Καλά πληροφορημένη πηγή εκτιμά ότι είναι πιθανή η επίθεση, από οργάνωση-παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, εναντίον αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων

Πολύ υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, εναντίον αμερικανικών και βρετανικών δυνάμέων, «βλέπει» υψηλόβαθμος Βρετανός αξιωματούχος.

Η ομάδα που προκαλεί ανησυχία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, στο Αφγανιστάν, και ονομάζεται ISIS-K.

Η επίθεση μπορεί να συντελεστεί είτε με βομβιστές αυτοκτονίας είτε με τοποθέτηση βομβών σε οχήματα.

Αμερικανικές, βρετανικές και συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται εκτεθειμένες επειδή δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει σχέδιο με το οποίο θα γίνει ασφαλής μεταφορά από το Αφγανιστάν.

Η κατεπείγουσα οργάνωση απεγκλωβισμού χιλιάδων Αφγανών μέσω αερογέφυρας από την Καμπούλ εγείρει τον κίνδυνο να διεισδύσουν μεταξύ των ανθρώπων αυτών και πιθανοί τζιχαντιστές ή πρόσωπα δυνητικά επικίνδυνα. Οι ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές ανησυχούν, έχοντας και το προηγούμενο των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία, όταν ανάμεσα στους πρόσφυγες κρύφτηκαν και ορισμένοι από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, το 2015. Εξ ου και η επιτακτική ανάγκη να ελέγχουν τους νεοαφιχθέντες.

Από τις 13 Αυγούστου το Λονδίνο έχει απεγκλωβίσει από την Καμπούλ 8.458 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 5.171 είναι Αφγανοί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Γαλλία, ο ένας από τους πέντε Αφγανούς που ήταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές, τέθηκε τελικά υπό κράτηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο άνθρωπος αυτός ανήκει στο περιβάλλον «ενός Αφγανού που βοήθησε στον απεγκλωβισμό Γάλλων, προσώπων που εργάστηκαν για τη Γαλλία κατά την εκκένωση της πρεσβείας, σε μια απίστευτα τεταμένη περίοδο (και) πιθανότατα έσωσε ζωές», είπε ο Ατάλ μιλώντας στο κανάλι BFMTV. Ο Αφγανός που βοήθησε στον απεγκλωβισμό των Γάλλων, ο πρώτος για τον οποίο έγινε έλεγχος από τις γαλλικές αρχές, «είχε κάποια διασύνδεση με τους Ταλιμπάν, κάποια δεδομένη στιγμή, η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένα «κενό» όσον αφορά την παρακολούθηση των Αφγανών που μεταφέρθηκαν στη Γαλλία. «Γνωρίζουμε όλα τα άτομα που έφτασαν στο έδαφός μας, με τη συμβολή του γαλλικού στρατού», τόνισε.

Στη Γερμανία έχουν εντοπιστεί, μεταξύ των νεοαφιχθέντων, ορισμένοι που είχαν κατηγορηθεί για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Στο Βέλγιο οι αρχές απαιτούν επαγρύπνηση ανά πάσα στιγμή. «Στο αεροδρόμιο (της Καμπούλ) βασίλευε το χάος για μεγάλο διάστημα και έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση. Εξ ου και ο πολύ αυστηρός έλεγχος εκ μέρους των Αμερικανών», εξήγησε την Κυριακή ο Σαμί Μάχντι, ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, μιλώντας στο φλαμανδόφωνο τηλεοπτικό κανάλι VTM News. «Όμως πρέπει να υπάρξει και επαρκής ροή πληροφοριών από τις υπηρεσίες μας προς τους Αμερικανούς» που ελέγχουν το αεροδρόμιο «ώστε να μπορέσουν να φτάσουν εδώ οι σωστοί άνθρωποι», συνέχισε.

G7: «Ζητάμε από τους Ταλιμπάν να δεσμευτούν για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν»

Σχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια οι πολίτες από το Αφγανιστάν καταρτίζει η Δύση, όπως έγινε γνωστό σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου G7.

Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν θέτουν κόκκινη γραμμή και απορρίπτουν το αίτημα της Δύσης για παράταση, πέραν της 31ης Αυγούστου, του χρόνου εκκένωσης του αεροδρομίου, ο Τζόνσον διεμήνυσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλής απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Αυτό που επεξεργαζόμαστε κυρίως αυτη τη στιγμή είναι να δεσμευτούν οι Ταλιμπάν για την ασφάλεια των πολιτών που θα ταξιδέψουν μέχρι της 31 Αυγούστου και μετά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ», τόνισε ο Τζόνσον.

Eπεσήμανε ότι οι G7 συμφώνησαν σε μια κοινή προσέγγιση απομάκρυνσης των πολιτών την οποία θα προωθήσουν για να δεσμεύσουν τους Ταλιμπάν και να επιτευχθεί συμφωνία.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, φέρουμε τεράστια ευθύνη. Συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή συνομιλιών με τους Ταλιμπάν», προσέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να επιστρέψει στα χρόνια της προηγούμενης αυταρχικής διακυβέρνησης, από το 1996 έως το 2001, και οι γυναίκες θα πρέπει να εξακολουθούν να μορφώνονται χωρίς περιορισμούς.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις