Τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού εξετάζει να θέσει ως προϋπόθεση η κυβέρνηση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αν τελικά το αποφασίσει, η υλοποίηση του μέτρου θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Η διασπορά του ιού που σχετίζεται με τον κλάδο της εστίασης προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση. Eνδεικτική αυτής της ανησυχίας είναι η πρόσφατη απόφαση -μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών- για υποχρεωτικό διπλό testing κάθε εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στην εστίαση, αλλά και στον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους υποχρεούνται μία φορά την εβδομάδα να υποβάλλονται σε self test και σε rapid test. Μετά την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όσους εργάζονται στα γηροκομεία και στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, είναι ξεκάθαρο πως στο ενδιάμεσο το κυβερνητικό επιτελείο θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και για άλλους κλάδους.

Πέρα από τη συζήτηση για το εκπαιδευτικό προσωπικό (δεν ήταν τυχαίο ότι μέσα στην εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε νέο κάλεσμα για εμβολιασμό), η επόμενη μεγάλη ομάδα που αναμένεται μπει στο μικροσκόπιο είναι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολίτες. Σε μια τέτοια περίπτωση, εξετάζεται να καταστεί το εμβόλιο του κορονοϊού προαπαιτούμενο για το πιστοποιητικό υγείας. Δηλαδή, για να εργαστεί κάποιος θα πρέπει στο πιστοποιητικό υγείας που του ζητείται όταν προσλαμβάνεται να καταγράφεται και ότι έχει κάνει και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Με αυτόν τον τρόπο, έστω και έμμεσα, η κυβέρνηση θα υποχρεώσει τους εργαζομένους που απασχολούνται στον χώρο του καφέ, της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης να εμβολιαστούν.

Σήμερα, για να μπορέσει να εργαστεί κάποιος στην εστίαση, θα πρέπει στο πιστοποιητικό να βεβαιώνεται ότι ο κάτοχός του υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και δεν βρέθηκε να πάσχει από μεταδοτικό ή άλλο νόσημα που δεν είναι συμβατό με την απασχόληση αυτή. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού υγείας, ο υποψήφιος εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει ιατρική κλινική εξέταση, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον μια ακτινογραφία θώρακος (για φυματίωση) και καλλιέργεια που θα αποδεικνύει εάν έχει μεταφερόμενα νοσήματα (π.χ. ηπατίτιδα). Το πιστοποιητικό υγείας ισχύει για πέντε χρόνια από την έκδοσή του και ανανεώνεται μετά τη λήξη του με την επανάληψη όλων των εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση να αποτελεί και ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μια επιπλέον προϋπόθεση για την απόκτηση του πιστοποιητικού υγείας έχει ήδη συζητηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με ανθρώπους της αγοράς, μάλιστα, να εμφανίζονται θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και το υπουργείο Εργασίας. Να σημειωθεί πως οι ανιχνεύσεις που πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα αλλά και τα υποχρεωτικά self tests που γίνονται κάθε εβδομάδα σε εργαζομένους στην εστίαση και στα κλαμπ που δεν έχουν εμβολιαστεί δείχνουν ότι σε αυτούς τους χώρους υπάρχει μεταδοτικότητα. Ετσι, με τον εμβολιασμό και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προστατευθούν, αλλά και όσοι έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί τους. Εάν τελικά προχωρήσει ο σχεδιασμός σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, έστω και έμμεσα, σε όσους εμπλέκονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα συμπαρασύρει μια μεγάλη γκάμα καταστημάτων που, μαζί με επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν και με τον τουρισμό, απασχολούν πάνω από 700.000 εργαζομένους. Μεταξύ άλλων:

– Καφέ (καφετέριες, καφενεία, take away)

– Ζαχαροπλαστεία που έχουν τραπεζάκια

– Εστιατόρια

– Ψητοπωλεία

– Ψαροταβέρνες

– Μπαρ

– Μπιτς μπαρ

– Pool μπαρ

– Κέντρα διασκέδασης

– Κλαμπ

– Αναψυκτήρια

– Ουζερί

– Πιτσαρίες

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Των Δ. Πανανού, Γ. Σιαδήμα, Κων. Νικολόπουλου

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις