Έκθεση που δημοσιεύτηκε, έκανε λόγο για τεράστιες αναμονές που κοστίζουν ζωές – Το πρόβλημα του NHS σε αριθμούς και το 10ετές σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση
«Το NHS είτε θα μεταρρυθμιστεί είτε θα πεθάνει», τόνισε ο Στάρμερ σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο «βρετανικό ΕΣΥ». Οι χρόνοι αναμονής του και οι καθυστερήσεις στη λήψη επείγουσας περίθαλψης κοστίζουν ζωές, σύμφωνα με μια κρίσιμη έκθεση που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση για το σύστημα υγείας.
Οι άνθρωποι έχουν «κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένοι», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ έχει προειδοποιήσει ότι το NHS θα μπορούσε να «καταστραφεί» εάν η κυβέρνηση δεν το μεταρρυθμίσει ώστε να ληφθεί υπόψη η γήρανση της κοινωνίας, οι περισσότεροι ασθενείς και το αυξανόμενο κόστος.
Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να δαπανήσει μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του NHS για τους γενικούς ιατρούς, την κοινωνική περίθαλψη και τις «κοινοτικές υπηρεσίες» παρά για τα νοσοκομεία, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθούσαν στην άμβλυνση της πίεσης στην υπηρεσία συνολικά.
Από την πλευρά τους, οι Συντηρητικοί δήλωσαν πως θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου έπρεπε να μετατρέψει τη «ρητορική σε δράση» αφού απέσυρε τα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής περίθαλψης και την κατασκευή νέων νοσοκομείων.
Η έκθεση ήταν το αποτέλεσμα μιας επανεξέτασης εννέα εβδομάδων από τον ανεξάρτητο ομότιμο και χειρουργό του NHS, Lord Darzi. Το BBC σχολιάζει ότι του ζητήθηκε, λίγο μετά τις εκλογές, να εντοπίσει τις ελλείψεις στην υγειονομική υπηρεσία, αλλά η αποστολή του δεν επεκτάθηκε στην εξεύρεση λύσεων. Τα ευρήματά του παρουσιάζουν μια σκοτεινή εικόνα μιας υπηρεσίας η οποία, όπως λέει, βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» κι έχει «σοβαρό πρόβλημα».
Σε απάντηση, ο Στάρμερ υπόσχεται «τον μεγαλύτερο επανασχεδιασμό του NHS» από τη σύστασή του, με ένα νέο 10ετές σχέδιο για την υπηρεσία υγείας που θα δημοσιευτεί τους επόμενους μήνες.
Προτείνει τρεις βασικούς τομείς μεταρρύθμισης: τη μετάβαση σε ένα ψηφιακό NHS, τη μεταφορά περισσότερης φροντίδας από τα νοσοκομεία στις κοινότητες και την εστίαση των προσπαθειών στην πρόληψη έναντι της ασθένειας.
Για πρώτη φορά οι νοσηλευτές κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις
Tον Δεκέμβριο του 2022, στην 106χρονη Ιστορία της Ένωσης Νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι του κλάδου κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις.
Το γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο Συντηρητικός Ρίσι Σούνακ δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει τις αμοιβές των νοσηλευτών ευθύνεται για την «τραγική» απεργία που πλήττει το Εθνικό Σύστημα Υγείας «NHS», υποστηρίζε ο επικεφαλής του συνδικάτου νοσηλευτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας παραπαίει με περίπου 100.000 νοσηλευτές να διαδηλώνουν στους δρόμους πριν από δύο χρόνια, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η χριστουγεννιάτικη περίοδος ζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και μισθούς.
Τεράστιες αναμονές
Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τεράστιες αναμονές, προβλήματα στις θεραπείες ακόμη και του καρκίνου που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωή, έλλειψη προσωπικού και πολλές άλλες δυσλειτουργίες.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), που ιδρύθηκε το 1947, χρηματοδοτείται κατά κατά βάση από τον προϋπολογισμό. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί γιατροί του ΝHS δουλεύουν συμπληρωματικά και στον ιδιωτικό τομέα.
Το αγγλικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει διάφορα σημαντικά προβλήματα που απορρέουν από τη δυσκολία πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες του. Και στη Βρετανία υπάρχουν λίστες αναμονής τόσο στις επεμβάσεις όσο και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία.
Χιλιάδες ασθενείς εγγεγραμμένοι στο βρετανικό σύστημα υγείας έχουν επιλέξει την ιδιωτική περίθαλψη από τον Απρίλιο του 2008 που τους δόθηκε η δυνατότητα να νοσηλεύονται δωρεάν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται περικοπές στις δαπάνες και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος είχε καλέσει το κράτος να συνεχίσει τις επενδύσεις στο βρετανικό σύστημα υγείας, ενώ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μείωση του προσωπικού και των παρεχόμενων υπηρεσιών που γίνεται σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων.
Από το 2009, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη έλλειψη χρηματοδότησης στα 60 χρόνια της ιστορίας του, γεγονός που είχε προκαλέσει προβληματισμούς για τη βιωσιμότητά του.
Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, που ήδη έχει επηρεάσει καο το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν αφήνει περιθώρια επιλογών. Κυρίως όταν πρόκειται για μια απλή επέμβαση ρουτίνας που στη γηραιά αλβιώνα μπορεί κάποιος να πληρώσει μέχρι 15.000 λίρες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να αποκτήσει ένα σύστημα υγείας δυο ταχυτήτων, με τους ασθενείς είτε να υπομένουν ένα μεγάλο χρόνο αναμονής ή να αναγκάζονται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου μια ιδιωτική κλινική.
Το πρόβλημα του NHS σε αριθμούς, σύμφωνα με τη Deutsche Welle
Χαρακτηριστικό του τεράστιου προβλήματος του NHS, του δημόσιου οργανισμού υγείας της χώρας, είναι ότι ο στόχος εξυπηρέτησης είναι ήδη οι 4,5 μήνες.
Στην Αγγλία, περίπου 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα αναμονής και περισσότερο από το 1/3 από αυτούς περιμένουν πάνω από τις 18 εβδομάδες και μέχρι έναν χρόνο. Ως αποτέλεσμα αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτική περίθαλψη.
Τα στοιχεία από την Πλατφόρμα Πληροφοριών Ιδιωτικής Περίθαλψης (PHIN) δείχνουν μάλιστα ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, υπήρξαν 69.000 ασθενείς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι πλήρωσαν από την τσέπη τους τη θεραπεία τους, αριθμός μεγαλύτερος κατά 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν την πανδημία της νόσου Covid.
Συγκεκριμένα, Ουαλία και Σκωτία εμφάνισαν η μεγαλύτερη αύξηση στους ασθενείς που στρέφονται προς τις ιδιωτικές κλινικές, της τάξεως του 90% και 84% αντίστοιχα. Στη Β. Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 34% ενώ στην περιοχή των East Midlands της Αγγλίας κατά 75%.
Πολλοί από αυτούς βέβαια, για να ανταπoκριθούν το τεράστιο κόστος των ιδιωτικών επεμβάσεων, είτε παίρνουν δάνειο είτε στρέφονται στην επιλογή του crowdfunding καθώς η λίστα αναμονής του NHS μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη δουλειά τους.
Ένα παράδειγμα αυτό της 19χρονης εκπαιδευόμενης μηχανικού Κέιτι Χόπερ, η οποία μίλησε στο BBC για την εμπειρία της σχετικά με την εγχείρηση γονάτου. Το NHS της ξεκαθάρισε ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δυο χρόνια αναμονής με την ίδια να αναγκάζεται να στραφεί στην ιδιωτική κλινική και την επιλογή του δανείου για να την αποπληρώσει. «Δεν μπορούσα να περιμένω τόσο διάστημα. Θα μπορούσα να είχα χάσει τη δουλειά μου. Είναι μια πολύ δουλειά με πολλή κίνηση και δεν θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα εάν πονούσα τόσο πολύ».
Οι κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση
Το υπουργείο Υγείας επιμένει ότι οι αναμονές οφείλονται στην πανδημία, ενώ τονίζει ότι γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν νέες δημόσιες χειρουργικές αίθουσες και διαγνωστικά κέντρα στις περιοχές της χώρας.
Όμως παράλληλα προειδοποιεί ότι οι αναμονές είναι το πιθανότερο να αποκλιμακωθούν μετά το 2024 κάτι που αποδεικνύει δια στόματος αξιωματούχων ότι η επιλογή της ιδιωτικής περίθαλψης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παρά το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις