Παραμονή της άφιξης της Pega στην Αθήνα εδέησε να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους μάρτυρες ειδικού σκοπού
Την παραμονή της άφιξης της Επιτροπής Pega στην Αθήνα «θυμήθηκε» η κυβέρνηση να καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το περιβόητο νομοσχέδιο για την προστασία των whistleblowers.
Με μήνες καθυστέρηση, το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τους πληροφοριοδότες-μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος πέρασε το κοινοβουλευτικό κατώφλι, με σκοπό να εισαχθεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή και να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, με το… timing της κατάθεσής του να προκαλεί αίσθηση. Κι αυτό διότι, ενώ ήταν επί μήνες στα συρτάρια, λόγω των γνωστών εσωκομματικών αντιδράσεων, κατατέθηκε χθες, λίγες μόλις ώρες πριν φτάσουν στην Αθήνα τα μέλη της εξεταστικής Επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Μάλιστα, έχει προηγηθεί ο απόλυτος διασυρμός του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων, με την κυβέρνηση να προσπαθεί με κάθε τρόπο να «βγάλει τις κουκούλες». Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίζεται πως η προστασία των whistleblowers δεν σχετίζεται με την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων στις ποινικές υποθέσεις, όπως ήταν για παράδειγμα στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis.
Μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «καταστρώνεται ένα σύστημα διαύλων για την υποβολή και τη διαχείριση των αναφορών, ενώ παρέχονται διασφαλίσεις για τα προσωπικά δεδομένα» και παράλληλα λαμβάνονται μέτρα προστασίας για τους whistleblowers ειδικά εντός των εργασιακών χώρων.
Συγκεκριμένα, «απαγορεύονται τα κάθε μορφής αντίποινα και ενέργειες αντεκδίκησης σε βάρος του αναφέροντος, είτε αυτά προέρχονται από τον εργοδότη είτε από τρίτα πρόσωπα. Εκτός των αντιποίνων που αφορούν τους γενικούς και ειδικούς όρους εργασίας, απαγορεύεται επιπλέον και κάθε άλλη βλαπτική ενέργεια σε βάρος του αναφέροντος στο επαγγελματικό αλλά και στο κοινωνικό του περιβάλλον, που σχετίζεται με την αναφορά, όπως η παύση και η απόλυση, ο υποβιβασμός, η παράλειψη και η στέρηση προαγωγής».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου αρχίζει το μεσημέρι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ώρα που θα καταφθάνει στη χώρα μας η Επιτροπή Pega προκειμένου να διενεργήσει σε ελληνικό έδαφος την έρευνά της για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων.
Η Pega ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό, αλλά θα δει Γεραπετρίτη
Μπορεί η έρευνα στην ελληνική Βουλή να μην απέδωσε καρπούς, με απόλυτη ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει τελειώσει απολύτως τίποτα – τουναντίον. Αμα τη αφίξει των μελών της επιτροπής θα ξεκινήσουν αμέσως τα ραντεβού με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η επιτροπή ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό, εισέπραξε ωστόσο το «όχι». Αιτήθηκε ακόμη να δει και άλλα πρόσωπα-κλειδιά από την κυβέρνηση, όπως ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Κώστας Τσιάρας. Και αυτό το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Επιπλέον, τα μέλη εισέπραξαν την άρνηση και του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος. Τελικώς, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα έχει γεύμα εργασίας μαζί τους αύριο.
Η επιτροπή θα συναντηθεί και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Θανάση Κουκάκη, τον πρόεδρο και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με ΜΚΟ, καθώς και με τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με το ζήτημα των υποκλοπών. Την Παρασκευή, πριν από την αποχώρησή τους, τα μέλη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις