Tελικώς υποβόσκει μία υπόγεια κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ από τότε που ανέλαβαν οι Δημοκρατικοί την εξουσία και το Τελ Αβίβ αποφάσισε να σταματήσει την ανταλλαγή πληροφοριών με τους Αμερικανούς τουλάχιστον προσωρινά.

Eν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τα ισραηλινά συστήματα συλλογής πληροφοριών, μια νέα έκθεση υπογραμμίζει τον ρόλο της ισραηλινής κοινότητας πληροφοριών ασφαλείας στη διάσωση των ζωών εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα δύο ισραηλινές εταιρείες που συνδέονται στενά με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι δύο εταιρείες, η NSO Group και η Candiru, κατηγορήθηκαν ότι παρείχαν λογισμικό κατασκοπείας σε ξένες κυβερνήσεις που «χρησιμοποιούσαν αυτά τα εργαλεία για να στοχεύσουν κακόβουλα» δημοσιογράφους, ακτιβιστές και υπαλλήλους πρεσβειών, βλάπτοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Yediot Aharanoth το πρωί της Παρασκευής, η μαύρη λίστα προκάλεσε σοκ στους ισραηλινούς αξιωματούχους πληροφοριών και ασφάλειας, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευση τους στις επόμενες συναντήσεις για μια ευρύτερη εκστρατεία της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον περιορισμό των μυστικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε σε μια τέτοια συνάντηση αυτή την εβδομάδα αποκάλεσε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Μπάιντεν ως «αχαριστία», αναφέροντας τον ρόλο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στη διάσωση Αμερικανών στρατιωτών σε πολλές περιπτώσεις, ανέφερε ο Yediot Aharanoth.

«Νομίζω ότι μέχρι να καταλάβουμε τι κάναμε [λάθος], αν μη τι άλλο, για να τους κάνουμε [τους Αμερικανούς] να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται, θα πρέπει να απαντήσουμε με παρόμοιο τρόπο.

Πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι δεν έχουμε ιδέα γιατί οι ισραηλινές ενέργειες στον κυβερνοχώρο προκάλεσαν την οργή των Αμερικανών, αλλά μέχρι να μπορέσουμε να διευθετήσουμε οριστικά το θέμα και να διασφαλίσουμε ότι, Θεός φυλάξοι, δεν θα βλάψουμε ξανά τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, θα αναστείλουμε τη ροή των πληροφοριών που συλλέγει το Ισραήλ προς την κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ».

«Ίσως έτσι, αν δεν υπάρχει κανείς να σώσει τους στρατιώτες τους την επόμενη φορά, να απαντήσουν στα τηλέφωνά τους».

Η ισραηλινή πληροφορία ότι βοήθησε τις ΗΠΑ να αποφύγουν απώλειες σε πολλές περιπτώσεις πιστώνεται στην έκθεση της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων δύο επιθέσεων από το Ιράν ή από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον βάσεων που φιλοξενούν Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.

Η πρώτη επίθεση έλαβε χώρα στις 7 Ιανουαρίου 2020, όταν το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της βάσης Ayn al-Asad, στην οποία στεγάζονταν περίπου 1.500 Αμερικανοί.

Το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων, εάν το αμερικανικό προσωπικό δεν είχε εκκενωθεί σε ενισχυμένες αποθήκες λίγες στιγμές πριν από την επίθεση.

Μια προειδοποίηση της τελευταίας στιγμής από το Ισραήλ προς τις ΗΠΑ, βασισμένη σε πληροφορίες που συνέλεξε η ισραηλινή μυστική υπηρεσία, ήταν κρίσιμη για την εκκένωση των Αμερικανών στρατιωτών πριν από την επίθεση.

Το δεύτερο περιστατικό που αναφέρεται στην αναφορά της Παρασκευής συνέβη στις 20 Οκτωβρίου 2021, όταν το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με drone μεγάλης κλίμακας στη βάση Al-Tanf στο ανατολικό άκρο της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Η βάση, στην οποία στεγάζονται περίπου 200 αμερικανοί στρατιώτες, εκκενώθηκε λίγο πριν την ιρανική επίθεση, και πάλι χάρη στην έγκαιρη προειδοποίηση που παρείχαν ισραηλινές πληροφορίες.

Δεν αναφέρθηκαν απώλειες Αμερικανών στην επίθεση στο Al-Tanf, ούτε θύματα στην επίθεση στο Ayn al-Asad, αν και πάνω από 100 στρατιώτες διαγνώστηκαν με εγκεφαλικές κακώσεις.

defencenet.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις