Η αναπόφευκτη φθορά και η αιφνιδιαστική κίνηση που γνώριζαν από τη Δευτέρα 29/11 οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού

Μόνο χαρούμενοι δεν μπορούν να είναι οι πολίτες αυτής της χώρας μετά τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες δεν θυμίζουν σε τίποτα δημοκρατικές και ήρεμες ημέρες. Η υποχρεωτικότητα από μόνη της είναι προς λάθος κατεύθυνση, πόσο μάλλον όταν «συνοδεύεται» και από ένα εισπρακτικό χαράτσι. Υποχρεώνω σημαίνει εξαναγκάζω κάποιον να κάνει κάτι χωρίς τη θέλησή του, και αυτό είναι ύποπτο.

Ομολογία αποτυχίας ή όχι;

Το ότι δεν πείθονται οι πολίτες, είναι αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί την κυβέρνηση… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά με τις χθεσινές του ανακοινώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο χειροκροτεί ένα μέτρο που απέρριπτε, καθώς μέχρι πριν λίγες ημέρες ελάμβανε ξεκάθαρες αποστάσεις από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στις 13/11 δήλωνε ότι «η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας», ενώ την ίδια στιγμή συζητούσε με δύο υπουργούς του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό!

Επιπρόσθετα, αρχές του Νοέμβρη ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Mega επέμενε, «χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης στους ανεμβολίαστους καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση».

Το παρασκήνιο

Άφωνοι έμειναν χθες οι Έλληνες πολίτες από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ανάμεσα στους -αρνητικά- αιφνιδιασμένους ήταν και πολλοί υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών δίχασε τους πάντες…

Και μπορεί να δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «η απόφαση με βασάνισε…», ωστόσο είχε καταλήξει σε αυτή την απόφαση, από την περασμένη Δευτέρα 29/11 όπου και το ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούσε εδώ και μέρες για την επιβολή της υποχρεωτικότητας με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμένο, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας και καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Γεραπετρίτη, οι οποίοι βέβαια ενθάρρυναν τις επιλογές του πρωθυπουργού, και εξ αρχής τάχθηκαν υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου.

«Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές» είπε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του  τοποθέτηση.

Το πρόστιμο των 100 ευρώ

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως, όταν ήδη οι πολίτες έχουν υποστεί οικονομική αφαίμαξη, το πρόστιμο των 100 ευρώ -που θα βεβαιώνει μηνιαίως η ΑΑΔΕ σε όποιον άνω των 60 ετών που από τις 16 Ιανουαρίου και μετά δεν θα έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή δεν θα έχει κλείσει ραντεβού-έρχεται να αποτελέσει την «ταφόπλακα» σε μία εποχή απαιτητική, τόσο φορολογικά όσο και οικονομικά.

Άραγε, θα απαντήσει η κυβέρνηση για τις περιπτώσεις επιβολής προστίμου σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ή με προβλήματα υγείας και κινητικότητας;

Ρεβεγιόν με self test

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και νέο σχεδιασμό για την ιχνηλάτηση του επικίνδυνου ιού. Του Χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν μας θα προηγηθεί self test. Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα παίρνουν ένα δωρεάν self test από το φαρμακείο, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα και να είναι όσο πιο ασφαλές το γιορτινό τραπέζι.

Το ίδιο θα γίνει και μετά την Πρωτοχρονιά, ώστε να υπάρξει εικόνα για την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας και επιπλέον να επιστρέψουν με ασφάλεια στην εκπαίδευση μαθητές και φοιτητές.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις