Βουλή: Ένταση στη διάσκεψη των προέδρων στην πρώτη του Χουρδάκη – Τι γίνεται με την πλειοψηφία στις ανεξάρτητες αρχές

155

«Έζησα μια φαιδρότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, περιγράφοντας στους δημοσιογράφους τα όσα συνέβησαν στη διάσκεψη

Με εντάσεις ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων για τη νέα κοινοβουλευτική σύνοδο. Πριν ακόμα η συζήτηση περάσει στον προγραμματισμό του έργου της ερχόμενης εβδομάδας, τα αίματα άναψαν μετά από την αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την παρουσία του Μιχάλη Χουρδάκη ως εκπροσώπου των ανεξαρτήτων βουλευτών.

«Είναι ένα μείζον ζήτημα γιατί επιχειρείται από τη ΝΔ και τον κ. Τασιούλα να φέρουν από το παράθυρο τους ανεξαρτητοποιηθέντες Σπαρτιάτες», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καταγγέλλοντας “ξεκάθαρο αλισβερίσι” μεταξύ της πλειοψηφίας και των ανεξαρτήτων.

«Έζησα μια φαιδρότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, περιγράφοντας στους δημοσιογράφους τα όσα συνέβησαν στη διάσκεψη, διευκρινίζοντας πως η τοποθέτηση εκπροσώπου ανεξαρτήτων βουλευτών έγινε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 13 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας μάλιστα απέδωσε την αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης στο γεγονός πως αν οι ανεξάρτητοι αποκτήσουν τελικά κοινοβουλευτική ομάδα, ο πρόεδρος τους ( υπενθυμίζεται πως ο κ. Χουρδάκης έχει διαγραφεί από το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου) θα έχει δικαίωμα να μιλά στην Ολομέλεια πριν από την ίδια καθώς θα διαθέτει περισσότερους βουλευτές (10 έναντι 6).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χουρδάκης ως μέλος της διάσκεψης των προέδρων αποκτά δικαίωμα ψήφου που σε ορισμένες περιπτώσεις- όπως αυτές της εκλογής νέων επικεφαλής στις ανεξάρτητες αρχές- έχει τη σημασία του. Και αυτό γιατί σε αυτές τις ψηφοφορίες για να εγκριθεί ο εκάστοτε προτεινόμενος, απαιτείται πλειοψηφία 3/5 του συνόλου των μελών της Διάσκεψης.

Μέχρι πρότινος η πλειοψηφία είχε 14 βουλευτές και η αντιπολίτευση 13 και για την επίτευξη πλειοψηφίας απαιτούνταν 16 θετικές ψήφοι. Το πρόβλημα αυτό εντοπίστηκε σε διάφορες ψηφοφορίες όπως εκείνη για τον Συνήγορο του Πολίτη, όπου η αδυναμία συγκρότησης πλειοψηφίας ανάγκασε τον πρόεδρο να αναβάλει τη διαδικασία.

Με το προγενέστερο καθεστώς, η ΝΔ χρειάζονταν τουλάχιστον 2 επιπλέον ψήφους που αν δεν τον έβρισκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ή ΕΛΛΥΣΗ θα χρειάζονταν δύο από τις υπόλοιπες ΚΟ. Πλέον ο αριθμός των μελών της Διάσκεψης ανεβαίνει στους 29 (προς το παρόν είναι 28) προκειμένου η ΝΔ να διατηρήσει την πλειοψηφία.

Για να λάβει μια πρόταση τα απαιτούμενα 3/5 χρειάζονται 17 ψήφοι και στις περιπτώσεις που ο κ. Χουρδάκης θα τοποθετείται θετικά, θα αρκεί για την επίτευξη πλειοψηφίας μια ακόμα ψήφο ς απ’ οποιοδήποτε κόμμα.

«Είμαι ομαδικός παίχτης, θα προσπαθήσω να συμβουλεύομαι όλους τους ανεξάρτητους σε ψηφοφορίες για τα μέλη των ανεξαρτήτων αρχών», σχολίασε σχετικά στους δημοσιογράφους ο κ. Χουρδάκης.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like