«Στον αέρα, χωρίς διαδικασίες και έλεγχο», φέρεται να χαρακτηρίζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες εμπλέκονται στις εξαγωγές του κατασκοπευτικού λογισμικού υποκλοπών, Predator, σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα. Αυτό φαίνεται ότι προκύπτει από το πόρισμα του υπουργείου, που βρίσκεται στον φάκελο της δικογραφίας για τα μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών. Πόρισμα που περισσότερα ερωτηματικά προκαλεί, παρά απαντάει.

Το ισραηλινό λογισμικό υποκλοπών, Predator, το οποίο κυβέρνηση, ΕΥΠ και εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, κ.ο.κ., διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δήθεν δεν είχε προμηθευτεί, ή δεν δούλευε -και- για λογαριασμό της ΕΥΠ, αν και υποτίθεται ότι ήταν παράνομα στη χώρα μας, γίνονταν εξαγωγές του από την Ελλάδα, με την έγκριση μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ των άλλων χωρών που έγιναν εξαγωγές, ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Μαδαγασκάρη, καθώς και άλλες χώρες, ως επί το πλείστον με αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία προφανώς, με αυτό το λογισμικό, ήθελαν να παρακολουθούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Το ίδιο επρόκειτο να γίνει και με την Ουκρανία, με την οποία η εταιρεία Intellexa που προωθούσε το λογισμικό ήταν σε διαπραγμάτευση, όπως ανέφεραν οι New York Times, αλλά τελικά δεν έκλεισε το ντηλ.

ΕΔΕ γεμάτη ερωτηματικά

Στον φάκελο της ογκώδους δικογραφίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών περιλαμβάνεται και το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) εις βάρος στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΞ για τις εξαγωγές του κατασκοπευτικού λογισμικού. Ο συντάκτης του πορίσματος της ΕΔΕ, στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στη διεύθυνση, φέρεται να γράφει: «Ας μου επιτραπεί η έκφραση μία υπηρεσία στον αέρα, χωρίς διαδικασίες και έλεγχο».

Εύλογα, όμως, γεννάται το ερώτημα. Αραγε, στο πόρισμα επιρρίπτονται όλες οι ευθύνες στους υπαλλήλους της διεύθυνσης του ΥΠΕΞ, ενώ οι υψηλόβαθμοι παράγοντές του , οι οποίοι υπέγραψαν τις εξαγωγές, δεν έχουν καμία ευθύνη; Κατά καιρούς, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, με την ΕΔΕ «στοχοποιούνται» δύο υπάλληλοι του ΥΠΕΞ.

Αραγε, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος τότε ήταν γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, και φέρεται να υπέγραψε τις δύο άδειες εξαγωγής του κατασκοπευτικού λογισμικού, Predator, στη Μαδαγασκάρη, το 2021, που δόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών στην εταιρεία Intellexa, βγαίνει εκτός κάδρου;

Να σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2022, ο Γ. Σμυρλής υπέβαλε την «παραίτησή» του από το πόστο του -την οποία έκανε δεκτή ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας– προκειμένου να μετάσχει σε καίρια θέση στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ, ενόψει των εκλογών, οι οποίες έγιναν πολλούς μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 2023 (στο τέλος Μαΐου και στο τέλος Ιουνίου).

Εκτοτε, τόσο ο Ν. Δένδιας, όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συνεχώς αναμασούσαν, τη μια ότι τελείωσε η ΕΔΕ, την άλλη ότι οσονούπω τελειώνει, και πάντα βέβαια αρνούνταν να δώσουν το πόρισμα στη Βουλή, με το πρόσχημα του «απόρρητου». Φαίνεται ότι εκεί, στην Βασιλίσσης Σοφίας, υπάρχουν πολλοί σκελετοί κρυμμένοι στις ντουλάπες του υπουργείου.

Υπηρεσία στον αέρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου, news247.gr, με τίτλο «Φάκελος υποκλοπές: Οι καταθέσεις και “μια υπηρεσία στον αέρα”», από τον δικαστικό φάκελο των υποκλοπών «αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα ήταν μία «μαύρη τρύπα» για την εξαγωγή λογισμικών κατασκοπείας σε “μπανανίες” και αυταρχικά καθεστώτα.

»Στη δικογραφία των υποκλοπών περιλαμβάνεται το πόρισμα της ΕΔΕ που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αποκάλυψη των New York Times ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του είχαν εγκρίνει δύο αιτήματα της Intellexa για την άδεια εξαγωγής λογισμικού κατασκοπείας στη Μαδαγασκάρη, τον Νοέμβριο του 2021.

»Το “λογισμικό εισβολής” χαρακτηρίζεται είδος διττής χρήσης και στα συμπεράσματα της ΕΔΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνεται από τον αξιωματούχο του ΥΠΕΞ που έκανε τον εσωτερικό πειθαρχικό έλεγχο: “Ο έλεγχος των αιτημάτων εξαγωγής ειδών διττής χρήσης ήταν τυπικός και όχι ουσιαστικός. Θα έπρεπε να ελέγχεται η ύπαρξη πιστοποιητικού τελικού χρήστη, που όπως διαπίστωσα απουσίαζε σε πολλά αιτήματα”».

Στην ΕΔΕ αναφέρεται, επίσης, ότι οι χειρίστριες του ελληνικού ΥΠΕΞ επεξεργάζονταν αιτήματα χωρίς σφραγίδες και υπογραφές των εταιρειών. «Το διττής χρήσης προϊόν θεωρείτο “ανώδυνο” και επομένως ο έλεγχος ήταν μόνο επιφανειακός. Η όλη “διαδικασία” μου έδωσε την εντύπωση μιας “διαδικασίας ρουτίνας”».

Να σημειωθεί πως προϊόντα διττής χρήσης είναι αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διπλούς ή πολλαπλούς σκοπούς. Και για ειρηνικούς – πολιτικούς σκοπούς και για στρατιωτικούς, μυστικών υπηρεσιών, κ.λ.π. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άδειες δίδονται με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών. Μένει να διευκρινιστεί, πάντως, πως, εκτός από «προϊόν διττής χρήσης», περιγραφόταν το λογισμικό παρακολούθησης στα έγγραφα που είχαν κατατεθεί στο ΥΠΕΞ, διότι οι έως τώρα «εξηγήσεις» που δίνονται, δεν πείθουν.

Επίσης, στην ΕΔΕ ο συντάκτης της φέρεται να έχει γράψει: «”Οι αρμόδιες χειρίστριες δεν είχαν το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο να αντιληφθούν τη σημασία του κινδύνου που υποκρύπτει ένα διττής χρήσης προϊόν […] Η αντιμετώπιση των αιτημάτων γινόταν ως να αποτελούν μέρος μιας “καθημερινότητας”, χωρίς κανένα ίχνος ουσιαστικού και σε βάθος ελέγχου. Ας μου επιτραπεί η έκφραση “μία υπηρεσία στον αέρα”, χωρίς διαδικασίες και έλεγχο”».

Μπανανία

Αρα, αν πιστέψουμε την «έρευνα» που έκαναν οι ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, ο … καημένος ο Γιάννης Σμυρλής, τότε γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και θεωρούμενος «άνθρωπος» του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, έπεσε θύμα … πλεκτάνης ή άγνοιας των υπαλλήλων του υπουργείου!

Κοντολογίς, τι μας λένε τώρα; Οτι, ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο φέρει την καραμπινάτη «σφραγίδα» του μεγάρου Μαξίμου και των ανθρώπων του στην ΕΥΠ, και που για τις παρακολουθήσεις χρησιμοποιήθηκε το ισραηλινό Predator, με άγνωστες μάλιστα συνέπειες για την εθνική ασφάλεια και απειλές από ξένες μυστικές υπηρεσίες, τα κυβερνητικά στελέχη που ενέκριναν τις εξαγωγές του σε αυταρχικά καθεστώτα, δεν ήξεραν τίποτα για τον φόνο! Ούτε στις «μπανανίες» όπου γίνονταν οι εξαγωγές του Predator δεν θα πίστευαν τέτοια αφηγήματα.

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις