Η εφημερίδα, Il Fatto Quotidiano αρνήθηκε να δημοσιεύσει τη συνέντευξή του, κατά την οποία επιτίθεται κατά της ΕΕ, και, πολύ περισσότερο, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου

Πόρτα «έφαγε» από ιταλική εφημερίδα ο Τούρκος πρέσβης στη Ρώμη. Η εφημερίδα, Il Fatto Quotidiano, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς του Μουράτ Σαλίμ Εσενλί, αρνήθηκε να δημοσιεύσει τη συνέντευξή του, κατά την οποία επιτίθεται κατά της ΕΕ, και, πολύ περισσότερο, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Μ.Εσενλί, μάλιστα, κινούμενος στο γνωστό μήκος κύματος της Άγκυρας όλες αυτές τις ημέρες, εξακολούθησε να «στοχοποιεί» τον Έλληνα επιχειρησιακό διοικητή της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης, «Ειρήνη», ότι αυτός ευθύνεται για το «ρεσάλτο» που έκαναν σε τουρκικό πλοίο Γερμανοί κομάντος πρόσφατα.

Να σημειωθεί πως η γενική διοίκηση της επιχείρησης βρίσκεται υπό την ηγεσία της Ιταλίας και όχι της Ελλάδας.

Ως γνωστόν, κομάντος από γερμανικό πολεμικό πλοίο που ανήκει στη σύνθεση της «Ειρήνη» (συνολικά 4 πλοία από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία), ανέβηκαν στο τουρκικό εμπορικό, «Rosaline-A» για έλεγχο, επειδή υπήρχε βάσιμη υποψία ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη.

Η επιχείρηση, «Ειρήνη», έχει ως αποστολή την τήρηση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Το γερμανικό «ρεσάλτο» προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, σε μια περίοδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Φιλόξενο βήμα

Η συνέντευξη Εσενλί, κατά τους ισχυρισμούς του ιδίου, «κόπηκε», αφού η πρεσβεία της Τουρκίας στη Ρώμη την ανήρτησε στο λογαριασμό της στο twitter, με τη … σημείωση ότι «η εφημερίδα δεν είχε το κουράγιο να την δημοσιεύσει».

Αντίθετα με την Ιταλία και την εφημερίδα, Il Fatto Quotidiano, στην Ελλάδα, ως γνωστόν, ο -κατά τα λοιπά θεωρούμενος ως καλός διπλωμάτης- Τούρκος πρέσβης επανειλημμένως έχει βρει φιλόξενο βήμα, όχι μόνον από μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και από «Ινστιτούτα» και κάθε λογής φορείς που τον προσκαλούν για να μιλήσει σχετικά με τα ελληνο-τουρκικά.

Κάποια Ινστιτούτα και φορείς, μάλιστα, δίνουν συστηματικά βήμα στους οπαδούς της kazan – kazan (win – win) «συνεννόησης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ακόμα και της «συνεκμετάλλευσης».

Κατά του Έλληνα αξιωματικού

Σε ερώτηση σχετικά με το γερμανικό «ρεσάλτο», ο Μ.Εσενλί, αφού επιχείρησε να εξαιρέσει την Ιταλία από το «συμβάν», λέγοντας πως «Τουρκία και Ιταλία έχουν μία μακρά ιστορική σχέση συνεργασίας» και «είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε τα εξής:

«Είναι εντελώς περιττό να πούμε ότι αυτός ο παράνομος έλεγχος (σ.σ. του τουρκικού εμπορικού, Rosaline-A) διατάχθηκε σκόπιμα από τον Έλληνα επικεφαλής της ναυτικής δύναμης. Πρόκειται για άλλη μία ελληνική προσπάθεια να φέρει την Τουρκία σε ρήξη με την ΕΕ.

Το περιστατικό απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι η «Ειρήνη» είναι άκρως πολιτικοποιημένη και στοχεύει μόνο στο να πλήξει την Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (σ.σ. «κυβέρνηση» της Τρίπολης, φίλα προσκείμενη στην Άγκυρα)».

Ο ίδιος, επίσης, επέμεινε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την «κυβέρνηση» της Τρίπολης, στη Λιβύη. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε με διαφάνεια εκπαίδευση και συμβουλές στην νόμιμη κυβέρνηση έως ότου είναι διατεθειμένη να τις δέχεται», είπε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία και η «κυβέρνηση» της Τρίπολης έχουν υπογράψει «Μνημόνιο Συναντίληψης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία».

Εμμέσως πλην σαφέστατα, επίσης, ζήτησε την κατάργηση της ναυτικής επιχείρησης, «Ειρήνη», στην οποία, εξάλλου, εξαρχής είχε εναντιωθεί η Άγκυρα.

«Επισημαίνουμε -είπε- τις επικίνδυνες συνέπειες που έχει αυτή η επιχείρηση (σ.σ. «Ειρήνη»). Η συνέχισή της, εμποδίζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο. Δηλαδή, το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο».

Και συμπλήρωσε: «Ζητάμε από την Ιταλία να δει ότι αυτή η επιχείρηση δεν διαθέτει νομικές βάσεις και έχει καταλήξει να είναι μια «πολιτική κότα με χρυσά αυγά» που την εκμεταλλεύονται, προκειμένου να προωθηθεί μια πολιτική ατζέντα (σ.σ. εννοεί της Ελλάδας, σε βάρος της Τουρκίας)».

Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται να προσφυγει στην ιταλική Δικαιοσύνη. «Η ιταλική Δικαιοσύνη -είπε- έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας, και κάθε πλευρά και πρόσωπο που ενεπλάκη σε αυτό το περιστατικό (σ.σ. τον έλεγχο του τουρκικού εμπορικού πλοίου), θα πρέπει να σταλούν ενώπιον του αρμόδιου ιταλικού δικαστηρίου, ενώ επιβάλλεται μια σε βάθος έρευνα του θέματος».

Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε όλα τα μέτρα, περιλαμβανομένων και των νομικών.

Φιλοευρωπαίος

Ο Τούρκος πρέσβης στη Ρώμη, όπως αίφνης και πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες της γείτονος το τελευταίο διάστημα, εμφανίστηκε σφόδρα φιλοευρωπαίος και υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες -είπε- η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για την Τουρκία.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ενίσχυση των σχέσεων μας με την ΕΕ, παράλληλα με τις προοπτικές ένταξής μας.

Παρά ταύτα, η ΕΕ επιμένει να βλέπει τις σχέσεις με την Τουρκία με μία περιορισμένη προοπτική, ταυτισμένη με τα προβλήματα που ορισμένα μέλη της έχουν με την Τουρκία.

Το να συνδέονται οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων δεν είναι αποδεκτό ούτε ισότιμο.

Κανένα από τα προβλήματα που σήμερα απασχολεί την ατζέντα Τουρκίας – ΕΕ δεν έχει να κάνει με την ουσία των σχέσεων μας.

Τα διμερή προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με διμερείς συζητήσεις και διάλογο. Όχι μέσω εκβιασμού και κατάχρησης της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας».

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις