Βουλή: Το Δημόσιο δεν προμηθεύτηκε ποτέ παράνομο λογισμικό  Predator

24

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έπειτα από την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του.

Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στον διοικητή της ΕΥΠ, ωστόσο το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι σύμφωνα με την ΕΥΠ αλλά και την κυβέρνηση «ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».

Επιπλέον, υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, το σκληρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά πως ίχνη από το λογισμικό Pegasus υπήρξαν από το 2018 στη χώρα μας. Στη συνεδρίαση έγινε αναφορά σε έκθεση της META η οποία  μιλάει για ύπαρξη επτά παράνομων λογισμικών τύπου Pegasus, αλλά και στο ότι κρούσματα  εύρεσης παράνομου λογισμικού υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε.

Παράλληλα γνωστοποιήθηκε ότι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ.Πιερρακάκης μετά από παλαιότερη επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδιο ασφαλείας επικοινωνιών για τους βουλευτές.

Λίγη ώρα νωρίτερα πάντως ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Π. Κοντολέων είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη ,ο οποίος σε πολύ υψηλούς τόνους φώναξε: «Εσύ έχεις το Predator».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επισημάνθηκε από τον Χάρη Καστανίδη ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και Διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης.

Ο κ. Καστανίδης φέρεται απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΠ να ρώτησε αν ο κ.Κοντολέων γνώριζε τον Πρωθυπουργό πριν την τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware. Τότε κατά πληροφορίες αντέδρασε έντονα ο Πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθ. Μπούρας προσπαθώντας να σταματήσει τη ροή των ερωτήσεων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καστανίδης κατά πληροφορίες τόνισε ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να εξαντληθεί στις συμβάσεις που φαίνονται στην οικονομική επιθεώρηση της ΕΥΠ. Με έμφαση φέρεται να ζήτησε να κατονομάσει ο κ.Κοντολέων τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020.

Κατά τη συνεδρίαση, αναδείχθηκε και η διάσταση, που είχε δημόσια σε παλαιότερες δηλώσεις του θέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη. Είχε μιλήσει τότε για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις.

Η ΕΥΠ πρέπει να πει ποιοι είναι αυτοί οι ιδιώτες. Ερευνήθηκαν οι εν λόγω ιδιώτες; Αν όχι, είναι επικίνδυνοι, γιατί πώς θα προστατευτεί η πολιτική ζωή και οι πολίτες; Γιατί έμεινε αρρύθμιστο το τοπίο ώστε ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί ελεύθερα τόσο βαριά συστήματα παρακολούθησης και παγίδευσης.

Real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like