Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα του Δημοσίου για αναίρεση της δευτεροβάθμιας δικαστικής απόφασης με την οποία όλοι οι κατηγορούμενο είχαν κριθεί αθώοι έτσι η δίκη ξεκινά σε δεύτερο βαθμό από την αρχή. Πρόκειται για την υπόθεση σχετικά με τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων του Προγράμματος «Νέα Άρματα Μάχης Σύγχρονης Τεχνολογίας Leopard–LEO 2 HEL», που υπεγράφη πριν 20 χρόνια μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γερμανικής εταιρίας Krauss Maffei Wegmann.
Η σύμβαση αυτή είχε υπογραφεί στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard για την οποία είχαν παραπεμφθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών συνολικά 11 άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα της Δικαιοσύνης, ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκο, για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.
Η εν λόγω προμήθεια έγινε για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων και όπως προέκυψε, η επίμαχη σύμβαση υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πρωτόδικα ο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κηρύξει ένοχο το Θωμά Λιακουνάκο για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία καθώς επίσης για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση.
Εκτός από τον Θωμά Λιακουνάκο, το Δικαστήριο είχε κρίνει ως ένοχο τον πρώην Γενικό Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρο Τραυλό, καθώς επίσης και δύο υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το αδίκημα της απιστίας, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αθωωθεί.
Στο Θώμα Λιακουνάκο το Δικαστήριο είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης τριών ετών για συνέργεια σε απιστία και ποινή κάθειρξης έξι ετών για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (συνολικά επτά χρόνια κατά συγχώνευση).
Ποινή φυλάκισης τριών ετών είχε επιβληθεί στο Σπύρο Τραυλό και τους άλλους δύο υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Το Μάρτιο 2023 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση, αθώωσε με ομόφωνη απόφαση όλους τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονταν.
Στη συνέχεια όμως το ελληνικό Δημόσιο, που είχε δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας υπέβαλλε αίτημα αναίρεσης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Το αίτημα έγινε δεκτό από την εισαγγελία του ΑΠ και έτσι Λιακουνάκος, Τραυλός και δύο ακόμη κατηγορούμενοι θα καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις