Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος αναφέρεται στις επιπτώσεις από τα νεκρά ψάρια στον Βόλο.

Καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει ότι η αποσύνθεση δεκάδων τόνων νεκρών ψαριών στον Βόλο θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής. Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος θεωρεί ότι καλύτερο θα ήταν να αποτεφρωθούν τα ψάρια, για να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας σε περίπτωση ταφής τους.

Η κατάσταση στον Παγασητικό είναι «μια τοπική περιβαλλοντική καταστροφή», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν συνέπειες και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Έχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση».

Σημείωσε δε, ότι «τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό, λίγο αργότερα από ότι στη στεριά. Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί».

Ερωτηθείς αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, ο κ. Φυτιάνος ήταν κατηγορηματικός: «Με τίποτα… Εκτός από το κολύμπι και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία. Παράλληλα η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση. Αυτό που με στενοχωρεί όμως είναι ότι είπαν δεν δούλευε το αντλιοστάσιο της Πέτρας, για αυτό και δεν μπορούσαν να κλείσουν το θυρόφραγμα. Μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν όμως και τα χρήματα και είπαν ότι θα το κλείσουν. Δρούμε κάπως στη χώρα μας, πυροσβεστικά».

 

Απίστευτες εικόνες – «Ποταμός» εκατομμυρίων νεκρών ψαριών

Ενδεικτικά της οικολογικής καταστροφής είναι τα πλάνα από drone που πέταξε πάνω από τον χείμαρρο του Ξηριά, όπου έχει τοποθετηθεί το δίχτυ για να εμποδίζει τα νεκρά ψάρια να καταλήγουν στον Παγασητικό, στο Βόλο.

Το βίντεο από την τοπική ιστοσελίδα gegonota.news δείχνει τον τεράστιο όγκο των νεκρών ψαριών να εκτείνεται σε μήκος περίπου 500 μέτρων, καλύπτοντας το νερό.

Μεγάλα φορτηγά που βρίσκονται στο σημείο φορτώνουν τα ψάρια για να τα μεταφέρον στο χώρο συγκέντρωσης στο λιμάνι του Βόλου.

Ωστόσο, κάθε φορά που απομακρύνεται μια ποσότητα ψαριών από τον χείμαρρο, αποκαλύπτεται το χρώμα του νερού που έχει βαφτεί κόκκινο από το αίμα τους.

Δείτε το βίντεο

 

 

«Πόλεμος» Μπέου – Κουρέτα για τις ευθύνες

Εν τω μεταξύ, για την κατάσταση έχει ξεσπάσει μια σκληρή κόντρα μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και του δήμαρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου. Ο δεύτερος επιτίθεται με ύβρεις στον πρώτο κατηγορώντας για την περιβαλλοντική καταστροφή, όσο και για τη διαχείρισή του προβλήματος. Ο δε περιφερειάρχης Θεσσαλίας πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Αχιλλέα Μπέο για «θεατρινισμούς» και «ψεύδη»,

«Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έτσι απλά και αληθινά. Τα υπόλοιπα είναι δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικά παιχνίδια. Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για το Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουρέτας.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Ζητά να διερευνηθεί, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Ζητά επίσης να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Αναλυτικότερα, στην παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφέρεται: «Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν. Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά)».

ieidiseis.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις