Μια εβδομάδα πριν ανέβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του Βελλιδείου στην καθιερωμένη ομιλία της ΔΕΘ με την οποία δίνεται το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά, φαίνεται πως τα συγκρατημένα “στοχευμένα μέτρα” αυγάτισαν. Η δημοσιονομική πειθαρχία με την οποία το Μαξίμου αιτιολογεί το χαμηλό πήχη και το “μικρό καλάθι”, όπως το χαρακτήριζε, παροχών στις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, χαλάρωσε. Η κυβέρνηση σύμφωνα με τα οικονομικά ρεπορτάζ φέρεται να έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες να χορηγηθεί στην Αθήνα άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης. Χρήματα τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος “Σπίτι μου” part II και θα προστεθούν στο σχεδόν ένα δισ. των φετινών εξαγγελιών.

Τα μικρά ή μεγάλα καλάθια παροχών ωστόσο μάλλον δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα δυσαρέσκειας στην ελληνική κοινωνία. Η “μάχη ενάντια στην ακρίβεια” στην οποία αναφέρθηκε διεξοδικά ο Κ. Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να είναι χαμένη από χέρι. Απόδειξη για αυτό η ηχηρή διάψευση των προσδοκιών της κυβέρνησης από την Eurostat. Τη μία μέρα ο πρωθυπουργός μιλούσε για τον “πληθωρισμό που υποχωρεί” και τις “τιμές τροφίμων που έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό όρο” και την αμέσως επόμενη ημέρα βγήκε η ανακοίνωση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat στην οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατέγραφε για τον Αύγουστο αύξηση στο 3,1%, τον πέμπτο ψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρουσιάζει μεγάλη πτώση στο 2,2%.

Προσφυγή σε “εθνικούς στόχους”

Η προσπάθεια αναστροφής στο κλίμα φθοράς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται πάλι μέσα από τους περίφημους “εθνικούς στόχους”. Στόχοι για τη σταθερότητα στην οικονομία, την αναμενόμενη μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody’s, τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, τα κονδύλια δισεκ. ευρώ από το νέο ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι εκτός από τις εξαγγελίες για τις καθιερωμένες παροχές και επιδόματα, στήνεται σταδιακά το κυβερνητικό αφήγημα με την παρουσίαση μιας «εθνικής στρατηγικής» για την περιφερειακή ανάπτυξη. Η εξαγγελία του Κ. Μητσοτάκη τις περασμένες ημέρες για έργα και επενδύσεις 3 δισεκ. ευρώ στη Θεσσαλία που δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως από τις καιρικές καταστροφές δίνει τον τόνο για τους «μείζονες εθνικούς στόχους» που θα περιλαμβάνονται στη λίστα της Θεσσαλονίκης. Λίστα στην οποία δεσπόζουν τα έργα που θα παρουσιάσει σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Βέβαια το επιχείρημα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της για τη χώρα μας, μετά την πυρκαγιά στη ανατολική Αττική δεν πρόκειται να πείσει ούτε τους ορκισμένους οπαδούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κι αυτοί εμφανίζονται άκρως δυσαρεστημένοι με την αποτελεσματικότητα και την έγκαιρη παρέμβαση της κυβέρνησης, εξού και τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Στο ερώτημα αν σε αυτή τη ΔΕΘ καταφέρει ο Κ. Μητσοτάκης να κάνει restart στην εμπιστοσύνη του κόσμου, η απάντηση θα αναζητηθεί στις νέες δημοσκοπήσεις που θα παραγγείλει το Μαξίμου μόλις πέσει η αυλαία στο Βελλίδειο.

Ιωάννα Αναστασίου

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις