900.000 στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν – Κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες
Δεν έχει τέλος το δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, μετά την κακοκαιρία Daniel, καθώς εκτός από τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους που είδαν να καταστρέφονται από την πλημμύρα, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρό κίνδυνο να κολλήσουν κάποια μολυσματική ασθένεια, λόγω των πολλών χιλιάδων νεκρών ζώων που παραμένουν μέχρι και σήμερα στις λάσπες.
Για τη Θεσσαλία που έχει μετατραπεί σε μία υγειονομική βόμβα εξαιτίας των χιλιάδων ζώων που πέθαναν από την κακοκαιρία Daniel μίλησε το πρωί της Πέμπτης (14/9) ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Τονίζοντας πως η μεταφορά τους είναι πολύ επικίνδυνη τόνισε πως πρέπει να αναλάβουν ειδικά εκπαιδευμένα άτομα ενώ παράλληλα εξήγησε ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί.
Ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς» μίλησε για την αφόρητη δυσοσμία που επικρατεί στις πλημμυρισμένες περιοχές και για τους κινδύνους που δημιουργούν τα νεκρά ζώα τα οποία δεν έχουν ακόμη περισυλλεχθεί.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως το 2022 είχαν περισυλλέξει 5.000 νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.
«Συλλέξαμε πολλά πουλιά. Ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουνε τα ζώα αλλά αντιδράσαμε γρήγορα. Έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουμε και τα γύρω χωριά και να ερευνήσουμε ποια ασθένεια είχαν τα πουλιά. Υπήρχε έλλειψη συντονισμού (σ.σ στην περισυλλογή των νεκρών ζώων από την κακοκαιρία Daniel). Η περιφέρεια εδώ άμεσα κάλεσε τους ανθρώπους και έγινε σύσκεψη με τον τότε υπουργό και άμεσα πήγαμε να τα περισυλλέξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, Νίκος Παναγιωτόπουλος οι ευθύνες τότε μοιράστηκαν από τη περιφέρεια και στους δήμους με αποτέλεσμα η συλλογή των ζώων να γίνει και με ειδικό συνεργείο μολυσματικών αποβλήτων.
«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς της στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στη καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν. Πήγαιναν σε ειδικά ψυγεία και μετά για καύση» επεσήμανε κλείνοντας ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς». Να σημειώσουμε εδώ ότι οι κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να τα στοιβάζουν στις καρότσες για να τα μεταφέρουν, καθώς όπως καταγγέλλουν το κράτος είναι ανύπαρκτο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας Χρήστος Σιδερόπουλος είπε ότι «η επόμενη ημέρα, ο απολογισμός, είναι πολύ δύσκολο να το εκφράσεις … για εμάς τους αγρότες το σοκ είναι πολύ μεγάλο … τεχνικά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στις 900.000 στρέμματα που καταστράφηκαν»
Βέβαια εκτός από τους κατοίκους της Θεσσαλίας, από τις ασθένειες κινδυνεύουν (λιγότερο) και οι κάτοικοι της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα πολλά ζώα που έχουν σκοτωθεί στον θεσσαλικό κόμπο είναι άγνωστο αν έχουν κολλήσει κάτι τα υπόλοιπα ζώα, που παρέμειναν ζωντανά, ενώ δεν αποκλείεται να μόλυναν και το νερό.
«Ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση σε προϊόντα που πηγαίνουν έξω από την περιοχή είναι χαμηλός. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά, και φύγει η λάσπη. Τότε, θα είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχει επιμόλυνση.
Για να γίνει αυτό ενδιάμεσα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καταγραφή και υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση, όπως για τις νέες καλλιέργειες. Όταν γίνει η αποστράγγιση των περιοχών μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της κατάστασης της υγείας του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εάν υπάρχουν περιοχές επιμολυσμένες και οι ντόπιοι θέλουν να ξανακαλλιεργήσουν τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του εδάφους. Άρα το θέμα είναι να αντιδράσουμε οργανωμένα», είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Στη συνέχεια, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως ο μεγαλύτερο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το νερό, με την έννοια της επιμόλυνσης, διότι υπάρχουν παθογόνοι παράγοντες από τη σήψη των ζώων και από χημικά που μπορεί να έχουν περάσει.
Ανησυχία για τις ασθένειες
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας την Τετάρτη, «στις 26 υπηρεσίες Υγείες στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας. 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 46 με λοιμώξεις του αναπνευστικού».
Η ίδια τόνισε ότι το νερό στις περιοχές που έχει κριθεί ότι δεν είναι πόσιμο, αν οι κάτοικοι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν θα πρέπει πρώτα να το βράσουν για τρία λεπτά μέχρι να φτάσει τους 100 βαθμούς.
Οι περιοχές αυτές είναι:
- Βόλος, Νότιο Πήλιο, Δήμος Παλαμά, Δήμος Σοφάδων
- Δήμος Αργιθέας, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα,
- Δήμος Φαρσάλων, δήμος Κιλελέρ,
- Δήμος Πύλης, Δήμος Φαρκαδόνας
Με αργούς ρυθμούς η διαχείριση των νεκρών ζώων
«Λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50%», τόνισε από την πλευρά του στην ίδια ενημέρωση, ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Οι δηλωθείσες απώλειες ζώων στον ΕΛΓΑ είναι: 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή, 40.330 πτηνά, 43.980 μελισσοσμήνη.
Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν συλλεχθεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις