Η πολυδιαφημισμένη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν, στη 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  έπεσε σε ύφαλο ή μάλλον σε βραχονησίδα και μαζί με αυτή και οι ελπίδες να υπάρξει κάτι απτό. Η συνάντηση κράτησε 30 λεπτά (20 λεπτά πραγματικά αν αφαιρέσουμε και τον χρόνο των μεταφράσεων).

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές εντός του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος μετά από ερώτηση του έλληνα πρωθυπουργού, φέρεται να είπε ότι το Κυπριακό έχει λυθεί και αυτό που απαιτείται είναι πλέον η ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών (σ.σ. υπονοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ψευδοκράτος), ενώ σε ό,τι αφορά αμιγώς τα ελληνοτουρκικά, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν αδιάλλακτος και προειδοποιητικός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντας επιγραμματικά το βάρος του σε 3 ζητήματα:  στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την μη ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στα νησιά και τα δικαιώματα των «τούρκων αδελφών μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την μουσουλμανική μειονότητα. Θέματα τα οποία – κατά τον τούρκο Πρόεδρο – θα συζητηθούν εκτενέστερα από τους αρμόδιους (υπονοώντας τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας).

Το γενικότερο αποτέλεσμα ήταν ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν απέδειξε ξανά την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα κρίσιμα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε από μια άτολμη και ουσιαστικά παθητική προσέγγιση, παρά την επιθετική ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιολόγηση της συνάντησης

Στο ζήτημα του Κυπριακού, ο Ερντογάν επανέλαβε τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις για την αναγνώριση της “κυριαρχικής ισότητας” του ψευδοκράτους. Αντί ο Κ. Μητσοτάκης να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να καταδικάσει τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου – κατά ειρωνία μέσα στην έδρα του Οργανισμού που έχει βγάλει τα ψηφίσματα καταδίκης της τουρκικής εισβολής –  έμεινε σε γενικόλογες διατυπώσεις  αναφορικά με το status quo ante, χωρίς να δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα​.

Αυτή η στάση έδωσε στον T. Ερντογάν τη δυνατότητα να επιβάλλει τη δική του ατζέντα χωρίς να δεχτεί ουσιαστική αντίσταση από την ελληνική πλευρά. Και σημειωτέο ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία ήταν «στο κόκκινο» έτοιμη ακόμη και για μια πρώτη συνάντηση χαμηλής βαθμίδας διπλωματών στη Νέα Υόρκη, που θα επισφράγιζε την «καλή θέληση» για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε ρήξη, ακόμα και όταν ο Ερντογάν εξέφρασε την απορία του γιατί δεν συνομιλεί η Ελλάδα με την Τουρκία για θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σαφές πως η αναφορά αυτή του τούρκου Προέδρου, είχε να κάνει με το γνωστό ζήτημα της πόντισης καλωδίου και το θερμό επεισόδιο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου και την «ισομερή» συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.  Οπως το είχε περιγράψει με την περίφημη δήλωσή του «Καζάν-καζάν» (μισό-μισό).

Η στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη να “σφυρίζει αδιάφορα” ενώ η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στέλνει λάθος μήνυμα τόσο στην Άγκυρα όσο και στη διεθνή κοινότητα. Η συνεχής επίκληση του διεθνούς δικαίου, χωρίς ταυτόχρονα αποφασιστικά βήματα, δίνει την εντύπωση ότι η Ελλάδα αποφεύγει την «σύγκρουση» για τα δίκαια της με κάθε κόστος.

Επιπλέον, η ατζέντα του Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη (εσχάτως και στα Δωδεκάνησα)  έδειξε να βρίσκει χώρο στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ ο έλληνας Πρωθυπουργός επέλεξε να μην αντιμετωπίσει με σκληρή γλώσσα τις επεμβάσεις της Τουρκίας σε εσωτερικά θέματα της Ελλάδας.
Αντί να θέσει ξεκάθαρα όρια και να απορρίψει με αυστηρότητα τις τουρκικές απαιτήσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίστηκε και σε αυτό το ζήτημα  απρόθυμη να αντιδράσει δυναμικά​. Αναμενόμενο βέβαια, αφού δεν γίνεται να είσαι στο ίδιο θέμα ή με το κεφάλι ψηλά ή με το κεφάλι γερμένο.

Η στρατηγική κατευνασμού συνεχίζεται

Συνολικά, η στάση του Κ. Μητσοτάκη και σε αυτή τη συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο, χαρακτηρίστηκε από διστακτικότητα και έλλειψη αποφασιστικότητας. Η τουρκική επιθετικότητα δεν έλαβε την απάντηση που της άξιζε, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός φάνηκε να προτιμά την αποφυγή της αντιπαράθεσης, παρά την προστασία των ελληνικών συμφερόντων.

Αυτή η στρατηγική κατευνασμού, ειδικά απέναντι σε έναν Τ. Ερντογάν που δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης, δημιουργεί ανησυχίες για το πώς η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στο επόμενο χρονικό διάστημα τις – αναμενόμενες – τουρκικές προκλήσεις. Με λίγα λόγια, η ελληνική διπλωματία υπό τον Κ. Μητσοτάκη έδειξε για άλλη μια φορά αδυναμία, αφήνοντας την Τουρκία να καθορίζει επί της ουσίας μονομερώς τους όρους της συζήτησης.

Ζ.Χ.

Δεν μας έφτανε το Kyriakos Family Tours (διαβάστε εδώ) μας ήρθε τώρα και το προικοπάζαρο της συζύγου του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ που έκανε επίδειξη στη Νέα Υόρκη! Και πρώτη-πρώτη ποια ήταν; Μα φυσικά η Μαρέβα Μητσοτάκη που κατά τ΄άλλα νοιάζεται για την γυναικεία χειραφέτηση και τα δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο που καταπατούνται βάναυσα.
Δείτε και «απολαύστε ελεύθερα»…

Nuts

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις