Περίπου το 70% της βαμβακοκαλλιέργειας έχει καταστραφεί – Μάχη με τα προβλήματα δίνουν οι κάτοικοι σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα
Την ζωή τους προσπαθούν να πάρουν πίσω και να επιστρέψουν στην καθημερινότητα και την κανονικότητά τους οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές στην Θεσσαλία και συγκεκριμένα στο Βόλο, την Λάρισα και τα Τρίκαλα. Την ίδια στιγμή που μετρούν τις πληγές τους και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και στρέφονται κατά των αρμοδίων που τους άφησαν στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ένας από τους ανθρώπους που θέλουν την παρέμβαση της δικαιοσύνης στην καταστροφή που υπέστησαν είναι ο Δημήτρης Νταλαρίζος, κάτοικος του χωριού Κεραμίδι στη Μαγνησία. Ο ίδιος αλλά και συγχωριανοί του σκέφτονται σοβαρά να κινηθούν νομικά απέναντι στην Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία καθώς δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον.
Μιλώντας στη εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο κ. Νταλαρίζος είπε πως το νερό είναι ακόμα μέσα στο χωριό, ακόμα και μία εβδομάδα μετά, σε κάποια σημεία μάλιστα έχει παραμείνει στα 4 μέτρα.
«Όλα τα σπίτια είναι έτοιμα να πέσουν. Εγώ μένω σε φίλους, στο αυτοκίνητο. Περίπου 40 άτομα μένουν στην εκκλησία ακόμα. Το χωριό έχει περίπου 300 κατοίκους. Δεν έχει έρθει κανένας. Η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται ούτε για τρόφιμα, ούτε για τίποτα. Θέλουν να κάνουν μία δομή στη Μάνδρα για να πάνε τον κόσμο εκεί στα κοντέινερ. Έχουν διώξει τους μετανάστες για να πάνε εμάς.
Είναι και άλλα χωριά μέσα στο νερό. Σκεφτόμαστε να κινηθούμε νομικά εναντίον της Περιφέρειας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας που δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου. Δεν έχει κάνει τίποτα τόσα χρόνια. Ό,τι έχουμε είναι από τις δωρεές του κόσμου που έχει ευαισθητοποιηθεί. Εγώ δεν έχω λάβει τίποτα από τις αποζημιώσεις. Το χωριό το έχουν βγάλει κόκκινο και δεν έχει μπει ούτε ευρώ» αναφέρει.
Όπως λέει, οι κάτοικοι ζητούν από την Πολιτεία να φτιάξει κατοικίες στη Φαρκαδόνα για να μείνουν καθώς μόλις βρέξει τα σπίτια θα ξαναπλημμυρίσουν.
«Στον “Ιανό’” δεν είχαμε πρόβλημα αλλά από τότε δεν έγινε κανένα έργο στα αναχώματα. Για να καλλιεργηθούν τα χωράφια θα περάσουν 4-5 χρόνια. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση κα δεν ξέρει τι θα γίνει. Και οι κτηνοτρόφοι που κατάφεραν και έσωσαν τα ζώα, δεν έχουν πόσιμο νερό. Άνθρωποι στο χωριό μου έβλεπαν πτώματα να επιπλέουν. Το 112 δεν χτύπησε σε εμάς».
Αναφορικά με το τί περιμένει να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Σάββατο από τη ΔΕΘ για τη στήριξή τους, ο κ. Νταλαρίζος είπε πως θέλουν να ακούσουν πως θα στηρίξει τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία και πως θα φτιάξει κατοικίες.
«Να μην σκορπίσουμε πάλι σαν χωριό. Να δώσει χρήματα γιατί (σ.σ οι κάτοικοι) έχουν χάσει και τα μηχανήματα και το βιός του. Θέλουμε να μας βοηθήσει για να ξανακινήσουμε. Η Φαρκαδόνα είναι “υγειονομική βόμβα” και πρέπει να στείλουν κάποιον επιστήμονα να το δει».
Δείτε βίντεο:
Τεράστια η καταστροφή
Σχεδόν το 70% στη βαμβακοκαλλιέργεια της Θεσσαλίας εκτιμάται ότι έχει υποστεί καταστροφές από τη θεομηνία με την παραγωγή στη περιοχή να αναμένεται μειωμένη τουλάχιστον κατά 50-60%, κάτι που συνολικά θα επηρεάσει την παραγωγή της χώρας κατά 15-20%.
Σύμφωνα με στοιχεία, από τα 2,5 εκατομμύρια στέμματα που καλλιεργούνται σε όλη τη χώρα, τα 800.000 στρέμματα περίπου (32%) βρίσκονται στη Θεσσαλία.
Από τα 800 χιλ. στρέμματα, 410 χιλ. στρέμματα περίπου καλλιεργούνται στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, 270 χιλ. στρέμματα στη Λάρισα, 93 χιλ. στρέμματα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και 37 χιλ. στρέμματα περίπου στη Μαγνησία.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος – ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ ανέφερε ότι «οι ζημιές από την κακοκαιρία ευρίσκουν τη βαμβακοκαλλιέργεια αρκετά όψιμη, λόγω των προηγούμενων καιρικών συνθηκών. Μεγάλο ποσοστό των “καρυδιών” δεν έχει ανοίξει ακόμα» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει ότι «ανάλογα με τη διάρκεια και το ύψος του νερού που καλύπτει την καλλιέργεια, πέραν από τις άμεσες καταστροφές, το μεγάλο ποσοστό των “καρυδιών” δύσκολα θα ανοίξει ή δεν θα έχει κανονικό άνοιγμα».
Το ύψος του νερού που βρίσκεται σε κάθε αγροτεμάχιο παίζει σημαντικό ρόλο μιας και σε περίπτωση που είναι χαμηλότερο από το φυτό «η ζημιά θα είναι μικρότερη, όμως η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη, ίσως σε τέτοιο βαθμό που η συλλογή του προϊόντος δεν είναι συμφέρουσα οικονομικά» σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε.
Στη Θεσσαλία λειτουργούν περίπου 20 εκκοκκιστήρια μεγάλος αριθμός των οποίων έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στις υποδομές και στον εξοπλισμό. Όπως είπε στο ΑΠΕ ο κ. Νταράουσε «ίσως να υπάρχει και μεγάλη απώλεια σε αποθηκευμένο εκκοκκισμένο βαμβάκι της προηγούμενης εκκοκκιστικής περιόδου. Το φαινόμενο αυτό ίσως να είναι πιο έντονο στα εκκοκκιστήρια του Νομού Καρδίτσας που έχει το μεγαλύτερο αριθμό εκκοκκιστηρίων».
Δύσκολη η επόμενη χρονιά
Το νερό που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο θεσσαλικός κάμπος, πέρα από τις καταστροφές σε καλλιέργειες, δημιούργησε και επιπλέον ζητήματα. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν δει τα αγροτικά τους μηχανήματα αλλά και το γεωργικό τους εξοπλισμό, τα συστήματα ποτίσματος, τα αποθηκευμένα αγροεφόδια να έχουν πάθει ενδεχομένως και ανεπανόρθωτες ζημιές.
«Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φέρουν τα χωράφια σε ομαλή κατάσταση. Δεν γνωρίζουμε αν ο χρόνος που απομένει θα είναι αρκετός, για να προετοιμάσουν τα χωράφια, για τις χειμερινές καλλιέργειας, όπως το κριθάρι και το σιτάρι, ως μια απαίτηση της νέας ΚΑΠ για εναλλαγή καλλιεργειών», τόνισε ο κ. Νταράουσε.
Για να γίνουν όλα αυτά όπως επισημαίνει ο ίδιος «απαιτείται χρόνος και χρήμα, σχέδια και διαδικασίες, κυρίως για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και γεωργικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για τις προετοιμασίες των χωραφιών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και να ξαναφέρουν τα πράματα σε μια κανονικότητα».
Κατάσταση εδάφους
Αναφορικά με την κατάσταση που θα βρίσκεται το έδαφος μετά την υποχώρηση των υδάτων ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις στο εδαφικό σύστημα, αφού δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη εμπειρία» και συμπληρώνει πως «οι επιπτώσεις από τη μια περιοχή στην άλλη θα είναι διαφορετικές, εξαρτάται από την τοποθεσία, αν γειτνιάζει ή είναι κοντά με ποτάμια ή με υπερυψωμένες περιοχές που επηρεάζουν το είδος και το ποσό των φερτών υλικών στα χωράφια, πέρα από το χώμα (λάσπη), όπως πέτρες, σκουπίδια, δένδρα, πλαστικά και άλλα ξενόφερτα υλικά, τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν».
Οι μέχρι τώρα εικόνες δείχνουν χωράφια που έχουν υποστεί μεγάλες ανωμαλίες στην επιφάνεια του εδάφους και όλα αυτά απαιτεί κόστος και πρόσθετη εργασία για να επανέλθει το έδαφος σε μια ομαλότητα ώστε να είναι κατάλληλο για καλλιέργεια.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γονιμότητα των εδαφών ο κ. Νταράουσε λέει ότι είναι δύσκολο «να εκφέρει κανείς με σιγουριά άποψη, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενη εμπειρία και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα δύσκολο και ανοιχτό θέμα».
Θα επηρεαστεί το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας
Μιλώντας για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, ο κ. Νταράουσε υπογραμμίζει ότι «η φετινή χρονιά με τις καταστροφές από την κακοκαιρία, θα αποτελέσει ένα πρόσθετο αρνητικό παράγοντα, που θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας» σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και με τις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν στην αγορά αλλά και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Τέλος, η διαχείριση των προβλημάτων θα είναι πιο δύσκολη και οι απαιτήσεις για τη στήριξή της θα είναι αυξημένες.
Ο αγώνας συνεχίζεται
Μάχη με το χρόνο και τη λάσπη δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και μπόρεσαν να μπουν στα σπίτια τους, προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες επιστροφής στην καθημερινότητα.
Μια καθημερινότητα με πολλές δυσκολίες καθώς έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή στο θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στο 100%, μια εξέλιξη που μηδενίζει το φετινό εισόδημα των πληγέντων, αλλά παράλληλα ασκεί πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.
Μεγάλες επίσης είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί και επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών. Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, ενώ η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό να έρθουν φορτηγά με βοήθεια από άλλες περιοχές της χώρας.
Σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια σίτισης ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες δεν χάθηκαν στις πλημμύρες, καθώς καταστράφηκαν αποθηκευμένες ζωοτροφές.
Στην συνέχιση της προσπάθειας για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, έχουν στραφεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων του νομού.
Από τις πρώτες νέες εξελίξεις, είναι η και η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τέλος, και σήμερα Σάββατο τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) θα βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Λαρισαίων.
Για 12η μέρα χωρίς νερό ο Βόλος
Συνεχίζεται το πρόβλημα με την υδροδότηση στο Βόλο καθώς δεν υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό για 12η συνεχόμενη μέρα.
Τα υπόλοιπα προβλήματα που θέλουν άμεση επίλυση είναι ο καθαρισμός των σπιτιών και των δρόμων από τους τόνους λάσπης καθώς και η αποκατάσταση της οδοποιίας κυρίως στο Πήλιο.
Σχετικά με την υδροδότηση, η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, δίνουν πραγματικό αγώνα για την αποκατάστασ αλλά η πλήρης σχεδόν καταστροφή του συστήματος άντλησης και διανομής κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.
Η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολο και τον καθαρισμό σπιτιών και δρόμων από την λάσπη.
Την ίδια στιγμή, τεχνικά συνεργεία καθαρίζουν τον χείμαρρο Κραυσίδωνα αφού η κοίτη του ανέβηκε πάνω από ένα μέτρο, μετά τις πλημμύρες, εξαιτίας των φερτών υλών και των τεραστίων ποσοτήτων πέτρας που κατέβασε από το Πήλιο.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις