Μία ιστορία που τράβηξε σε χρόνο, έγινε θρίλερ και εξιχνιάστηκε τελικώς το μυστήριο από το ένστικτο των αστυνομικών. Οι βρετανικές αρχές, έχοντας τα απαραίτηα ίχνη, προχώρησαν στην καταδίκη ενός σεσημασμένου εμπόρου ναρκωτικών, από… μια απόδειξη κρεοπωλείου, αξίας 40.24 ευρώ!

Oι ερευνητές του National Crime Agency χρωστούν την σύλληψη στην μακροχρόνια επιχείρηση με τον κωδικό Venetic, που αφορούσε τον τρόπο που επικοινωνούν οι εγκληματίες, μέσω του δικτύου EncroChat. Η πλατφόρμα έδινε σε 50.000 χρήστες την δυνατότητα να γράφουν ό,τι θέλουν, βέβαιοι πως δεν θα αποκαλυφθεί κάτι στις αρχές επιβολής του νόμου.

Δεν είχαν υπολογίσει στην έφοδο ερευνητών στα γραφεία του Encrochat στο Roubaix της βόρειας Γαλλίας, τον Απρίλιο του 2020. Με την αποστολή ψευδών ενημερώσεων, απέσπασαν τα ενοχοποιητικά δεδομένα που αποζητούσαν! Και έφτασαν στην άκρη του νήματος.

Έτσι, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 51χρονο Ντιν Κούπερ, ο οποίος γέμισε το Μάντσεστερ και όχι μόνο με κοκαΐνη αξίας 4.3 εκατομμυρίων ευρώ και ηρωίνη αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ. Πρόσφερε και άλλες ουσίες (πχ κεταμίνη, αμφεταμίνη). Όπως αποδείχθηκε, με handle το Berrystar διαπραγματευόταν τις τιμές με μηνύματα.

Για να αποδείξουν οι αρχές πως ο Berrystar είναι ο Κούπερ, εκμεταλλεύτηκαν ένα μήνυμα που είχε στείλει σε συνεργάτη του να πάει σε ένα συγκεκριμένο κρεοπωλείο, συγκεκριμένη ημέρα καθώς «έχει το καλύτερο κρέας που έφαγα ποτέ». Όταν η αστυνομία επισκέφτηκε το όνομα του καταστήματος που έγραψε ο Κούπερ, εντόπισαν απόδειξη 40.24 ευρώ που τον… αποκάλυπτε. Τα λαγωνικά μυρίστηκαν την κατάσταση.

Άλλο τραπεζικό αντίγραφο τον συνέδεε με μήνυμα που είχε αποστείλει σε συνεργάτη του, με το οποίο ενημέρωνε ότι είχε δώσει 284 ευρώ για την αγορά δυο ζευγαριών sneakers σε συγκεκριμένο μαζί. Στο σπίτι του βρέθηκαν και τα παπούτσια… Ενώπιον του δικαστή, ο Κούπερ παραδέχθηκε τις κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την προμήθεια κοκαΐνης, ηρωίνης, αμφεταμίνης, ρητίνης κάνναβης και κεταμίνης σε πελάτες στη μισή Αγγλία, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Σέφιλντ!

Οι συνομιλίες του EncroChat και οι σημειώσεις που αφορούσαν τον Berrystar έδειξαν ότι ο 51χρονος συμμετείχε σε πληρωμές και ανταλλαγές μετρητών ύψους τουλάχιστον 4.41 εκατομμυρίων ευρώ. Καταδικάστηκε σε 15ετη φυλάκιση και η υπόθεση συζητείται ήδη παγκοσμίως.

National Crime Agency (NCA)
A drug dealer has been jailed for 15 years after talking about trainers and his butcher online. Read the full story nationalcrimeagency.gov.uk/news/operation

Image of Dean Cooper

 

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις