Η περίοδος του lockdown δεν έκλεισε μόνο προσωρινά τις επιχειρήσεις αλλά έβαλε λουκέτο σε πολλές από αυτές και δεν  επέτρεψε στα καταστήματα του Βόλου  όχι μόνο την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά σε πολλούς ούτε στα μαγαζιά τους. Οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, στις οποίες και λόγω μεγέθους δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός, ακολούθησαν  τα υγειονομικά πρωτόκολλα με γνώμονα την υγεία όλων, εργοδοτών, υπαλλήλων και πελατών και χαρακτηρίστηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας σημεία διασποράς του κορωνοϊού. Επωμίστηκαν όμως  ταυτόχρονα το βάρος της δημόσιας υγείας κλείνοντας τις επιχειρήσεις με μεγάλο, δυσβάσταχτο κόστος. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Οντόπουλος σημειώνει πως τα νέα μέτρα για υποχρέωση επίδειξης rapidtest κατά την είσοδο στο κατάστημα βρίσκει αντίθετους και αγανακτισμένους τους εμπόρους, διότι θεωρούμε ότι το λιανεμπόριο χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης για τους ανεμβολίαστους καταναλωτές και μας μετατρέπει από εμπόρους σε ελεγκτές αφήνοντας μας εκτεθειμένους σε μεγάλα πρόστιμα. Από την άλλη, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στα σούπερμαρκετ, τα οποία εμπορεύονται εκτός από τρόφιμα και πολλά συναφή είδη με καταστήματα λιανεμπορίου δημιουργώντας καταφανή αθέμιτο ανταγωνισμό. Επιπλέον, το μέτρο αυτό σηματοδοτεί για ακόμη μια φορά τον περιορισμό στις εμπορικές επιχειρήσεις, το οποίο συνεπάγεται μείωση της αγοραστικής κίνησης και κατ’ επέκταση του τζίρου και μάλιστα σε μία περίοδο, που ο κάθε έμπορος ευελπιστεί να ανακάμψει και να δει τα ταμεία του να μεγαλώνουν. Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όταν υπάρχει επικίνδυνη έλλειψη ρευστότητας και καμία άλλη ανοχή στον «εμπαιγμό» των μέτρων.
Είναι καιρός η κυβέρνηση μετά και τα νεά περιοριστικά μέτρα, να «σκανάρει» εξονυχιστικά τα πιστοποιητικά της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με μέτρα που στηρίζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Κατά κύριο λόγο πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα ένα χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης και κάλυψης των τραπεζικών επιταγών, που σκάνε σαν βόμβες μετά τη λήξη τους. Δεύτερον, να ανασταλούν οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος τους έτους. Τρίτον, η επικείμενη «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» να μετατραπεί σε «Μη Επιστρεπτέα».
Αναμφισβήτητα, η υγεία των συμπολιτών μας είναι πρώτιστο μέλημα το οποίο όμως δεν πρέπει να επωμιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση όταν τα νέα μέτρα διακρίνουν το εμπόριο με «δυο μέτρα και δυο σταθμά»”, καταλήγει.

Στο “πόδι” όλη η Θεσσαλία

Την αντίδρασή τους και την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι θεσσαλικοί Εμπορικοί σύλλογοι, μεταξύ αυτών και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και η Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την είσοδο στο λιανεμπόριο των ανεμβολίαστων με rapid test, επισημαίνοντας σε κοινή τους ανακοίνωση πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το λιανεμπόριο ως μέτρο πίεσης των ανεμβολίαστων. Τονίζουν παράλληλα, πως οι ίδιοι μετατρέπονται από έμποροι σε ελεγκτές με τα πρόστιμα να είναι μεγάλα.

Οι Θεσσαλοί πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση ότι «Η περίοδος του lockdown δεν έκλεισε μόνο προσωρινά τις επιχειρήσεις αλλά έβαλε λουκέτο σε πολλές από αυτές και δεν μας επέτρεψε να επανέλθουμε όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά πολλοί από μας ούτε στα μαγαζιά μας. Οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, στις οποίες και λόγω μεγέθους δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός,  ακολούθησαν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με γνώμονα την υγεία όλων, εργοδοτών, υπαλλήλων και πελατών χαρακτηρίστηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας σημεία διασποράς του κορονοϊού και επωμίστηκαν το βάρος της δημόσιας υγείας κλείνοντας τις επιχειρήσεις με μεγάλο και  δυσβάσταχτο κόστος.

Η νέα ανακοίνωση, λοιπόν, για υποχρέωση επίδειξης rapid test κατά την είσοδο στο κατάστημα μας βρίσκει αντίθετους κι αγανακτισμένους, διότι θεωρούμε ότι το λιανεμπόριο χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης για τους ανεμβολίαστους καταναλωτές και μας μετατρέπει από εμπόρους σε ελεγκτές αφήνοντας μας εκτεθειμένους σε μεγάλα πρόστιμα. Από την άλλη, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στα σούπερμαρκετ, τα οποία εμπορεύονται εκτός από τρόφιμα και πολλά συναφή είδη με καταστήματα λιανεμπορίου δημιουργώντας καταφανή αθέμιτο ανταγωνισμό. Επιπλέον, το μέτρο αυτό σηματοδοτεί για ακόμη μια φορά τον περιορισμό στις εμπορικές επιχειρήσεις, το οποίο συνεπάγεται μείωση της αγοραστικής κίνησης και κατ’ επέκταση του τζίρου και μάλιστα σε μία περίοδο, που ο κάθε έμπορος ευελπιστεί να ανακάμψει και να δει τα ταμεία του να μεγαλώνουν. Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όταν  υπάρχει επικίνδυνη έλλειψη ρευστότητας και καμία άλλη αντοχή στον «εμπαιγμό» των μέτρων.

Είναι καιρός η κυβέρνηση μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα, να «σκανάρει» εξονυχιστικά τα πιστοποιητικά της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με μέτρα που στηρίζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Κατά κύριο λόγο πρέπει να εξασφαλιστεί  άμεσα ένα χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης και κάλυψης των τραπεζικών επιταγών, που σκάνε σαν βόμβες μετά τη λήξη τους. Δεύτερον, να ανασταλούν οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος τους έτους. Τρίτον, η επικείμενη «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» να μετατραπεί σε «Μη Επιστρεπτέα».

Αναμφισβήτητα, η υγεία των συμπολιτών μας είναι πρώτιστο μέλημα το οποίο όμως δεν πρέπει να επωμιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση, όταν τα νέα μέτρα διακρίνουν το εμπόριο με «δυο μέτρα και δυο σταθμά»».

gegonota.news

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις