Οι «φαστ τρακ» παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ΑΔΑΕ δείχνουν την πρόθεση της να μπει ακόμη πιο «κάτω από το χαλί» το σκάνδαλο με τις υποκλοπές. Μοιάζει σαν κάποιοι από τους ιθύνοντες νόες του Μεγάρου Μαξίμου να θεωρούν ότι οι πολίτες και πολύ περισσότερο όσοι, λόγω ιδιότητας, έχουν άποψη επί του θέματος και κάνουν λόγο για «αντισυνταγματικές» πρακτικές, να είναι… ΑΔΑΕΙΣ. Μάλλον στέκονται πίσω από το #41τακατο.
Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου, με «άψε σβήσε» διαδικασίες, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τον διορισμό των νέων μελών της ΑΔΑΕ. Ο λόγος; Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση ήθελε να μην επιτραπεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΑΕ το οποίο συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για μη συνεργασία στη διερεύνηση των υποκλοπών.
Τι κι αν η Αντιπολίτευση ζητούσε αναβολή της χθεσινής ψηφοφορίας για την αντικατάσταση των μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ; Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, όσο και οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, με την αρωγή της Ελληνικής Λύσης και του προέδρου της, Κυρ. Βελόπουλου, έκαναν ότι «δεν άκουσαν» τις αντιρρήσεις και προχώρησαν στον διορισμό των νέων μελών της Αρχής.
Οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ
Από την πλευρά τους, νομικοί με άποψη βαρύνουσας σημασίας καταδίκασαν τις πρακτικές της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης, Ξενοφών Κοντιάδης, σε αναρτήσεις του ανέφερε:
«Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή είναι πολύ σοβαρό. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη τόσο η έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης και συναίνεσης για την επιλογή νέων μελών των δύο από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ούτε η εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προληφθεί η επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, όσο η απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 των μελών της: Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγυλοποίηση προς τα κάτω δεν είναι νοητή όταν τίθενται ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων, αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου για να τα γνωρίζεις.
Όσο για την απολύτως τεκμηριωμένη κομματική ταυτότητα, άρα τη μη ανεξαρτησία, ορισμένων από τα επιλεχθέντα μέλη των δύο ανεξάρτητων αρχών, τι να σχολιάσει κανείς;
Θα μου πει κάποιος, εκπλήσσεσαι ακόμη μετά από όσα έχουν συμβεί–σκάνδαλα, συγκαλύψεις, παρεμβάσεις; Μετά από 30 χρόνια μελέτης και διδασκαλιας του Συνταγματικού Δικαίου, είναι αυτή η άτιμη η επαγγελματική διαστροφή που με κάνει ακόμα να εξεγείρομαι. Και βέβαια η θλίψη που ο αδέκαστος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναγκάζεται να οδηγηθεί σε παραίτηση.
Για να δούμε, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;».
Συμβαίνουν πράγματα πρωτοφανή. Χτες το απόγευμα ορίστηκαν στη Βουλή ο νέος αντιπρόεδρος και νέα μέλη της ΑΔΑΕ, με την αντισυνταγματική πρακτική που σχολίασα εδώ και σε δύο τηλεοπτικά κανάλια χτες το βράδυ. Το ίδιο απόγευμα έσπευσε να υπογράψει τον διορισμό του αντιπροέδρου και των νέων μελών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που νύχτα πια δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πάντα η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης και η έκδοση…
Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή είναι πολύ σοβαρό. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη τόσο η έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης και συναίνεσης για την επιλογή νέων μελών των δύο από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ούτε η εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προληφθεί η επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, όσο η απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 των μελών της: Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγ…
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις