Φρικτές λεπτομέρειες για τα λεγόμενα «στρατόπεδα εργασίας» του Κιμ Γιονγκ Ουν αποκαλύπτονται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που δείχνει αντιφρονούντες που προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από τη Βόρεια Κορέα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daily Mail, στο συγκλονιστικό νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Beyond Utopia: Escape from North Korea», συγκλονιστικά πλάνα αποκαλύπτουν τι θα έκαναν απελπισμένοι άνθρωποι για να εγκαταλείψουν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, το οποίο βρίσκεται εν μέσω λιμού, οικονομικής κρίσης και εξουθενωτικών διεθνών κυρώσεων.
Ένας αντιφρονούντας δήλωσε ότι δεν κατάφερε να αποδράσει από τη χώρα και έμεινε στη Βόρεια Κορέα, όπου βασανίστηκε για εννέα μήνες και λιμοκτονούσε σε σημείο που ζύγιζε μόνο 35 κιλά. Όταν τελικά ομολόγησε ότι ήταν ξένος κατάσκοπος – δεν ήταν αλλά ήλπιζε ότι αν ομολογούσε θα τελείωναν τα βασανιστήρια – τον μετέφεραν σε ένα στρατόπεδο, όπου έπρεπε να ανεβαίνει κάθε μέρα έναν λόφο για να κόβει δέντρα. Τα κομμένα κούτσουρα έπεφταν, στη συνέχεια, πάνω στους κρατούμενους που ανέβαιναν ακόμa τον λόφο, αφήνοντάς τους με τρομακτικά τραύματα ή ακόμα και σκοτώνοντάς τους.
Μεταξύ των ιστοριών που παρουσιάζονται στην ταινία είναι αυτή της Soyeon Lee, μιας απελπισμένης μητέρας που θέλει να επανενωθεί με τον 17χρονο γιο της, τον οποίο αναγκάστηκε να αφήσει πίσω όταν αυτομόλησε.
«Δύο εκατ. νάρκες στα σύνορα με τη Νότια Κορέα»
Μια εξέχουσα φιγούρα της ταινίας είναι ο Kim Seongeun, ο οποίος εδώ και 24 χρόνια βοηθάει όσους θέλουν να αποστατήσουν από τη Βόρεια Κορέα, αφού είδε πολλά πρησμένα πτώματα να επιπλέουν στον ποταμό Tumen μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης. Ο ίδιος βρίσκεται στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και έχει βοηθήσει περισσότερους από χίλιους ανθρώπους να δραπετεύσουν από το ολοκληρωτικό καθεστώς και είπε ότι οι περισσότεροι αποστάτες αποφεύγουν να περάσουν απευθείας στη Νότια Κορέα, καθώς τα σύνορα έχουν δύο εκατομμύρια νάρκες για να εμποδίζουν οποιονδήποτε να φύγει. Αντ’ αυτού, πρέπει να διασχίσουν τους ποταμούς Yalu ή Tumen, στα σύνορα με τη γειτονική Κίνα, αποφεύγοντας τα στρατιωτικά φυλάκια της Βόρειας Κορέας τη νύχτα καθώς και τους κατασκόπους που προσπαθούν να τους οδηγήσουν κατευθείαν σε παγίδες.
Ακόμα, ο ίδιος έχει υποστηρίξει τη διαδρομή διάσωσης αρκετές φορές, λέγοντας στο ντοκιμαντέρ: «Νιώθω συναισθηματικά εξαντλημένος και μόνο που ανησυχώ γι’ αυτό. Το πιο κουραστικό μέρος του ταξιδιού είναι ότι πρέπει να διασχίσουμε παράνομα τη ζούγκλα». Στα σύνορα, οι αποστάτες συναντούν μεσάζοντες που τους βοηθούν να οδηγηθούν στην ελευθερία, αλλά ορισμένοι από αυτούς έχουν γίνει αναξιόπιστοι αφού έχουν επηρεαστεί από υψηλότερες αμοιβές, σύμφωνα με τον πάστορα Κιμ.
Το ταξίδι της Soyeon Lee από τη Βόρεια Κορέα
Η Soyeon Lee αυτομόλησε δέκα χρόνια πριν, αφήνοντας πίσω της τον μικρό της γιο. Ήταν μέλος του βορειοκορεατικού στρατού και εγκατέλειψε την οικογένειά της, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Κατά την απόδρασή της, συνελήφθη από την Αστυνομία και στάλθηκε σε στρατόπεδο φυλακών, απ’ όπου διέφυγε επιτυχώς ύστερα από δύο χρόνια. Ήθελε ο 17χρονος γιος της, Han Jeong-Cheong, να αυτομολήσει, επίσης, στη Νότια Κορέα και οργάνωσε τη διαφυγή του με τον Kim Seongeun. Το σχέδιο, όμως, ματαιώθηκε όταν οι αναξιόπιστοι μεσίτες τον παρέδωσαν στην Αστυνομία της Βόρειας Κορέας. Ο έφηβος στάλθηκε σε στρατόπεδο φυλακών αφού βασανίστηκε, ανακρίθηκε και ξυλοκοπήθηκε σοβαρά σε σημείο που δεν μπορούσε καν να φάει τίποτα.
«Στη Βόρεια Κορέα, θα φτάσουν στο σημείο να τον σκοτώσουν. Τελικά, ο γιος μου θα τους παρακαλέσει να βάλουν τέλος στη ζωή του», είπε η ίδια στον εν λόγω ντοκιμαντέρ.
Μάλιστα, σε συνέντευξή της στον Independent Lens, είπε ότι ο γιος της παραμένει από τότε στο στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων, όπου «δεν του δίνεται καθόλου φαγητό, αναγκάζεται να εργάζεται και υφίσταται κάθε είδους ξυλοδαρμό και επιθέσεις». Η Soyeon Lee δήλωσε ότι στην αρχή δίσταζε να συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ, επειδή φοβόταν ότι ο γιος της θα υφίστατο τις συνέπειες.
«Αποφάσισα ότι αν η φωνή μιας μητέρας που προσπαθεί να σώσει τον γιο της, γινόταν γνωστή στη διεθνή κοινότητα […] και αν περισσότεροι άνθρωποι έρχονταν στο πλευρό μου, μάθαιναν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βόρειας Κορέας και ασκούσαν κριτική στη Βόρεια Κορέα με μια φωνή, αυτό θα είχε αντίκτυπο», δήλωσε η γενναία μητέρα. Πρόσθεσε ότι αν θα έπρεπε να δραπετεύσει ξανά η ίδια, θα επέλεγε το δηλητήριο, καθώς θα ήταν «καλύτερα να πεθάνει» παρά να ζήσει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
YouTube | Beyond Utopia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις