Χιλιάδες οργισμένοι πολίτες στη Μαγιόρκα διαδήλωσαν ενάντια στους τουρίστες. Για πρώτη φορά βγήκαν στους δρόμους, αποδοκιμάζοντας παραθεριστές που απολάμβαναν τις διακοπές τους στο μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων, καθώς το κόστος ζωής και οι συνθήκες έχουν γίνει αφόρητες

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του τουρισμού παρήλασαν στους δρόμους της Μαγιόρκα αυτό το Σαββατοκύριακο, αποδοκιμάζοντας και κοροϊδεύοντας ξένους επισκέπτες στην πρώτη από τις πολλές μαζικές διαδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει εξαγριωμένες ομάδες ακτιβιστών.

Υπολογίζεται ότι 15.000 ντόπιοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που διέσχισε την πρωτεύουσα Πάλμα και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Weyler, όπου εκατοντάδες παραθεριστές ήταν έξω για δείπνο και ποτό. Οι διαδηλωτές φώναζαν μεταξύ άλλων «Τουρίστες γυρίστε σπίτι» καθώς περνούσαν από την κεντρική πλατεία στη διαδρομή 20 λεπτών από ένα κοντινό πάρκο, κρατώντας πανό με το μήνυμα «Ας σώσουμε τη Μαγιόρκα, έξω οι ξένοι».

Η καθομιλουμένη έκφραση «Guiri» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους Βρετανούς παραθεριστές που φημίζονται για τα πάρτι και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συνήθως με ήπια προσβλητικό τρόπο. Ένα άλλο πλακάτ έγραφε στα καταλανικά: «Όπου κι αν κοιτάξετε, είναι όλοι guiri».

Η διαμαρτυρία της Πάλμα οργανώθηκε από την Banc del Temps, μια ομάδα που κατάγεται από την πόλη Sencelles της ενδοχώρας της Μαγιόρκας και είναι εξοργισμένη από τις μάχες που δίνουν οι ντόπιοι για να αντέξουν οικονομικά στο νησί λόγω των υψηλότερων τιμών που μπορούν να έχουν οι ιδιοκτήτες για τα ενοίκια διακοπών.

 

Μετά τη διαμαρτυρία του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος της Banc del Temps, Javier Barbero, εξέδωσε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση. «Αυτή είναι μόνο η αρχή. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους μέχρι να δούμε δράση».

Μια άλλη ομάδα εκστρατείας που συμμετείχε στη διαδήλωση του Σαββάτου, που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Η Μαγιόρκα δεν είναι προς πώληση», περιέγραψε στη συνέχεια τους διοργανωτές ως «ήρωες», λέγοντας: «Είστε ήρωες και έχετε γράψει ιστορία. Τώρα η κυβέρνησή μας θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες σε εσάς και να σας καλέσει για να παρουσιάσετε τα δικά σας και δικά μας αιτήματα».

«Με 25.000 ανθρώπους πίσω σας, είστε ένας οργανισμός που θα πρέπει να γίνει δεκτός αυτή την εβδομάδα από την πρόεδρο της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων Marga Prohens. «Θα πρέπει να σας λάβει υπόψη της και να λάβει επείγοντα μέτρα».

Το μανιφέστο της οργάνωσης Banc del Temps που δημοσιοποιήθηκε όταν οι διαδηλωτές ολοκλήρωσαν την πορεία τους στην Πάλμα περιλάμβανε αίτημα να μπορούν να αγοράζουν ακίνητα μόνο όσοι ζούσαν στις Βαλεαρίδες Νήσους για πέντε χρόνια, και ζήτησε επίσης μορατόριουμ στα ενοίκια. Ένας από τους ομιλητές είπε: «Αυτό το νησί θα πρέπει να είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά μας μπορούν να μεγαλώσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, με ελεγχόμενο τουρισμό από τον οποίο δεν εξαρτάται η ζωή μας».

Ο τουρισμός έχει μεταμορφώσει τον άλλοτε ειδυλλιακό ισπανικό προορισμό , με τους κατοίκους να μην μπορούν πλέον να νοικιάσουν ή να αγοράσουν τα δικά τους σπίτια λόγω του αυξανόμενου κόστους ιδιοκτησίας. Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων έχει προσελκύσει ξένους επενδυτές, πολλοί από τους οποίους έχουν μετατρέψει οικογενειακές κατοικίες σε τουριστικά καταλύματα ενοικίασης, ισχυρίζονται τοπικοί ακτιβιστές. Οι τιμές των ακινήτων στη Μαγιόρκα έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, καθιστώντας τα νησιά των Βαλεαρίδων τη δεύτερη πιο ακριβή περιοχή στην Ισπανία μετά τη Μαδρίτη.

Η διαμαρτυρία αυτού του Σαββατοκύριακου, η μεγαλύτερη του είδους της από τις διαδηλώσεις των Καναρίων Νήσων τον περασμένο μήνα κατά του μαζικού τουρισμού, ήταν η δεύτερη μέσα σε 24 ώρες στις Βαλεαρίδες Νήσους. Το βράδυ της Παρασκευής περίπου 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε μια επίδειξη στην Ίμπιζα για να εκφράσουν την οργή τους για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν θέλουμε ένα νησί από τσιμέντο» και «Τουρισμός, ναι, αλλά όχι έτσι», καθώς συγκεντρώνονταν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Συμβουλίου της Ίμπιζα. Τα αιτήματα των διαδηλωτών περιελάμβαναν περιορισμό στον αριθμό των οχημάτων που μπορούν να εισέλθουν στο νησί το καλοκαίρι και απαγόρευση χρήσης μετρητών από τους φορολογούμενους για την προώθηση της Ίμπιζα ως τουριστικού προορισμού.

Ορισμένοι ξένοι παραθεριστές έχουν δείξει την υποστήριξή τους στα ζητήματα που έθεσαν οι ακτιβιστές, ενώ άλλοι τους κατηγόρησαν ότι «δάγκωσαν το χέρι που τους ταΐζει». Το αυξανόμενο κόστος της ιδιοκτησίας στη Μαγιόρκα ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο.

Το 2014 ένα τυπικό σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων κόστιζε κατά μέσο όρο 126.000 λίρες, ποσό που έχει αυξηθεί κατά 208% σε 263.000 λίρες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα ακινήτων Fotocasa. Η εθνική αύξηση σε ολόκληρη την Ισπανία ήταν μόλις 29% κατά την ίδια περίοδο. Ο μέσος μισθός στη Μαγιόρκα είναι περίπου 1.277 λίρες το μήνα ή 15.324 ετησίως, αν και ο κατώτατος μισθός του νησιού είναι μόλις 965 λίρες το μήνα ή 11.580 ετησίως.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις