Πλήρως εκτεθειμένοι Μαξίμου, κυβέρνηση και Πρόεδρος της Βουλής που αρνούνται την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ για τα ευρήματα των ερευνών της σχετικά με τις υποκλοπές.

Απολύτως εκτεθειμένο το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση, η Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, μετά την χθεσινή άρνηση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να αποδεχτεί το αίτημα του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώσει το κοινοβούλιο σχετικά με τα ευρήματα των ερευνών για τις υποκλοπές. Η πλειοψηφία της αρμόδιας για την εποπτεία των ανεξάρτητων αρχών Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όχι απλά έδειξε ότι δεν επιθυμεί να «πέσει φώς» στην Υπόθεση αλλά απαξίωσε την ΑΔΑΕ, επειδή θέλησε να περαιώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας. Γεγονός που προφανώς σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει τεκμηριώσει με στοιχεία την παρακολούθηση ενός υπουργού αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε πλήρη εκκρεμότητα

Η επιστολή του Χρήστου Ράμμου με την οποία διεμήνυσε στο κοινοβούλιο ότι προτίθεται να παράσχει «ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής» όχι απλά δεν έγινε θετικά αποδεκτή, αλλά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ σχεδόν λοιδορήθηκε! Βουλευτές της Ν.Δ στο άκουσμα της επιστολής αντέδρασαν με …επίθεση στον Χρήστο Ράμμο λέγοντας πως «κάνει πολιτική εκτός των συνταγματικών του ορίων» (Δημήτρης Μαρκόπουλος) ή ότι «οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν υποκαθιστούν την Δικαιοσύνη» (Ευρυπιδης Στυλιανίδης). Όσο για τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα δήλωσε πώς το θέμα «θα το δούμε όταν τα στοιχεία (;) θα είναι πιο συγκεκριμένα».

ADVERTISING

Λίγο αργότερα, την στάση αυτή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κάλυψε πλήρως ο κορυφαίος θεσμικός παράγοντας του Κοινοβουλιου: Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέφερε μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την πρωτοβουλία του Χρήστου Ράμμου πως «δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτασσεται κάποιος» σημειώνοντας ότι η στάση της επιτροπής «δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία». Έως στιγμής ] από την κυβερνητική πλευρά δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση που να διευκρινίζει αν ο Χρήστος Ράμμος θα κληθεί να ενημερώσει την Βουλή πολύ δε περισσότερο ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε αυτό θα γίνει. Η κυβέρνηση διατηρεί σε πλήρη εκκρεμότητα το ζήτημα αυτό, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό του να μην κληθεί ποτέ η ΑΔΑΕ.

Θα επιμείνει η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή όμως η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην εντονότατη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης που με ενιαίο τρόπο απαιτεί την ενημέρωση της Βουλής από την ΑΔΑΕ. Πεποίθηση στα περισσότερα επιτελεία των κομμάτων ειναι πως η κυβέρνηση κωλυσιεργεί αναζητώντας τρόπους προκειμένου τα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ να μήν φθάσουν στο κοινοβούλιο.

Αντίδραση σε κορυφαίο επίπεδο υπήρξε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο πρόεδρός τους Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε τηλεφωνικό διάβημα στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα όπου του ζήτησε να αναθεωρήσει την στάση του, τονίζοντας πως «η κλήση του Προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας». Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι η αντιπολίτευση θα επιβάλλει την κλήση του εφόσον αυτό χρειαστεί αξιποιώντας την δυνατότητα του κανονισμού για την κλήση προσώπων από τα 2/5 της Επιτροπής Θεσμών πλην όμως σημείωσε ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα».

Υποκλοπές: Κάλυψη στη... συγκάλυψη
Στο κορυφαίο δυνατό επίπεδο η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τηλεφωνικό διάβημα του Αλέξη Τσίπρα EUROKINISSI

Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά σαφές ότι η αντιπολίτευση προτίθεται να κλιμακώσει τις επόμενες ημέρες. Όπως άλλωστε κατέστησε σαφές η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, θα εξαντληθεί κάθε νόμιμη δυνατότητα σε αυτή την κατεύθυνση.

Υπέρ της κλήσης του Χρήστου Ράμμου τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Σε δήλωσή του έθεσε το εξής (ρητορικό) ερώτημα: «Τι φοβάται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν καλεί μία ανεξάρτητη αρχή; Τις ανεξάρτητες αρχές τις ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα και να μην μπορεί ένας Πρωθυπουργός να κάνει ό,τι θέλει στη χώρα βάσει ενός συστήματος εξουσίας μέσα στο Μαξίμου. Αλλά, να λογοδοτεί, να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη». Αντίστοιχα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε πως «απευθύνω πρόσκληση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και στον Πρόεδρο της Βουλής να αποδεχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το αίτημα του Προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί αυτό θα διευκολύνει την αποτύπωση της αλήθειας στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών».

Υπέρ της κλήσης του Χρήστου Ράμμου στην Επιτροπή Θεσμών τάχθηκε και το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας το αίτημα «σωστο». Παρά το γεγονός ότι διαφώνησε με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής όπου συζητούνταν οι παρακολουθήσεις του ΚΚΕ από το 2016. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «ενώ σήμερα έπρεπε να συζητηθεί η υπόθεση για να δοθούν επιτέλους απαντήσεις στα πολλά αναπάντητα ερωτήματα της υπόθεσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα το -σωστό- αίτημα για την πρόσκληση στην Επιτροπή του προέδρου της ΑΔΑΕ και αξιοποιώντας τη στάση της ΝΔ, αποχώρησαν από την Επιτροπή». Θετικά στο αίτημα για την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ και το Μέρα 25. Σε σχόλιο του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη επισημαίνει πως «τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Βουλής για τους “αυτόκλητους καλεσμένους” της ΑΔΑΕ στην αρμόδια Επιτροπή, είναι αδιανόητα. Το ίδιο και η στάση της ΝΔ, συνολικά. Αυτό όμως, δεν απαλλάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να υπεκφύγει της συζήτησης των υποκλοπών και επί ημερών του, στο ΚΚΕ».

Οι επόμενες κινήσεις της ΑΔΑΕ

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της ΑΔΑΕ, η οποία συνεχίζει να κινείται στο συνταγματικό πλαίσιο των καθηκόντων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτά εκτός από την ενημέρωση της Βουλής περιλαμβάνεται και η ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής προσωπικά, αλλά και των πολιτικών αρχηγών. Επίσης προβλέπεται η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το αν η ΑΔΑΕ θα αξιοποιήσει κάποια από τις παραπάνω δυνατότητες θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις