«Η Ελλάδα έπρεπε να συμβάλλει στην ειρηνευτική προσπάθεια μεταξύ των δύο χωρών που συγκρούονται αυτή τη στιγμή»

 

«Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, να προστρέξουν στην παροχή οπλισμού, αποδεικνύεται λανθασμένη. Άλλες χώρες που δεν έστειλαν τέτοιου είδους εξοπλισμούς και περιορίστηκαν στην αποστολή μεγάλης και σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Καμία απόφαση δεν υπάρχει, τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που να μας υποχρεώνει να στείλουμε επιθετικό πολεμικό υλικό» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9.

Όπως είπε, «επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κατηγορηματικής μας αντίθεσης ως ΣΥΡΙΖΑ, να μην στείλουμε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Από την πρώτη στιγμή το κόμμα μας καταδίκασε απόλυτα την εισβολή της Ρωσίας και ζήτησε από την κυβέρνηση, η χώρα μας να αποτελέσει γέφυρα στην ειρηνευτική προσπάθεια μεταξύ των δύο χωρών (σ.σ. Ρωσία και Ουκρανία). Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, η σύγκρουση συνεχίζει να εξελίσσεται στο ουκρανικό έδαφος και συγχρόνως, σε μια παγκόσμια σύγκρουση στο επίπεδο της οικονομίας. Πρέπει λοιπόν σε αυτή τη φάση, να κρατάμε μια στάση που να γεφυρώνει τις αντιθέσεις και να μην δημιουργεί μελλοντικούς εχθρούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι απόστρατοι αξιωματικοί και αναλυτές που έχουν βγει στην τηλεόραση, έχουν ταχθεί ενάντια στην αποστολή στρατιωτικού οπλισμού και έχουν συνταχθεί με τις δικές μας θέσεις».

Πρόσθεσε δε, ότι «αυτό που με ενδιαφέρει σήμερα είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και όχι να καταλογίζω ευθύνες ή να εφευρίσκω δικαιολογίες με βάση τη στάση των δύο μερών στο παρελθόν. Είναι απόλυτα φανερό, ότι οι δύο συμφωνίες του Μινσκ το 2015, που προέβλεπαν την ακεραιότητα της Ουκρανίας από τη μια αλλά και την μη συμμετοχή της σε στρατιωτικούς συνασπισμούς απειλητικούς προς τη Ρωσία, καταπατήθηκαν και δεν εφαρμόστηκαν και από τις δύο πλευρές. Αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να αρχίσει η ουσιαστική εφαρμογή τους έστω και καθυστερημένα».

Τέλος, όσον αφορά τις δύο αυτονομημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ), ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «είναι σαφές πως θα πρέπει να παραμείνουν μεν αυτόνομες αλλά εντός της ουκρανικής επικράτειας και όχι να αποσχιστούν».

Γεώργιος Σαρρής

newsbeast.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις