Νέο αλαλούμ επικρατεί μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, σχετικά με την ανάκτηση ποσού 130 εκατ. ευρώ από χιλιάδες επιχειρήσεις, που είχαν λάβει στο παρελθόν ως «μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ», χωρίς να έχει λάβει η κυβέρνηση την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιοι θα πρέπει να καταβάλουν χρήματα της τάξης των 80.000 ευρώ, ενώ άλλοι πρέπει να επιστρέψουν ακόμη και 300.000 ευρώ.

Το θέμα αποκαλύπτει επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 – 2020.

Πρόκειται για επιχειρήσεις κυρίως του πρωτογενούς τομέα, όπως ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρείες συντήρησης τροφίμων, βιομηχανίες γάλακτος και αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίες αποκαλύπτεται εκ των υστέρων ότι κακώς πλήρωναν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, καθώς δεν δικαιούνταν την έκπτωση, με βάση την κοινοτική απόφαση του 2019.

Σε επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προς το ΥΠΕΝ, η ΕΒΙΚΕΝ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κοινοποίηση στην Κομισιόν του σχήματος κρατικής ενίσχυσης για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ σε επιλέξιμες βιομηχανίες χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ειδικότερα, ο νέος επικαιροποιημένος μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης για την παροχή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 31/12/2023, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να στερείται η βιομηχανία από σημαντικούς πόρους, σύμφωνα με την επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ.

Για τα έτη 2019 – 2020 έχει ολοκληρωθεί η αναδρομική εκκαθάριση για την επιστροφή των ποσών από όσους έλαβαν αλλά δεν δικαιούνταν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Ωστόσο, εκκρεμεί η αναδρομική εκκαθάριση για τα έτη 2021, 2022 και 2023 που υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των επιλέξιμων βιομηχανιών.

Αυτό που ζητάει η ΕΒΙΚΕΝ είναι να μην περιοριστούν τα μέτρα στην αναδρομική είσπραξη των ποσών για το 2019 και το 2020, αλλά να δρομολογούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την εκκαθάριση και για τα υπόλοιπα έτη που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ γίνεται, μέχρι και σήμερα, με κριτήριο την τάση του δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής. Αυτό σημαίνει ότι η τελική ορθή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ γίνεται για όσους εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ.

Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η συμμόρφωση του εθνικού πλαισίου με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες περιορίζεται η εφαρμογή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ μόνο σε επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους και δεν επιτρέπεται η επέκταση της εφαρμογής του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

Συνεπώς, η νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία πρόκειται να έρθει προς συμμόρφωση των νέων ευρωπαϊκών προβλέψεων, πρέπει να καθορίσει exante τους επιλέξιμους κλάδους, ώστε η χρέωση να γίνεται ορθά από την πηγή.

«Μετά το φιάσκο της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις επιδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ζητάνε πίσω αναδρομικά, με μια ΚΥΑ που εκδόθηκε μόλις ένα 24ώρο μετά τις ευρωεκλογές, χρεώνοντας εκατοντάδες ευρώ πάνω από 2.500 επιχειρήσεις, έρχεται και δεύτερο αναδρομικό χαράτσι» σχολιάζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας.

Όπως αναφέρει, «πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ θα αναγκαστούν να πληρώσουν επιχειρήσεις και αγρότες από μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που είχαν λάβει, χωρίς και πάλι να έχει η κυβέρνηση πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ποσά αφορούν σε πάνω από 150.000 επιχειρήσεις, αγρότες και βιοτεχνίες οι οποίες πλήρωναν ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/mwh ενώ θα έπρεπε να πληρώνουν 17 ευρώ/mwh.

Οι μειώσεις αφορούσαν τα έτη 2019-2021 και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται τώρα να αναζητήσει τα χρωστούμενα».

Ο Μίλτος Ζαμπάρας τονίζει ότι «η απάντηση του υπουργείου απέναντι στις συνεχόμενες αστοχίες, της κατά τα άλλα κυβέρνησης των αρίστων, είναι να πληρώσουν οι καταναλωτές τα χρωστούμενα με δόσεις.

«Μεγαλοψυχία» εκ μέρους τους να δίνουν την δυνατότητα των δόσεων στους καταναλωτές μόνο που δεν καταλαβαίνουν ότι τις δικές τους ευθύνες δεν γίνεται να τις μεταθέτουν συνεχώς στις ήδη επιβαρυμένες τσέπες των καταναλωτών.

Θα ήταν αστείοι εάν δεν ήταν επικίνδυνοι. Περιμένουμε να δούμε τι άλλα χρωστούμενα θα βγάλουν τώρα που τελείωσαν οι εκλογές και δεν έχουν τον φόβο της ψήφου των απογοητευμένων πολιτών» καταλήγει ο Μίλτος Ζαμπάρας.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις