Μαύρη σελίδα για την ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας χαρακτηρίζει την ψηφοφορία το κοινό νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη για την Παιδεία, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων αύριο στη 1:00 το μεσημέρι στο θόλο του Πανεπιστημίου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου:
«Σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής πλήττουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και οι κυβερνητικές παλινωδίες σε συνδυασμό με την άρνηση για ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ έχουν οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πρωτοφανή πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των εισακτέων και θεσμοθετώντας αυταρχικές δομές ελέγχου, επιτήρησης και καταστολής στο χώρο των Πανεπιστημίων.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω νομοσχέδιο προωθεί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την πρόσβαση των μαθητών/-τριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ευθύνη για τη διαμόρφωση της οποίας θα έχουν τα Πανεπιστήμια με άμεσο αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εισακτέων και τον μαζικό αποκλεισμό μαθητών/-τριών από την τριτοβάθμια. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο πολλών ακαδημαϊκών τμημάτων, όπως επιβεβαιώθηκε από την ίδια την υπουργό Παιδείας σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη.
Την ίδια στιγμή η Νίκη Κεραμέως εξισώνει με τρόπο αντιεπιστημονικό και πολιτικά απαράδεκτο, τα πτυχία των Πανεπιστημίων με εκείνα των Κολεγίων, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές/-τριες που αποκλείει από τα ΑΕΙ, στην ιδιωτική εκπαίδευση, οξύνοντας τις ανισότητες και υπονομεύοντας το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Οι μαθητές/-τριες αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως πελάτες των Κολεγίων.
Μάλιστα την στιγμή που η εκπαίδευση έχει άμεση ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της, η κυβέρνηση επιλέγει να σπαταλήσει πόρους προκειμένου να εδραιώσει ένα δόγμα «νόμου και τάξης» εντός των Πανεπιστημίων, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο της ιστορίας παραδείγματα καταστολής της πολιτικής οργάνωσης και κινητοποίησης, όπως το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, και διαμορφώνοντας ένα αποκρουστικό και αντιδημοκρατικό αφήγημα στο οποίο τα Πανεπιστήμια παρουσιάζονται συνολικά ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας που πρέπει να «εκκαθαριστούν», ένα ασθενές σώμα που πρέπει να «εξυγιανθεί».
Έτσι, έχουμε την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία της συγκρότησης ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας υπό την ΕΛ.ΑΣ. (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημίων) με την πρόσληψη άνω των 1000 ειδικών φρουρών, την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης ήχου και εικόνας, τον έλεγχο κατά την είσοδο και την έξοδο από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την εφαρμογή ενός Πειθαρχικού Δικαίου, βάσει του οποίου προβλέπεται η δημιουργία πειθαρχικών συμβουλίων και η ποινή της διαγραφής των φοιτητών/-τριών ακόμα και για θέματα που σχετίζονται με τον φοιτητικό συνδικαλισμό.
Αντί της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών των ΑΕΙ για την ενίσχυση του διδακτικού και ερευνητικού τους έργου, η κυβέρνηση δαπανά υπέρογκα ποσά σε μηχανισμούς επιτήρησης και καταστολής, φύσει και θέσει ξένους στον ακαδημαϊκό χώρο και στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης, παρά την ηχηρή αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων και όλων των συλλογικοτήτων της ακαδημαϊκής, εργαζομένων και φοιτητών.
Τέλος, η κυβέρνηση, απειλεί με επιπλέον οικονομική ασφυξία τα πανεπιστήμια, όταν από την μια πλευρά προβλέπει ότι θα πρέπει εκείνα να επωμιστούν το κόστος για την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων χρησιμοποιώντας τα χρήματα των ΕΛΚΕ που προορίζονται για την έρευνα, και από την άλλη τα απειλεί με μείωση της χρηματοδότησης αν αρνηθούν να εφαρμόσουν τις παραπάνω διατάξεις εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
Το νομοσχέδιο είναι ενδεικτικό της αντίληψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Πανεπιστήμιο. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο αποκομμένο από την κοινωνία, πολιτικά άνευρο, επιστημονικά αδύναμο και ερευνητικά εξαρτημένο από τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Επιχειρούν συνειδητά να υπονομεύσουν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και να ακυρώσουν την λειτουργία τους ως χώρους ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και αμφισβήτησης, βασικών προϋποθέσεων για την προαγωγή της ερευνητικής και επιστημονικής παραγωγής.
Καταδικάζουμε τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βάζουν εμπόδια στο μέλλον της νέας γενιάς, περιστέλλουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, ποινικοποιούν κάθε μορφή συλλογικής δράσης και διεκδίκησης, ναρκοθετούν την ανάπτυξη της επιστημονικής και ερευνητικής παραγωγής και υπονομεύουν τον χειραφετητικό ρόλο του Πανεπιστημίου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
•Την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη
•Ούτε σκέψη για αστυνομία και πειθαρχικές διώξεις στα Πανεπιστήμια
•Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων
•Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία – Τα 30.000.000 να δοθούν για τις ανάγκες της εκπαιδευτική διαδικασίας
ΚΑΛΟΥΜΕ:
•Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλογών την Τετάρτη 10/2 στις 13:00 στο Θόλο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας».
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις