Βουλευτές μόνοι ψάχνουν πολιτική στέγη: Πώς η νέα πολιτική χρονιά θα κρίνει το μέλλον ανεξάρτητων και μη

⭐ Προσθέστε το HappenedNow στα Αγαπημένα της Google

Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες ειδήσεις προσθέτοντας το HappenedNow στις πηγές ειδήσεων της Google.

➕ Προσθήκη στη Google

Οι 52 ανεξάρτητοι βουλευτές θα πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους και να προσχωρήσουν σε κομματικούς μηχανισμούς. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών -περισσότεροι από 34- προέρχονται από τις συνεχείς διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται εγκλωβισμένοι μεταξύ επιλογών που δεν ελέγχουν.

Τον χρόνο που κυλάει αντίστροφα μέχρι να τελειώσει η κλεψύδρα και να προκηρυχθούν οι εκλογές, μετρούν πια οι 297 βουλευτές που αποτελούν και τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Φτάνοντας σταδιακά προς την τέταρτη και τελευταία κοινοβουλευτική σύνοδο (ξεκινά τυπικά τον Οκτώβρη), η παρούσα Βουλή κινείται σε μονοπάτια αβεβαιότητας, καθώς οι πολλές και συνεχείς αλλαγές που έχουν συμβεί στον κομματικό χάρτη έχουν ροκανίσει πολλά από τα περιθώρια ελιγμών για όλους τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, μα κυρίως τους ανεξάρτητους.

Οι βουλευτές της ΝΔ θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επανεκλογής σε ένα περιβάλλον που δεν έχει την δυναμική του 2023, ούτε τη σιγουριά μιας άνετης πλειοψηφίας 158 εδρών. Οι ερχόμενες εκλογές προκαλούν ανησυχία, καθώς ένα ικανό τμήμα της παρούσας κοινοβουλευτικής ομάδας γνωρίζει πως δεν θα επανεκλεγεί παρότι θα παλέψει σκληρά, όχι μόνο με τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και τους ανθυποψηφίους εντός του κόμματος.

Στην αντιπολίτευση ωστόσο τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα, καθώς η δεξαμενή των 52 ανεξαρτήτων, θα πρέπει να πάρει τις τελικές της αποφάσεις και να προσχωρήσει σε κομματικούς μηχανισμούς. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών -περισσότεροι από 34- προέρχεται από τις συνεχείς διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ επιλογών που δεν ελέγχουν.

Με το βλέμμα στην ΕΛΑΣ

Ένα μεγάλο τμήμα επιθυμεί να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΕΛΑΣ, θεωρώντας πως είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για μία αξιοπρεπή παρουσία στις κάλπες, γεγονός που έχει προκαλέσει και τα φαινόμενα των διαδοχικών παραιτήσεων όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ίδιο το βουλευτικό αξίωμα, έτσι ακριβώς, όπως έχει διαμηνύσει ως προϋπόθεση ένταξης ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, την έδρα τους παρέδωσαν (ακολουθώντας και το παράδειγμα του ίδιου του Τσίπρα που ήταν ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα της εξόδου), οι Έφη Αχτσιόγλου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργος Καραμέρος, Βασίλης Κόκκαλης και Συμεών Κεδίκογλου.

Με περισσότερη περίσκεψη κινήθηκαν οι Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Γαβρήλος, Γιώργος Ψυχογιός, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Χάρης Μαμουλάκης, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κώστας Μπάρκας, Πόπη Τσαπανίδου, Καλλιόπη Βέττα, Διονύσης Καλαματιανός και Μίλτος Ζαμπάρας που παραιτήθηκαν, ενώ εντός του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν πρόσωπα που, είτε δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία μιας νέας αλλαγής κομματικής στέγης, είτε απλά δεν μπορούν να το πράξουν λόγω κακών διαπροσωπικών σχέσεων με το νέο εγχείρημα.

 

Σε αυτούς συγκαταλέγεται η ενδιαφέρουσα – από πολλές απόψεις- τριάδα των Πολάκη, Δούρου και Παππά μαζί με τους Έλενα Ακρίτα, Γιάννης Καρυπίδης, Γιώργος Παπαηλιού, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Αμανατίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Θεοδώρα Ακριώτου και Νίνα Κασιμάτη (που εμφανίζεται ήδη με το ένα πόδι εκτός). Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος με προφανή διάθεση να μη γίνει ο Ζίγδης του ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε οικειοθελώς.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες δεξαμενές με αντίστοιχες αφετηρίες μεταξύ των οποίων οι εγκλωβισμένοι ανεξάρτητοι του Στέφανου Κασσελάκη, όπως οι Αλέκος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου. Ενδιαφέρον εμφανίζει ιδιαίτερα η περίπτωση της κ. Τζάκρη, η οποία μετά από πολλά χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στη Βουλή με διάφορους κομματικούς σχηματισμούς εμφανίζεται μάλλον να βρίσκεται σε αδιέξοδο από τη στιγμή που οι επαφές με το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ευδοκίμησαν.

 

Αντίθετα, η Χαριλάου Τρικούπη ήρθε σε συμφωνία με τον Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος πριν ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, είχε δοκιμάσει την τύχη του σε Πλεύση Ελευθερίας και Δημοκράτες. Ερώτημα παραμένει επίσης η στάση των προερχόμενων από ΝΕΑΡ, καθώς ένα τμήμα τους φαίνεται να προτιμά τη συνεννόηση με πολιτικούς χώρους, όπως εκείνον του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ένα άλλο επιθυμεί, είτε την αυτόνομη πορεία, είτε τη συνεργασία με δυνάμεις, όπως το ΜΕΡΑ25.

Στους παραπάνω συγκαταλέγονται και οι παλιοί ανεξάρτητοι όπως οι Λινού, Αποστολάκης και Σαρακιώτης που μετρούν τις κινήσεις τους εδώ και μήνες.

Στα δεξιά της Δεξιάς

Παράλληλα, υπάρχει και μια μικρότερη ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχεται από την αντίθετη πλευρά του πολιτικού φάσματος και ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πιο δεξιά από εκείνη της ΝΔ. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι 7 εναπομείναντες των Σπαρτιατών (είχαν εκλεγεί 10 αλλά οι 3 χάσανε την έδρα στο εκλογοδικείο), οι δύο της Νίκης (Βρεττός και Παπαδόπουλος), ο Παύλος Σαράκης από την ΕΛ.ΛΥΣΗ, καθώς και οι προερχόμενοι από την ίδια τη ΝΔ, Σαλμάς και Σαμαράς. Εφόσον ο πρώην πρωθυπουργός πάντως διαβεί τον Ρουβίκωνα και ιδρύσει κόμμα δεν αποκλείεται ορισμένοι από αυτούς να ακολουθήσουν.

Παναγιώτης Τζαννετάτος

in.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις