Η Ουκρανία εξασφάλισε δάνειο μαμούθ $50 δισ. και «πρωτοφανή» συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ

Σε ένα πρώτο αιχμηρό σχόλιο προχώρησε η Μόσχα για τη συμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη χθες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «κόλλα χαρτί» χωρίς πραγματική δεσμευτική αξία.

«Το γεγονός είναι πως (αυτές οι συμφωνίες) δεν είναι παρά κόλλες χαρτί (…) Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι τίποτα, δεν έχουν καμία νομική αξία», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ουκρανία υπέγραψε χθες, Πέμπτη, συμφωνίες ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, αφού είχε κάνει το ίδιο και με πολλές άλλες δυτικές χώρες τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία.

Τα έγγραφα αυτά είναι ουσιαστικά υποσχέσεις των χωρών αυτών ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη μακροπρόθεσμα προκειμένου το Κίεβο να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση.

Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, τα έγγραφα αυτά έχουν σκοπό κυρίως να «δείξουν στους πολίτες που έμειναν στην Ουκρανία (…) πως η παγκόσμια κοινότητα θα είναι πάντα μαζί τους». «Στην πραγματικότητα, ξεφορτώνονται κάθε ευθύνη για το μέλλον της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε από την πλευρά του χθες πως η δεκαετής συμφωνία που υπεγράφη με τις ΗΠΑ «ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Αναμένεται επίσης «να συμβάλει στο να αποτραπεί και να αντιμετωπιστεί κάθε μελλοντική επίθεση», σύμφωνα με τη διατύπωση του κειμένου.

Η Ουκρανία εξασφάλισε δάνειο μαμούθ $50 δισ. και «πρωτοφανή» συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα προχωρήσει στην υπογραφή μιας δεκαετούς διμερούς συμφωνίας ασφαλείας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, την ώρα που «σφραγίστηκε», σύμφωνα με αποκάλυψη του συμβούλου του Μακρόν, η αποδέσμευση ενός δανείου – μαμούθ ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, για το οποίο θα χρησιμεύσουν ως εγγυήσεις τα μελλοντικά κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Το Κίεβο έχει υπογράψει 15 διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με άλλες χώρες από το 2022 που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στα εδάφη της. μεταξύ άλλων με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας δεν απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου και θα μπορούσε να αναιρεθεί από μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ (αν προκύψει τέτοια μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου). Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν έχει πει στο πρόσφατο παρτελθόν ότι οι εγγυήσεις για την Ουκρανία θα είναι ισοδύναμες με εκείνες προς το Ισραήλ, καλύπτοντας οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και τη δυνατότητα κοινής παραγωγής όπλων.

Στις δηλώσεις που θα κάνουν οι δύο ηγέτες, εκτιμάται πως θα γίνουν αναφορές στο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την αίτηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην εισαγωγή ξένων στρατιωτικών εκπαιδευτών στο εσωτερικό της χώρας.

Ανάλογη συμφωνία θα υπογράψει η Ουκρανία και με την Ιαπωνία.

«Το έγγραφο με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πρωτοφανές, όπως θα έπρεπε να είναι για τους ηγέτες που υποστηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι, επιχειρώντας να δώσει μια «γεύση» για τη συμφωνία ασφαλείας με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν και με τις άλλες διμερείς συμφωνίες, αυτή με τις ΗΠΑ δεν θα απαιτεί την ενεργή εμπλοκή της στην άμυνα της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης. Θα μπορούσε όμως να διευκολύνει την Ουκρανία να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς το Κίεβο θα έχει σα χέρια του διαβεβαιώσεις για τη βοήθεια που θα μπορεί να λάβει σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης.

Οι διμερείς συμφωνίες ασφαλείας αναφέρουν ότι σε περίπτωση μελλοντικής ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, τα μέρη θα διαβουλεύονται εντός 24 ωρών για να καθορίσουν μέτρα αντιμετώπισης και αποτροπής.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις