Από έρευνα (ΕΔΕ) που είχε γίνει στις ελληνικές διπλωματικές Αρχές στην Ινδία, είχαν διαπιστωθεί σημεία και τέρατα σχετικά με δεκάδες χιλιάδες «ύποπτες» βίζες που εκδίδονταν κάθε χρόνο
Τι συμβαίνει με τον «ποταμό βιζών» από την ελληνική πρεσβεία στην Ινδία; Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την «άμεση ενίσχυση του προσωπικού της πρεσβείας στο Νέο Δελχί, προκειμένου αντιμετωπιστεί κατακόρυφη αύξηση αιτημάτων για θεωρήσεις εισόδου από Ινδούς πολίτες για τουρισμό».
Θα μπορούσαν να αποδοθούν εύσημα στο υπουργείο Εξωτερικών για την επίδειξη του ενδιαφέροντός του να εξυπηρετούνται γρηγορότερα οι ενδιαφερόμενοι Ινδοί που θέλουν να αποκτήσουν βίζα.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια πάμπολλοι Ινδοί, καθώς και υπήκοοι άλλων γειτονικών -στην Ινδία- χωρών ενδιαφέρονται σφόδρα για να έλθουν στην Ελλάδα. Τόσο ως κάτοχοι «χρυσών βιζών» και τουρίστες, όσο και ως απλοί μετανάστες. Άλλωστε, μια ματιά στα ιλιγγιωδώς αυξανόμενα ινδικά εστιατόρια (με Μπαγκλαντεσιανούς μάγειρες) στην Αθήνα, αλλά και τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που κάνουν αγροτικές και κτηνοτροφικές δουλειές στην ελληνική ύπαιθρο, το καταμαρτυρούν.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού, λοιπόν, ίσως να αποσπούσαν τα εύσημα για την απόφαση να σταλεί επιπλέον προσωπικό στο Νέο Δελχί. Αρκεί να μην υπήρχαν κάποιες «σκιές» γύρω από την έκδοση βιζών. Πόσο μάλλον, σοβαρότατες «υποψίες» για εμπόριο βιζών από κυκλώματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έως τώρα σε κανέναν δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες. Ένας διοικητικός υπάλληλος που υπηρετούσε στο Ν.Δελχί παραιτήθηκε (!) και ένας άλλος, επίσης διοικητικός, ανακλήθηκε στην Αθήνα. Και εκεί σταματούν όλα!
Κι όμως, μετά από καταγγελίες για άκρως προβληματική κατάσταση με τις βίζες στην Ινδία, τους πρώτους μήνες του 2019 είχε δοθεί εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Πράγματι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά τις εκλογές του 2019, έγινε η έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε περί τα τέλη του ιδίου έτους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από αυτήν προέκυψαν σημεία και τέρατα. Μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά, ότι εκδίδονταν κάθε χρόνο πάνω από ογδόντα χιλιάδες βίζες σε πρόσωπα που προσκόμισαν αμφίβολης γνησιότητας πιστοποιητικά και που μόνο για τουρισμό στην Ελλάδα δεν έρχονταν. Εκτιμάτο, μάλιστα, ότι από την έκδοση των βιζών τα κέρδη των κάθε λογής κυκλωμάτων ανέρχονταν ετησίως στα σαράντα εκατομμύρια ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κάθε τέτοιου είδους «βίζα» κόστιζε πέντε χιλιάδες ευρώ.
Μετά από αυτή την ΕΔΕ, κρίθηκε σκόπιμο να προβεί σε εκτεταμένο έλεγχο για το θέμα η Επιθεώρηση του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Όταν λοιπόν το 2020 τοποθετήθηκε νέος πρέσβης στην Ινδία, ο οποίος θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης, ο ίδιος, γνωρίζοντας τα «προβλήματα», λέγεται ότι ήταν αρκετά φειδωλός ως προς την έκδοση βιζών. Ενδιαφέρον είναι ότι φέτος τον Μάϊο έγινε γνωστό ότι μετακινείται ο συγκεκριμένος πρέσβης από το Νέο Δελχί, ενδεχομένως στην Αθήνα (!).
Πάντως, κοινή πεποίθηση στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι, αν και ξηλώθηκαν κάποιοι κρίκοι, τα κυκλώματα εμπορίας βιζών εξακολουθούν να υφίστανται.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις δημόσιες δηλώσεις του υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία τη σημαντικότητα των σχέσεων της Ελλάδας με την Ινδία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε επισκέψεις στη χώρα.
Η Ινδία είναι μια μεγάλη διεθνής δύναμη και επιβάλλεται η Ελλάδα να ισχυροποιήσει τις σχέσεις της μαζί της. Από την άλλη, όμως, εδώ και χρόνια παρατηρείται μια αρκετά μεγάλη ροή Ινδών, αλλά και υπηκόων άλλων γειτονικών κρατών (Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, κ.ο.κ.) προς την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή στην έκδοση βιζών. Πόσο μάλλον, όταν ήδη, μέσα από ΕΔΕ, έχει διαπιστωθεί υπερπλουτισμός κυκλωμάτων και διαφθορά.
Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: «Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και σε συνεννόηση με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, η ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί, καθώς και το προξενικό της γραφείο, ενισχύθηκαν άμεσα με προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατακόρυφη αύξηση αιτήσεων για θεωρήσεις εισόδου από Ινδούς πολίτες και αλλοδαπούς που διαβιούν μόνιμα στην Ινδία, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στη χώρα μας για τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες».
antinews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις