«Δύσκολο να είσαι υποψήφιος ευρωβουλευτής τη σήμερον ημέρα»: ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο, δεν είναι και τόσο, αν σκεφθεί κανείς από το 2014 ως και σήμερα οι 42 υποψήφιοι του κάθε κόμματος υποχρεούνται να αποδυθούν σε πραγματικό… κυνήγι του σταυρού για να «σφραγίσουν διαβατήριο» για μια πενταετία (και ίσως και περισσότερο) στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όπου μοιράζεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αντίθεση με το σύστημα της λίστας, όταν ο πρόεδρος του κόμματος κατάρτιζε με τους συνεργάτες του έναν κατάλογο 21 ατόμων και, ανάλογα με τις επιδόσεις του κόμματος σε πανελλαδικό επίπεδο εκλέγονταν οι ευρωβουλευτές με τη σειρά που ήταν στη λίστα, σήμερα οι υποψήφιοι θα πρέπει κυριολεκτικά να… οργώσουν την Ελλάδα, προκειμένου να γίνουν γνωστοί και αναγνωρίσιμοι και να διεκδικήσουν έναν από τους τέσσερις σταυρούς που επιτρέπεται να βάλουν οι εκλογείς στα ψηφοδέλτια.

Προφανώς, αυτή είναι μια αγχωτική διαδικασία, πολλώ δε μάλλον αν – στην περίπτωση της ΝΔ, για παράδειγμα – ο κάθε υποψήφιος ξέρει ότι το κόμμα θα εκλέξει 7 ή 8 ευρωβουλευτές και ότι μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται και πρόσωπα που είναι γνωστά και δημοφιλή ή έχουν μακρά κομματική εμπειρία και μηχανισμούς (κι αυτοί «τρέχουν», αλλά έχουν… πλεονέκτημα), όπερ σημαίνει ότι ο αγώνας του σταυρού γίνεται ακόμα πιο δύσκολος και απαιτητικός και συχνά οδηγεί σε γκάφες.

Και, πρέπει να σημειωθεί, κάποιοι από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ έχουν υποπέσει σε σοβαρά πολιτικά σφάλματα, είτε, ενδεχομένως, από απειρία, είτε από άγχος, είτε γιατί θέλησαν να φανούν βασιλικότεροι του βασιλέως, είτε, τέλος, διότι αναγνωρίζουν ότι την εποχή του θεάματος και των social media, αλλά και της «ατάκας», μια αποστροφή του λόγου μπορεί να «φτιάξει» ή να «καταστρέψει» έναν υποψήφιο.

Πάρτε για παράδειγμα τον Σωτήρη Σέρμπο, πρώην σύμβουλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος «πέρασε» στη ΝΔ και, στη διάρκεια συζήτησής του με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Τσίπρα, εκστόμισε τη φράση «σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε τέσσερα χρόνια», χωρίς, βέβαια, να εξηγήσει ποιος επέτρεψε σε ποιον τι και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά ο «κυρίαρχος λαός», αλλά τέλος πάντων.

Ο ίδιος, πάντως, άφησε αιχμές και κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε μιλήσει πριν από μερικές εβδομάδες για «επαγγελματίες κατευναστές» σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Ο Σ. Σέρμπος, λοιπόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «αυτά δεν εδράζονται σε καμία ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας. Αυτά εάν θέλετε είναι μία λαϊκιστική επιχειρηματολογία των πατριωτών του καναπέ του κ. Βελόπουλου, με τον ηττοπαθή εθνικισμό που θέλουν τη χώρα, εκτός Δύσης, εκτός ΕΕ, με τη Ρωσία του Πούτιν, δηλαδή με τους αναθεωρητές».

Από την πλευρά της, η Βίκυ Φλέσσα κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να… αφήσει το στίγμα της στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, κατορθώνοντας να εξαγριώσει τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, λέγοντας σε προεκλογική της συγκέντρωση ότι «το κράτος όλο νοσεί. Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί. Αυτή είναι η γνώμη μου. Όπως και στο Μάτι τους κάψαμε όλοι και όλες μαζί. Δεν έχει σχέση με κανένα πρωθυπουργό και καμία κυβέρνηση». Η ίδια προσπάθησε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι οι δηλώσεις της έγιναν αντικείμενο «παραποίησης και ανήθικης πολιτικής εκμετάλλευσης», ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι είπε αυτά που είπε για τα Τέμπη «με αγάπη».

Η ίδια υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ «ξαναχτύπησε» μετά από λίγο καιρό, καθώς επικαλούμενη τον παιδοψυχίατρο – ιερέα πατέρα Βασίλειο Θερμό, ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά των οικογενειών ατόμων  του ιδίου φύλου έχουν προβλήματα, αναφέροντας ότι οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών έχουν σύγχυση για το πρόσωπο του πατέρα και της μητέρας, καθώς τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα χρειάζονται δύο διακριτά πρότυπα, ένα ανδρικό και ένα γυναικείο, και συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι το πρότυπο του πατέρα είναι «ο νόμος, το πρέπει» και της μητέρας η αγάπη και η αγκαλιά.

Τελευταίο κρούσμα ήρθε από την Μαρία Ωραιοζήλη-Κουτσουπιά, δικηγόρο από τη Βέροια, η οποία, αφού φρόντισε να πει ότι θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «επαχθή και κατάπτυστη συνθήκη», επιτέθηκε στον Μάριο Κάτση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας για τα… αιωρούμενα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία: «Το έχετε δει πως καλώς δεν κυρώθηκαν; Έχετε δει πόσο την παραβιάζει η γειτονική χώρα; Δηλαδή αν την είχαμε κυρώσει, τον τελευταίο μοχλό (…) Αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω. Αυτό που ξέραμε είναι πως η διεθνής αυτή συμφωνία ενδέχεται και να μην τηρηθεί από την άλλη πλευρά. Άρα έχουμε έναν μοχλό πίεσης (…) εσείς αυτή τη στιγμή ως γνωστοί ανθέλληνες, ως γνωστοί ανθέλληνες(…) ενάντια στα ελληνικά μας συμφέροντα, μονίμως…».

Εντάξει, πάντως, όταν ο Μ. Κάτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάρει θέση για την υποψήφιά του. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανθέλληνες, θα πρέπει να τη διατηρήσει στο ψηφοδέλτιό του. Αν δεν είναι, θα πρέπει να την αποπέμψει», η Μ. Ωραιοζήλη-Κουτσουπιά έκανε… βήμα πίσω, λέγοντας: «Ζητώ συγγνώμη αν σας προσέβαλα».

Δημήτρης Χρυσικόπουλος

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις