«Είχαμε μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Μιλήσαμε αυθύορμητα και ρεαλστικά» είπε αρχικά, προσθέτοντας πως επανέλαβε την πρόσκληση της Τουρκίας προς την ελληνική αντιπροσωπεία για την τέταρτη συνάντηση περί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.
Ο Ακάρ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία μπορεί να λύσει τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των διμερών συμφωνιών και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Έχουμε τις διαφορές μας, είναι αλήθεια αυτό, αλλά λέμε να συναντηθούμε και να τις συζητήσουμε. Στόχος μας είναι και τα δυο μέρη να επωφεληθούν από τα πλούτη της περιοχής με ειρήνη και σταθερότητα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Πόσες φορές το έχουμε πει αυτό; Λέμε ας μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Παρά τις καλές μας προθέσεις, δυστυχώς οι Έλληνες συνεχίζουν να επιδίδονται σε προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και ρητορική αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων. Δεν μπορείτε να εφαρμόζετε τα άρθρα των συμφωνιών όπως θέλετε. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στον κόσμο».
Ακόμη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι η Ελλάδα, που δείχνει «αγάπη» για τα όπλα, προσπαθεί να επιδιώξει κάποιες συμμαχίες. «Είπαμε πως αυτές είναι μάταιες προσπάθειες. Το ίδιο λένε και οι λογικοί Έλληνες. Η σπατάλη των οικονομικών πόρων του ελληνικού λαού και η αγάπη για τα όπλα, ενώ υπάρχουν τόσα οικονομικά προβλήματα, πρωτίστως και κυρίως ενοχλεί τον ελληνικό λαό και αυξάνει το βάρος του».
Ακολούθως, ο Ακάρ τόνισε πως «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για τα σύνορα κανενός και αποτελεί ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο», ενώ χαρακτήρισε «λάθος της Ελλάδας» τις προσπάθειες να μετατρέψει τις διαφορές με την Τουρκία σε πρόβλημα «ΝΑΤΟ – Τουρκίας και Ευρώπης – Τουρκίας».
Παράλληλα, επανέλαβε τη ρητορική της Τουρκίας για τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως «η αντίσταση σε αυτούς που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα με τη χρήση όπλων, το τρύπημα των βαρκών και, αρκετές φορές, πυροβολώντας τους, είναι μια συμπεριφορά που δεν είναι κατάλληλη για τις περιστάσεις αυτές και αντίθετη με τις ανθρωπιστικές αξίες». Μάλιστα, είπε πως σε τρία χρόνια, 85.000 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν μέσω θαλάσσης, με βίαιους και μη ανθρωπιστικούς τρόπους.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας πως «πρέπει να κατανοήσουν ότι η τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτούς. Πρέπει να αποδεχτούν την τουρκική παρουσία στο νησί».
thestival.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις