Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 14,74 εκατομμύρια ευρώ

Στις ράγες -και δημοσίως- έχει τεθεί η δημιουργία 2.500 σημείων ασύρματης πρόσβασης (WiFi hotspots) ανά την Ελλάδα, δηλαδή σημείων παροχής δωρεάν ίντερνετ στο κοινό, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει εκκινήσει στις αρχές της εβδομάδας τη δημόσια διαβούλευση για την υλοποίηση του έργου. Το τελευταίο φέρει τον τίτλο «WiFi4GR – Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο», ενώ το περιεχόμενο της δημόσιας διαβούλευσης αφορά στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια, εγκατάσταση, σύνδεση και ενεργοποίηση σημείων ασύρματης πρόσβασης, όπως και στην υποστήριξη λειτουργίας του πανελλαδικού δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 14,74 εκατομμύρια ευρώ και το τελικό του αποτέλεσμα θα είναι η παροχή δωρεάν και χωρίς όρους ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο στα 2.500 ενεργά σημεία, τα οποία περιλαμβάνουν υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους.

Κάντο, όπως το αεροδρόμιο

Συγκεκριμένα, στα 2.500 σημεία που έχουν -αρχικά και βάσει κριτηρίων- επιλεγεί θα τοποθετηθούν έως δύο access points σε καθένα σημείο (συνολικά θα εγκατασταθούν 5.600 access points ανά την επικράτεια), ώστε να επιτρέπεται άμεσα η ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση σε δημόσιους χώρους, χωρίς καμία επιβάρυνση. Αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν ταυτίζονται σε καμία περίπτωση με την γνωστή έως τώρα διαδικασία σύνδεσης στο δωρεάν wifi δίκτυο των ελληνικών και όχι μόνο αεροδρομίων, ο κάθε χρήστης θα συνδέεται με μια απλή διαδικασία και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (που θα του είναι εξαρχής γνωστό) με δεδομένου ότι τα ως σημεία δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο έχουν επιλεγεί:

· Χώροι Συνάθροισης κοινού

· Χώροι Αναμονής – μετακίνησης

· Χώροι Εκδηλώσεων

· Χώροι Τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Με τη λήξη του χρόνου σύνδεσης, η συσκευή του κάθε χρήστη θα αποσυνδέεται αυτόματα, ενώ λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των χρηστών, ιδίως νεαρών ηλικιών, η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει 15 ημερολογιακές μέρες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν το χρόνο να υποβάλουν προτάσεις και παρατηρήσεις στον ιστότοπο www.eprocurement.gov.gr.

wifi1
wifi2

Μελλοντικές επεκτάσεις

Κριτήρια για την επιλογή των 2.500 σημείων πανελλαδικά αποτελούν αφενός η πληθυσμιακή συγκέντρωση και αφετέρου η μεγάλη γεωγραφική έκταση, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή κάλυψη στις υπηρεσίες δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο. Επιπλέον, το έργο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά «και θα επεκτείνει την παρέμβαση WiFi4EU σε περισσότερους δήμους και σημεία σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο αλληλοκαλύψεων», όπως προβλέπεται σχετικά στη διαβούλευση.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η δημιουργία των σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα συμβάλει:

· Στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπου παρατηρείται υστέρηση

· Στην παροχή προστιθέμενης αξίας σε αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή

· στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες,

· στην διαθεσιμότητα του Διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης, κάνοντάς το έτσι προσιτό σε κατηγορίες χρηστών που δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό χώρο

· στην αξιοποίηση από τους πολίτες των διαδικτυακών υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα μέσα από το Διαδίκτυο

Το «προϊόν»

Η επιτυχία, ωστόσο, του εγχειρήματος (το οποίο πολλάκις επιχειρήθηκε στο παρελθόν) θα κριθεί και από τις «υπηρεσίες παραγωγικής λειτουργίας». Με βάση τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση, ο «Ανάδοχος οφείλει να προσφέρει υπηρεσίες παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος από το σύνολο των στελεχών – χρηστών του συστήματος συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών των σημείων υλοποίησης των ασύρματων σημείων πρόσβασης».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ανάδοχος κατ’ ελάχιστον θα παρέχει:

· Την παραγωγική λειτουργία συστήματος, με την υποστήριξη από πλευράς Αναδόχου σε συνθήκες Εγγυημένου Επιπέδου Υπηρεσιών.

· υποστήριξη χρηστών ΚΔΔ

· αντιμετώπιση σφαλμάτων – προβλημάτων

· πρόσθετες προσαρμογές – παραμετροποιήσεις βελτιστοποιήσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών – συντήρηση εξοπλισμού, έτοιμου λογισμικού και εφαρμογών.

Επιπλέον, «κατά τη φάση Β του Έργου οι Ανάδοχοι θα συντάξουν πλήρη οδηγό σχετικά με τη διαδικασία και τις δοκιμές ελέγχου (Πλάνο Ελέγχων και Σενάρια Ελέγχου) που θα διενεργήσουν», όπως υποχρεούνται από τη σύμβαση, ενώ στη συνέχεια, θα συνταχθεί σχετική Έκθεση Αξιολόγησης της Φάσης Β «Παραγωγική Λειτουργία» με τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

«Test drive»

Από τη διαγωνιστική διαδικασία δεν λείπουν ούτε οι δοκιμές (crash test) του συστήματος, αφού έχει προβλεφθεί η εκτέλεση:

· δοκιμών μονάδων της λύσης (unit tests – περιλαμβάνεται και το σύνολο του δικτυακού εξοπλισμού και του εξοπλισμού των κεραιών, access points κλπ),

· δοκιμών σε επίπεδο συστημάτων – εφαρμογών (system tests),

· δοκιμών αποδοχής χρηστών (user acceptance tests). Ειδικά οι δοκιμές αποδοχής χρηστών θα γίνουν βάσει σεναρίων ελέγχου προσανατολισμένα στη χρήση του συστήματος από τους τελικούς χρήστες (user acceptance tests). Ο ακριβής προσδιορισμός των σεναρίων ελέγχου κατά τη φάση υλοποίησης των επιμέρους έργων θα γίνει από τους Αναδόχους, οι δε παράμετροι τους θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να διασφαλίζεται το απαιτούμενο εύρος ελέγχου.

«Τα σενάρια αυτά θα συμφωνηθούν με την Αναθέτουσα Αρχή κατά τη φάση υλοποίησης των επιμέρους έργων και θα δύναται να επικαιροποιηθούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του κάθε έργου, πριν την εκτέλεσή τους» επισημαίνεται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, ανοίγοντας παράθυρο για περαιτέρω βελτιώσεις του συστήματος καθ’ οδόν.

Γεωργία Σαδανά
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις