Το Antinews επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι συχνά το ταμείον του υπουργείου Εξωτερικών μένει… μείον! Τώρα, για παράδειγμα, άδειασε το ταμείο από το οποίο πληρώνονται οι μετακινήσεις του προσωπικού του. Παρ’ ότι το «ταμείον είναι μείον», και ο Έλληνας φορολογούμενος στενάζει για να τα βγάλει πέρα, το υπουργείο αποφασίζει ορισμένα εντελώς «παράλογα» έξοδα.
«Εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε, τα λούσα μας μάραναν». Αυτά είναι τα λόγια που ακούγονται στις διαδρομιστικές κουβέντες των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ στα κτίρια της Βασιλίσσης Σοφίας και της Ακαδημίας.
Έτσι περιγράφουν στελέχη και υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό το -νευραλγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει διεθνώς η Ελλάδα- υπουργείο. Από τη μια, το ταμείο μένει μείον και μάλιστα στο μέσον του έτους, αν και κάτι τέτοιο είναι ως έναν βαθμό αναμενόμενο προς το τέλος του χρόνου, και την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική στενωπό και οι Έλληνες στενάζουν για να τα βγάλουν πέρα, αποφασίζονται έξοδα αλά Μαρίας Αντουανέτας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εσχάτως διαπιστώθηκε ότι το ταμείο που υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι μετακινήσεις των μελών και στελεχών του, είχε… στερέψει. Μάλιστα, επειδή έρχεται η εποχή των αδειών του διπλωματικού και του διοικητικού προσωπικού και πολλοί έκλειναν εισιτήρια, άρχισε να υπάρχει πίεση προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα, ούτως ώστε τα μέλη και τα στελέχη του υπουργείου να μην πληρώσουν από την τσέπη τους τα χρήματα.
Τελικώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταφέρθηκαν χρήματα από ταμείο του υπουργείου που υπάρχει για παντελώς διαφορετικά έξοδα, στο ταμείο για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων του.
Ωστόσο, το γεγονός ότι με… «δημιουργικά» τεχνάσματα επιχειρείται να κλείσουν τρύπες, εύλογα γεννά ερωτηματικά. Γίνεται, άραγε, κατάχρηση εκ μέρους του υπουργείου στο ταμείο των μετακινήσεων; Έχει μετατραπεί, για παράδειγμα, το VIP κυβερνητικό αεροσκάφος, σε… αεροταξί, και δεν μένουν χρήματα για τη μετακίνηση του προσωπικού του υπουργείου; Όπως και να’ χει, η εικόνα που παρουσιάζει σε αυτό τον τομέα ένα υπουργείο το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της χώρας, μόνο τιμή δεν του περιποιεί.
Την ίδια στιγμή γίνονται έξοδα που φαντάζουν παράλογα και υπερβολικά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, και, ως εκ τούτου, απαιτείται… σεμνότης και ταπεινότης, κατά πως έλεγε κι ένας προηγούμενος πρωθυπουργός.
Ιδού, μεταξύ άλλων, ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Σε πρωτεύουσα χώρας της ανατολικής Ασίας, η οποία πάντως δεν φημίζεται για την τρομερή ακρίβειά της, κρίθηκε σκόπιμο να αλλαχτεί η πρεσβευτική κατοικία, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν κατάλληλη.
Τον περασμένο μήνα, λοιπόν, το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε κονδύλι 11.600 ευρώ, προκειμένου η Ελληνίδα πρέσβης στη χώρα να μείνει για ένα μήνα σε ξενοδοχείο, μέχρι δηλαδή να ετοιμαστεί η νέα πρεσβευτική κατοικία, στην οποία θα εγκατασταθεί. Το μηνιαίο ποσό αντιστοιχεί σε 386 ευρώ την ημέρα.
Εκτός των 11.600 ευρώ, το υπουργείο πλήρωσε και 12.000 ευρώ σε μεσίτη προς ανεύρεση νέας πρεσβευτικής κατοικίας. Συνολικά, δηλαδή, περί τις 24.000 ευρώ.
Τέλος, προκειμένου να «καπαρωθεί» η νέα κατοικία, κατεβλήθησαν ενοίκια δύο (!) ετών, ύψους 258.000 ευρώ.
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν έπρεπε να καταβληθούν άπαξ ενοίκια δύο ετών και εάν στη συγκεκριμένη χώρα συνηθίζεται κάτι τέτοιο. Διότι, εάν στη συνέχεια κριθεί ότι η οικία δεν είναι κατάλληλη, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να μπει σε νέα έξοδα;
Προφανώς, οι Έλληνες διπλωμάτες επιβάλλεται να έχουν αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και διπλωματικής παρουσίας της χώρας. Αλλά δεν νομίζουν εκεί στο υπουργείο Εξωτερικών ότι, σε συνθήκες οικονομικής στενωπού για τη χώρα και το ίδιο το υπουργείο, πρέπει να επιδεικνύεται μια κάποια… αυτοσυγκράτησις;
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και το υπουργείο, ορισμένες φορές παρέμειναν σε διαμερίσματα, όπου δεν υπήρχαν ούτε καν τα απαραίτητα έπιπλα. Μέχρι να αλλάξουν τόπο κατοικίας ή να εξοπλιστεί η πρεσβευτική κατοικία.
Σε συνθήκες, λοιπόν, που, εξαιτίας της κρίσης και της ακρίβειας, ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος πληρώνει από το υστέρημά του τους βαρείς φόρους, μετράει και το τελευταίο σεντ, προκειμένου να βγάλει τη μέρα και να πληρώσει τη βενζίνη, το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και όλος ο κρατικός τομέας και το πολιτικό προσωπικό, είναι επιβεβλημένο να κάνουν αυστηρά ορθολογική διαχείριση και να μετράνε και το τελευταίο σεντ που υπάρχει στα ταμεία. Να τους λείπουν τα λούσα!
antinews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις