Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στο «βέτο» που θέτει η Βουλγαρία, κάνοντας λόγο για ένα ακατανόητο ζήτημα, το οποίο ελπίζει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου. «Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι, εάν ολοκληρώσουμε το 100% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ένταξης. Η Βουλγαρία έχει φυσικά τρόπους να το μπλοκάρει. Είμαστε μια μικρή χώρα και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, καθώς αποτελεί μια ηγετική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός της των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν υπογραφεί συμφωνίες με την ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας, Αλβανίας, Σκοπίων, Βουλγαρίας και Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός της γείτονος αναφέρθηκε επίσης στη βοήθεια που έλαβε από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, προσέφερε πρώτη υγειονομικό υλικό, αξίας 2,6 εκατ. ευρώ. «Είμαστε μια αναπτυσσόμενη οικονομία και χρειαζόμαστε βοήθεια. Η Συμφωνία (σ.σ των Πρεσπών) έγινε. Ας οικοδομήσουμε τώρα τις σχέσεις μας, κάτι που ήδη κάνουμε άλλωστε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ακόμα ότι έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα ερχόταν με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. «Με τον Αλέξη (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) χτίσαμε αυτήν τη Συμφωνία. Έχουμε αναπτύξει φιλική σχέση και μπορούμε να μιλάμε για μια σειρά ζητημάτων. Το ίδιο ελπίζω να ισχύει και με τον νέο πρωθυπουργό» ανέφερε ο κ. Ζάεφ.
thestival.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις