Ενώ υποστηρίζουν δημόσια το σχέδιο του Κιέβου να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη του, οι δυτικοί αξιωματούχοι θέλουν η Ουκρανία να θέσει πιο ρεαλιστικούς στόχους για το επόμενο έτος, ανέφερε η Wall Street Journal στις 11 Σεπτεμβρίου.
Επικαλούμενη επίσημες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δυτικές χώρες ζητούν μια ρεαλιστική στρατηγική που θα μπορούσε να γίνει πιο εύπεπτη στους ψηφοφόρους στο εσωτερικό εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενης κόπωσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι επισκέπτονται το Κίεβο στις 11 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία και το «πώς να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα μπορεί να ευδοκιμήσει στρατιωτικά, οικονομικά και δημοκρατικά μακροπρόθεσμα».
Η σταθερότητα της μακροπρόθεσμης υποστήριξης από τις ΗΠΑ, τον βασικό στρατιωτικό υποστηρικτή της Ουκρανίας, είναι αμφίβολη καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. Κάποιοι φοβούνται ότι εάν κερδίσει την κούρσα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πιέσει την Ουκρανία να εκχωρήσει εδάφη για να επιτύχει μια ταχύτερη επίλυση του πολέμου.
Οι συζητήσεις για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων έχουν γίνει πιο συχνές τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ρωσία βρίσκεται στο Ντονμπάς, με ελάχιστες ενδείξεις ότι το Κίεβο θα μπορέσει να ανακαταλάβει σύντομα τα χαμένα εδάφη.
Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στην WSJ ότι μια πλήρης νίκη στην Ουκρανία θα απαιτούσε από τη Δύση να δεσμεύσει βοήθεια αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που οι εταίροι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν.
Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ αργότερα αυτόν τον μήνα για να παρουσιάσει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ένα σχέδιο νίκης. Ο αρχηγός του κράτους της Ουκρανίας σκοπεύει επίσης να το συζητήσει με τους δύο υποψηφίους για την προεδρία, τον Τραμπ και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.
Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν αποκαλύφθηκαν, ο Ζελένσκι είπε ότι ένα από τα βασικά σημεία ήταν η εισβολή της Ουκρανίας στην Περιφέρεια Κουρσκ ως μια μορφή πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η διασυνοριακή επίθεση εξέπληξε τους δυτικούς εταίρους και αποτέλεσε τακτική επιτυχία, φέροντας κατάληψη περίπου 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους. Παρά την επιχείρηση, η Ρωσία διατηρεί την πίεσή της στα ανατολικά της Ουκρανίας και πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Μόσχα εξαπέλυσε νέα αντεπίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η χώρα του οποίου είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος δωρητής όπλων στην Ουκρανία, ζήτησε πρόσφατα την ταχύτερη επίλυση του πολέμου. Ο καγκελάριος είπε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζελένσκι συμφωνούν στην ανάγκη να συμπεριληφθεί η Ρωσία στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προσκαλέσει τη Ρωσία για μια επερχόμενη δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, αν και η Μόσχα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να αποδεχτεί την πρόσκληση. Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στην WSJ ότι παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες, δεν ενεργεί με καλή πίστη και συνεχίζει να πιστεύει στη στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία.
Η Μόσχα ζήτησε από την Ουκρανία να παραιτηθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να παραχωρήσει πρόσθετο έδαφος ως προϋποθέσεις για συνομιλίες. Από την άλλη πλευρά, η φόρμουλα ειρήνης των 10 σημείων του Κιέβου περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από τη χώρα.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις