Συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών
«Θα εισαχθούν όλα τα θέματα προς συζήτηση, ακόμη κι αν δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις». Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύθηκε χθες στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους βουλευτές των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 10 π.μ.
Η έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής έρχεται ως απάντηση στο σχετικό αίτημα που αρχικά διατυπώθηκε την περασμένη Τρίτη από το βήμα της Βουλής από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και επαναλήφθηκε στα χωριστά αιτήματα που κατέθεσαν την Τετάρτη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.
Η αναφορά σε τυπικές «προϋποθέσεις που δεν πληρούνται», μάλλον προετοιμάζει το έδαφος για απόρριψη του αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το πόρισμα που αφορά την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Σε σχέση με το αίτημα αυτό, άλλωστε, κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι είναι ζήτημα διάκρισης εξουσιών και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει προηγούμενο να έχει τεθεί στην κρίση της Βουλής κάποια δικαστική απόφαση.
Παράλληλα, γίνεται παραπομπή στον κανονισμό της Βουλής και ειδικότερα στο άρθρο 43Α, το οποίο προβλέπει ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε για τα κόμματα που κατέθεσαν τα σχετικά αιτήματα, ότι «μας λένε ότι “κάθε φορά που δεν μας αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης, εμείς θα την τραβάμε από το αυτί τη Δικαιοσύνη και θα την πηγαίνουμε στη Βουλή να ζητάμε τον λόγο”. Εχουν κάθε δικαίωμα να το λένε αυτό, απλά να τους πει κάποιος ότι αυτό δεν προβλέπεται στη δημοκρατία μας. Δεν συμβαδίζει με τη δημοκρατία μας, δεν έχει καμία σχέση με τη διάκριση των εξουσιών». Μάλιστα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα όταν ακούει να λέγονται αυτά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «είναι το κόμμα των παρα-υπουργείων Δικαιοσύνης», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι θέλει να γίνει «ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και υπάρχει δυνατότητα κλήσης εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας, όχι για να απολογηθεί, για να δώσει εξηγήσεις για μια δικαστική απόφαση. Αυτό δεν προβλέπεται. Αυτό είναι παράνομο». Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που προβλέπεται είναι «να έρθει εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, για ζητήματα δηλαδή διαδικαστικά της Δικαιοσύνης».
Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου, που σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει τη δημοκρατία όταν ζητά να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου».
Σε υψηλούς τόνους απάντησε και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία, που ως αντιπολίτευση διερρήγνυε τα ιμάτιά της για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αντί να επουλώσει τα τραύματα στους θεσμούς άνοιξε νέες μεγαλύτερες πληγές».
kathimerini.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις