Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που καταργεί τον ΟΑΕΔ και προβλέπει διαγραφές από τα μητρώα
Πάλι μαύρα μεσάνυχτα, σαν τον κλέφτη ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε νομοσχέδιο, αυτή τη φορά για τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα μετονομαστεί σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Μάλιστα, ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και τον δικηγόρο – εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα, τον οποίο κατηγόρησε ο υπουργός ότι… δεν ξέρει από Εργατικό Δίκαιο, με αφορμή τη διάταξη για το ποιοι άνεργοι και πώς θα διαγράφονται από τα μητρώα του οργανισμού. Η αλήθεια είναι ότι, με αφορμή λίγες εξαιρετικά αντικοινωνικές συμπεριφορές ευκατάστατων πολιτών που παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού για να απολαμβάνουν ευεργετήματα, η κυβέρνηση επιθυμεί να «ξαλαφρώσει» τον ΟΑΕΔ από χιλιάδες ανέργους. Αυτό, τη στιγμή που στον οργανισμό είναι εγγεγραμμένοι 1.100.000 άνεργοι, αλλά η ΕΛ.ΣΤΑΤ. «μετρά» περίπου 600.000 ανέργους!
Το μητρώο
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας έπειτα από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης (Κατάλληλη θέση εργασίας θεωρείται εκείνη που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία, στην προηγούμενη απασχόληση και στις αποδοχές του ανέργου).
Επίσης, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ. Τα κριτήρια αυτά είναι τα ίδια που εφαρμόζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (ατομικό εισόδημα πάνω από 14.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) και δεν επηρεάζουν το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ούτε, όμως, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους, για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, δεν αλλάζει το καθεστώς που διέπει τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις, θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από τον μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία και παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
Οι αλλαγές
Σε σχέση με το νομοσχέδιο όπως αυτό είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση επέρχονται δύο βασικές αλλαγές: Η επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε να καλύπτει γενικά και τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, και η προσθήκη νέων κριτηρίων για την αξιολόγηση του έργου των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση/ ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας της ΔΥΠΑ για την αύξηση των εσόδων της.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, να μπορεί να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων, σε συνέχεια των εξαγγελιών που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.
Με τις νέες ρυθμίσεις επιτρέπεται στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, τους οποίους έχει αποκτήσει ως διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Προβλέπεται επίσης ότι η υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις