Ο Υπουργός εξωτερικών εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό την Παρασκευή η συνάντηση των δύο ηγετών να πραγματοποιηθεί μόνο με την παρουσία διερμηνέων

facebook sharing button

Στη διατύπωση μιας θέσης, η οποία τροποποιεί πάγιες εθνικές θέσεις δεκαετιών προσέφυγε και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την σημερινή κρίσιμη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France24 ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτήρισε δε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ως την «πιο σημαντική διαφορά».

Ενώ επέμεινε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ένα «κοινό πλαίσιο» προκειμένου «να διαχειριστούμε τις διαφορές μας». Τον πληθυντικό «διαφορές» που οδηγεί στην διεύρυνση της ατζέντας χρησιμοποίησε ο κύριος Μητσοτάκης και στην περυσινή ΔΕΘ.

Κατόπιν όλων αυτών τα ερωτήματα που προκύπτουν εν όψει της σημερινής συνάντησης είναι:

Πρώτον:

  • Θα υπάρξει πράγματι «κοινό πλαίσιο» και αν ναι τι μορφή πρόκειται να λάβει αυτό;
  • Θα αναβιώσει η Συμφωνία του Βερολίνου που προέβλεπε αποχή από μονομερείς ενέργειες και από τις δύο χώρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (μορατόριουμ) όσο διαρκούν οι διερευνητικές;
  • Ο όρος που θέτουν οι Τούρκοι για να συμβεί αυτό είναι να αποκηρύξει η Ελλάδα τον Χάρτη της Σεβίλης που αναγνωρίζει πλήρη ΑΟΖ στο Καστελλόριζο. Θα προετοιμασθεί μήπως το έδαφος για κάτι μεγαλύτερο που θα παραπέμπει κατ’ ουσίαν στην αναβίωση του Ελσίνκι στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με βάση την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως συμπράττων με την κυβέρνηση ζήτησε την διασύνδεση της Χάγης με την πορεία της τελωνειακής ενώσεως της Τουρκίας με την ΕΕ;
  • Ή μήπως τελικά δεν θα συμβεί τίποτε από όλα αυτά και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συζητούν για να συζητούν προσχηματικά για τους δικούς της λόγους η καθεμία;

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν δοθεί έγγραφες οδηγίες στον επικεφαλής μας στις διερευνητικές συνομιλίες πρέσβη Αποστολίδη να διευρύνει την ατζέντα αν και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν βρεθήκαμε πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο.

Δεύτερον ερώτημα:

  • Θα ασκήσει ο Τζο Μπάιντεν την επιρροή του στον Ερντογάν στην συνάντηση που θα προηγηθεί για την υπογραφή γραπτού κοινού πλαισίου ειρηνικής επίλυσης των διαφορών Ελλάδος-Τουρκίας όπως προτείνει ο κύριος Μητσοτάκης;

Για την ιστορία υπενθυμίζεται πως καθ’ ομολογίαν του Κώστα Σημίτη αλλά και με βάση όσα αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Αλέξη Παπαχελά η Συμφωνία της Μαδρίτης διατυπώθηκε καθ’ υπαγόρευσιν των Αμερικανών. Για την ακρίβεια, της τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Τι θα γίνει με τον Νίκο Δένδια;

Υπάρχει και ένα τρίτο ερώτημα.

  • Θα είναι παρών ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο; Στις δύο προηγούμενες ήταν.

Όπως πληροφορείται η «Εστία» ο Υπουργός εξωτερικών εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό την Παρασκευή η συνάντηση των δύο ηγετών να πραγματοποιηθεί κατά μόνας μόνο με την παρουσία διερμηνέων για να γίνει ελεύθερη και ανοικτή συζήτηση.

Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος. Διότι σε αντίθετη περίπτωση οι γείτονες ίσως θελήσουν να εκμεταλλευθούν την παρουσία του για να διαφύγουν των ευθυνών τους. Σύμφωνα με πηγές μας από την οδό Ακαδημίας που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν σκεπτικός και για το εάν έπρεπε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς, δεδομένων των απόψεων του, ίσως κάποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν ζήτημα και να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση.

Ο κύριος Δένδιας αφού παρέθεσε γεύμα στον πρωθυπουργό του Κουρδιστάν που βρέθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή και αφού ταξίδεψε στην Κέρκυρα όπου σε ομιλία του για την ΕΟΚ έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατέληξε στο ό,τι το εθνικό καθήκον υπαγορεύει να δώσει το παρών στις Βρυξέλλες. Το αν θα βρίσκεται στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι άγνωστο. Έως χθες το απόγευμα δεν είχε συμφωνηθεί πάντως κατά μόνας συνάντηση των δύο ηγετών αλλά κλασσικά δια αντιπροσωπειών. Άρα θα παρίσταται.

Εάν μετά το ραντεβού Μπάιντεν-Ερντογάν προκύψει ως ανάγκη, αυτό θα δικαιώσει την εισήγηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

Οι θέσεις Μητσοτάκη περί «διαφορών»

Οι θέσεις που διετύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αλεξία Κεφαλά του France24 για «διαφορές» -ανάλογες είχε διατυπώσει με την ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις στην ΔΕΘ πέρυσι ο κύριος Μητσοτάκης– είναι οι εξής :

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο.

Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα πρέπει επίσης να διαχειριστούμε το πρόβλημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα ως γείτονες αλλά και από την πλευρά μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 17:05 μμ ώρα Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει στον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στις 12:55 μμ.

Στις 13:35 μμ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και στις 13:20 μμ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14:00 μμ και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 μμ ώρα Ελλάδος.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις