Εξαφανισμένοι οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές, αδιαφορούν για την αποκατάσταση των ζημιών μετά τον Daniel – Οι επαγγελματίες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη, 11 μήνες μετά τις ζημιές που υπέστησαν – Το οδικό κύκλωμα στο Πήλιο έχει ακόμη ζημιές, που δεν έχουν αποκατασταθεί – Κατακόρυφη πτώση του τουρισμού
Με νεκρά ψάρια γέμισε η παραλία του Βόλου, προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και αλιείς. Πάντως οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά στις πραγματικές αιτίες του φαινομένου.
Ο Νίκος Ζάχος, γραμματέας του αλιευτικού συλλόγου Βόλου, εξηγεί στην ΕΡΤ ότι δεν πρόκειται για ψάρια του θαλασσινού, αλλά του γλυκού νερού τα οποία μόλις έρχονται σε επαφή με το αλμυρό νερό πεθαίνουν.
Αυτά τα ψάρια δεν φτάνουν νεκρά στην παραλία από κάποια αιτία μόλυνσης, αλλά οδηγούνται μέσω του θυροφράγματος προς την θάλασσα.
Διευκρινήσεις δίνει και ο Δημήτρης Κλαουδάτος – Αναπληρωτής Kαθηγητής στο Τμήμα Ιχθυολογίας – Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Τα ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, όχι από την λίμνη, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυροφράγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας».
Τα ψόφια ψάρια λόγω της θαλασσοταραχής ξεβράζονται στην παραλία και πρέπει να περισυλλεχθούν, αφ’ ενός για να μην προκαλούν αντιαισθητικό θέαμα, αφ’ ετέρου για να μην σαπίσουν.
«Δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία του κόσμου και δεν υπάρχει θέμα μόλυνσης των υδάτων του Παγασητικού και τα αλιεύματα από τον κόλπο είναι απολύτως ασφαλή».
Όπως τονίζει ο κ. Κλαουδάτος, το να τοποθετηθεί μια σήτα στον αγωγό των υδάτων, προκειμένου να συγκρατούνται τα ψάρια, θα προκαλέσει άλλο πρόβλημα, καθώς εκεί θα συγκεντρώνονται και τα φερτά υλικά που κατεβαίνουν φυσικά με τα νερά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα, εάν δεν καθαρίζονται συνεχώς.
Σούλα Τζήκα
Φωτογραφία αρχείου
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις