Το μέτρο αυτό αφορά μόνο την Κίνα – Το κρούσμα πιθανόν δεν σχετίζεται με την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών
Το μέτρο αυτό αφορά μόνο την Κίνα και ελήφθη με βάση διμερές πρωτόκολλο που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, «το μοσχαρίσιο κρέας που προορίζεται για κατανάλωση δεν επηρεάζεται» από τον εντοπισμό της ασθένειας σε μια αγελάδα ηλικίας 9 ετών. Δείγματα έχουν σταλεί για εξετάσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), στον Καναδά.
Ο υπουργός Κάρλος Φαβάρο διαβεβαίωσε ότι ελήφθησαν αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα. «Το θέμα αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να εγγυηθούμε στους Βραζιλιάνους και τους ξένους καταναλωτές την ποιότητα των κρεάτων μας», τόνισε.
Ο υπουργός είπε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι πρόκειται πιθανότατα για μια «άτυπη» μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων» που σχετίζεται με τη γήρανση των ζώων. Στις άτυπες μορφές η ασθένεια δεν προέρχεται από την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών.
Η Υπηρεσία Προστασίας της Γεωργίας στην Παρά (Adepara) εξήγησε εξάλλου ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας στο υπόλοιπο κοπάδι, ούτε μετάδοσής της στους ανθρώπους.
Πέρυσι οι εξαγωγές βοδινού από τη Βραζιλία έφτασαν τους 2,3 εκατομμύρια τόνους. Σχεδόν η μισή ποσότητα, αξίας 13,1 δισ. δολαρίων, προοριζόταν για την κινεζική αγορά. Τον Σεπτέμβριο του 2021 εντοπίστηκαν δύο άτυπα κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, στη Μίνας Ζεράις και το Μάτο Γκρόσο. Οι εξαγωγές προς την Κίνα διακόπηκαν τότε για τρεις μήνες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις