράτηση. Ως επακόλουθο η  Χαμάς μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακό ζήτημα, καθώς το Ισραήλ μιλάει για καταστροφή της τρομοκρατικής υποδομής της. Η επίθεση θα του δώσει την ευκαιρία να το κάνει. Ο Νετανιάχου θα πιεστεί επίσης από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, για μια σκληρή απάντηση. Η κατακραυγή για απώλειες αμάχων θα είναι σιωπηλή, όπως ήταν κατά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006.

Παρ’ όλα αυτά, στις αποφάσεις του το Τελ Αβίβ θα πρέπει να λάβει υπόψη του τον κίνδυνο να μετατραπεί η Λωρίδα της Γάζας σε μια Σομαλία ή ένα Αφγανιστάν, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια του. Όσο δεν βρίσκεται βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό,  ο φαύλος κύκλος βίας θα συνεχισθεί, δημιουργώντας τις συνθήκες για να γεννηθεί η επόμενη γενιά εξτρεμιστών μαχητών. Αυτό που υπογραμμίζει η επίθεση είναι ότι παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των δεσμών των αραβικών κρατών με το Ισραήλ, η ειρήνη  στην περιοχή  μπορεί να εξασφαλισθεί, μόνο εάν το παλαιστινιακό αίτημα δεκαετιών για ένα βιώσιμο κράτος, αντιμετωπιστεί με σοβαρές προθέσεις.

militaire.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις