Τίτλοι τέλους άρον άρον στην εξεταστική για τις υποκλοπές, αλλά η πολιτική μάχη συνεχίζεται. Τα τρία σημεία της κατάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τα επόμενα βήματα των κομμάτων

Με την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, έριξε χθες αυλαία η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης που ζητούσε να συνεχιστούν οι εργασίες για να κληθούν περισσότεροι μάρτυρες.

Ο κ. Ανδρουλάκης στηλίτευσε μάλιστα το γεγονός ότι δεν εκλήθη στην εξεταστική και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα που εκ της θέσεως τους εμπλέκονται στην υπόθεση της παρακολούθησης του όπως οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και η εισαγγελέας αρμόδια για την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δίνει ήδη “ραντεβού” στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τη σύγκληση της οποίας θα ζητήσει για να κληθούν εκ νέου πολιτικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρηματίες που φέρονται να σχετίζονται με το Predator.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του ΚΚΕ, που ζητούσε επίσης να συνεχιστούν οι εργασίες της εξεταστικής για να κληθούν και μάρτυρες για τις “συνακροάσεις” στον Περισσό, και έκανε λόγο χθες για “κουκούλωμα”.

Η Νέα Δημοκρατία ως πλειοψηφία έχει όμως το μαχαίρι και το πεπόνι της εξεταστικής, επομένως πλέον τα κόμματα θα ετοιμάσουν το καθένα το δικό του πόρισμα, καταλήγοντας όπως είναι αναμενόμενο το καθένα σε διαφορετικό συμπέρασμα.

Από την κυβέρνηση εστιάζουν στο θεσμικόν του πράγματος, δηλαδή το πόρισμα της ΝΔ θα επικεντρώνει σε προτάσεις για αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ, αν και το Μαξίμου είχε απορρίψει με ενόχληση τις τρεις τροπολογίες που κατάθεσε επ αυτού το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Πηγές της ΝΔ επιχειρούσαν άλλωστε να υποβαθμίσουν την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ στην εξεταστική, επαναφέροντας το αφήγημα περί σύμπλευσης του με τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα την απειλή στους πασοκογενείς ψηφοφόρους πως “θα ψηφίσουν Ανδρουλάκη και θα βγει Τσίπρας” όπως είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούσαν όμως ότι ο κ.Ανδρουλάκης έθεσε στην εξεταστική “τη μεγάλη εικόνα”, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας και όχι προσωπικό θέμα, αλλά και ότι οι βουλευτές θα έπρεπε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε τέτοιες νοσηρές καταστάσεις να μην επαναληφθούν.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ.Ανδρουλάκης αποδόμησε σε τρία επίπεδα τους ισχυρισμούς της ΝΔ για την υπόθεση: Πρώτον, απέδειξε καταθέτοντας τη γραπτή απάντηση της ΑΔΑΕ ότι είναι παράνομο να ενημερωθεί εάν δεν αλλάξει ο νόμος. Δεύτερον, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, τεκμηρίωσε ότι ήταν πολιτικοί οι λόγοι της παρακολούθησης του. Και τρίτον, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέθεσε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, καθώς ήταν το μόνο πολιτικό πρόσωπο που εκλήθη τελικά στην εξεταστική, αλλά και για την επίκληση του απόρρητου.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις